USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ставлення до України в Австралії особливе: сіднейська одісея волинянки

3 Січня 2019 08:00
Ольга Семенюк зі Старої Вижівки цілий рік прожила на найбільшому у світі острові – в Австралії. Полетіла туди на запрошення сина Петра та невістки Юлі. Дев'ять років тому молоде подружжя випускників Львівського національного університету імені Івана Франка у пошуках життєвої перспективи вибрало для реалізації своїх планів не Європу, а саме цю країну, сповнену дивовижних несподіванок, назва якої в перекладі з латинської звучить як «невідома південна земля», пише газета Волинські Новини від 27 грудня.

СТАВЛЕННЯ ДО УКРАЇНИ ОСОБЛИВЕ

– Летіти довелося двадцять годин за маршрутом Львів-Стамбул-Сінгапур-Сідней, – розповідає Ольга Остапівна. – Саме у Сіднеї й мешкають мої рідні. Працюють за фахом, програмістами. В Австралії, до складу якої входить шість штатів, визнають український диплом. Нині вже маю двох онуків і радію, що в дітей усе складається благополучно.

Перше, що вразило Ольгу Семенюк на найменшому у світі континенті, – це доброзичливі стосунки між людьми в багатонаціональній країні.

– У будинку, де мешкають мої рідні, 38 квартир, – провадить Ольга Семенюк. – Там живуть вихідці з Пуерто-Ріко, Індонезії, Китаю, Англії, Франції, Індії, Таїланду, Росії. Приємно, що австралійці особливо тепло ставляться до України, підтримуючи її в цей нелегкий час. Це яскраво засвідчила виставка, присвячена різноманітним світовим катаклізмам, на якій серед фото з багатьох країн були світлини, що розповідають про події на сході України.

– А які особливості політики тамтешньої влади стосовно корінних жителів Австралії?

– Вона дуже толерантна і виважена. Аборигенів можна відрізнити від осіб інших національностей навіть за зовнішнім виглядом. Вони кремезні, мають широке лице, темнішу, ніж у європейців, шкіру, довге кучеряве волосся. Повсякденно одягаються, як і всі інші, а ось коли влаштовують національні свята, тоді постають у вигляді предків – розмальовані білою та червоною фарбами. Загалом аборигенів у Сіднеї небагато, є штати, де їх можна зустріти значно частіше.

За словами Ольги Остапівни, державна політика в Австралії сприяє підтримці національних особливостей кожної народності. У школах проводять дні, коли діти приходять в навчальний заклад у вбранні, що підкреслює їхнє національне коріння, організовують виставки національних страв. Сім'я Семенюків готувала з цього приводу наші українські вареники. Є свято національностей і для дорослих. Однак між людьми немає ворожнечі, нетерпимості. Цьому сприяють і релігійні об’єднання.
Серед австралійських шотландців
Серед австралійських шотландців

НА ПЛЯЖАХ І В ПАРКАХ – УСЕ БЕЗПЛАТНЕ

– У пріоритетах австралійців – здоровий спосіб життя, подорожі й загалом хороший відпочинок, – розповідає Ольга Остапівна. – Тому тут дуже багато пляжів, лише у Сіднеї їх понад сто, і всі вони безплатні. Там і дитячі майданчики, альтанки, вбиральні, душі, медпункти, є місця, де можна скористатися барбекю – і все це також безплатно. При багатьох пляжах – паркові зони, куди підведено питну воду, і це не дивно, адже в Австралії завжди панує літо. Завдяки широкій береговій лінії на пляжах немає скупчення відпочивальників, як у нас.
Вечірній Сідней
Вечірній Сідней
Сідней
Сідней

Особливе піклування в цій країні про дітей. Дитячі майданчики – це місця з великою кількістю різноманітних гойдалок для малечі. Вони так облаштовані, що дитина не вийде звідти без супроводу дорослого. На кожному майданчику – спеціальне покриття: впавши, малюк не завдасть собі шкоди.

Оскільки в Австралії немає довготривалої відпустки з догляду за дитиною, тут працює чимало садочків для дітей різного віку, з різною наповнюваністю груп. Є вони й при організаціях. Але дошкільне виховання в цій країні – задоволення недешеве. Вартість одного дня перебування у дитсадку – від 20 до 180 австралійських доларів.

– Утім за підсумками фінансового року держава може повернути батькам до половини суми, яку вони сплатили за те, що дитина відвідує дитячий садок, – каже Ольга Семенюк.

Та австралійці можуть забезпечити своїм дітям гідне піклування в дошкільному закладі, бо середня заробітна плата в цій країні – одна з найвищих у світі, річний дохід однієї людини становить в межах 62280 австралійських доларів. Найвища зарплатня в лікарів, інженерів, програмістів, бухгалтерів та поліцейських. Австралійці вважаються найзаконослухнянішими у світі, в тому числі й зі сплати податків.

Австралія – це країна, розміщена на островах, тому людям доводиться повсякчас користуватися розгалуженою мережею громадського транспорту.

– І тут справді дуже цікаві нюанси, – зазначає Ольга Остапівна. – Кожен житель має картку, якою розраховується у трьох видах транспорту: у метро, в автобусі та на пароплаві. У неділю, хай скільки ти користувався транспортними засобами, сплачуєш лише за першу поїздку, а далі катайся скільки завгодно – все це безплатно. Так влада заохочує своїх громадян не сидіти у вихідний вдома, а зустрічатися з друзями, відпочивати на лоні природи, спілкуватися. І що мене дуже здивувало, то це те, що весь транспорт, зокрема й маршрутки, ходить за графіком. А ось для міжміських поїздок австралійці найчастіше використовують власний транспорт, у сім'ях там по кілька автомобілів.
Кенгуру прямісінько на вулиці
Кенгуру прямісінько на вулиці

СПАДЩИНА ЮНЕСКО У СІДНЕЇ

Упродовж року Ользі Остапівні вдалося відвідати найцікавіші місця «невідомої південної землі». Скажімо, Сіднейський оперний театр «Опера-хаус» має вигляд корабля, покрівля якого нагадує вітрила, що складаються з 2194 секцій і важать 27 тонн. Площа театру – 2,2 гектара. Внутрішня обробка – наче палуба корабля. Кожен зал розрахований на відвідування 4,5 мільйона глядачів на рік. Оперний театр входить до об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На його покрівлі часто влаштовують світлові шоу небаченої краси.

– Арковий міст Гарбар-Брідж височіє над водою на понад 100 метрів. Його довжина – 1149 метрів, – згадує Ольга Остапівна. – Він є одним із найвизначніших пам’яток Сіднея нарівні з Сіднейським оперним театром. На одному з берегів затоки Порт-Джексон, які з’єднує міст, облаштовано оглядовий майданчик з телескопом. Одна з компаній проводить спеціальні тури на верхівку арки, що розташована на висоті 134 метри. Сходження триває 3,5 години. Воно відбувається обов'язково у супроводі альпіністів.

Ользі Семенюк вдалося побачити й золоті піски Австралії. Їх чистота, скажімо, на пляжі Хайямс Біч у бухті Джарвіс становить 99%, тому цей матеріал іде на виробництво скла, лінз для телескопів і полірування срібла. Пісок виносять на берег морські хвилі.

– В Австралії чудовий рослинний та тваринний світ, – захоплено розповідає моя співрозмовниця. – Там у парках та на вулицях ростуть ті рослини, які в нас – у вазонах, а простісінько на дорозі ви можете зустріти кенгуру. Мабуть, мало хто знає, що відбитки пальців коали, яка водиться на цьому континенті, і людини неможливо розрізнити.

Наталя КОСЯНЕНКО

Старовижівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Активіст Показати IP 5 Січня 2019 11:16
З появою наших полішуків "доброзичливі стосунки між людьми в багатонаціональній країні" швидко закінчаться.
123 Показати IP 5 Січня 2019 13:13
" на найбільшому у світі острові" . за такою логікою, і Євразія - острів. Географи, мля

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus