USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Столиця ковбоїв Бандера та «російська» «Мрія»: досягнення українців у США в сфері освіти у 2018

2 Січня 2019 12:23
Знайомтеся, це Бандера – невеличке місто у Техасі, офіційно визнана світова столиця ковбоїв. Зі Степаном Бандерою назва міста не пов’язана. «Бандера» з іспанської означає прапор. Поселення у ХІХ столітті заснували емігранти із Польщі. А ще місто має побратима в Україні – Тисменицю, повідомляє Голос Америки.

«В українця справжнього відразу виникає думка, що назва пов’язана зі Степаном Бандерою, ім’я Степана Бандери знають навіть тут», – зазначає мер Тисмениці.

Важлива частина партнерства – обмін досвідом: місцеві школи, пожежні частини, самоврядування – українці побачили бандерівський побут і занотували найцікавіше.

«Особливо спортивні зали вражають, – каже голова Ямницької ОТГ Роман Крутий. Наповнення спортивних залів, заняття різними секціями для учнів в школах Техасу...Хотілось би, щоб учні нашої громади мали таке саме забезпечення як і тут в Бандері».

А от Іван Семенюк, голова Тисменицької райдержадміністрації, сподівається незабаром укласти угоду про обмін учнями. «Після таких контактів влада уже стає на другому плані, діти між собою контактують», – каже Іван Семенюк.

"Я стрибала від щастя. Це настільки неймовірні емоції«,- так майже рік тому киянка Влада Сіриченко раділа вступу у приватну школу «Choate». У школі, де рік навчання коштує майже 58 тисяч доларів, Влада вчиться безкоштовно. Вона виграла повну стипендію.

«У мене повністю включається проживання, харчування, квитки додому. Плюс мені кожен місяць платять 50 доларів», – каже Влада.

Надія Дубчак витримала усі випробування і в минулому році їй написали із престижної школи «Lowrenceville». Дівчина отримала стипендію імені Девіса.

«Загалом приємно інколи згадувати, що своїми силами дівчина з Києва потрапила сюди», – каже Надія.

Дівчата одні з найкращих учнів у своїх школах. «У них найвищі оцінки серед їхніх однолітків», – зазначають у школі. Дівчата натомість говорять, що дуже стараються.

Михайло з друзями розпочали допомагати українській молоді три роки тому. Свого часу всі вони змогли виграти стипендії на навчання у престижних американських університетах. Тепер діляться досвідом із школярами.

" У нашій команді шість випускників Гарварду і шість людей, які закінчили Технологічний інститут в Массачусетсі, а також шестеро випускників університету в Пенсильванії – каже співзасновник організації Ukraine Global Scholars Михайло Лемеш.

Це люди, які працюють безкоштовно для нашого фонду. Команди аналогічного калібру, мабуть, немає в Україні."

Якщо в минулому році команда Ukraine Global Scholars сама налагоджувала зв’язок із школами: вона писала листи, дзвонила, залишала повідомлення, то тепер американські навчальні заклади вже самі шукають талановитих українців.

«Олеся чудова учениця. Вона намагається якомога глибше зрозуміти культуру, знання...Вона ставить чудові запитання. Хотів би я мати цілий клас таких учнів, – каже вчитель Крис Караянніс.

Олесі – 17, вона одна з цьогорічних учасниць програми міжнародного обміну школярами, яку уже 25 рік фінансує Державний департамент США.

Провчитись рік в американській школі, жити у типовій американській родині – таку можливість українським школярам 8-10 класів надає програма Flex з обміну майбутніх лідерів.

Олеся каже: відбір на участь у програмі був такий складний і довгий, що її мати спершу не повірила, що донька їде за океан. «Спочатку мама не сприймала це чимось серйозним, тому що тільки 2,5 % учасників з мого року пройшли. А було 11, 5 тисяч.

І в Україні насправді дуже багато можливостей, дуже багато людей просто про них не знають. В Україні можна жити не гірше, ніж люди живуть тут».

Семирічний Захар показує британську енциклопедію, де він дорогою додому в авто і знайшов прикру помилку. «Ось тут помилка, – каже Захар. Мені дідусь розповідав, що «Мрія» – це український літак, а тут... Я аж закричав «ви ж казали, що це український, а тут написано, що це російська модель літака». Тато теж обурився і ми вирішили зняти відео, щоб виправили помилку."

Так і з’явилось емоційне звернення до видавництва, яке сколихнуло український інтернет. Лише на сторінці «Голосу Америки» відео набрало понад 700 тис. переглядів. Його перепостило і українське посольство, і президент. Особисте побажання президенту від Захара, «щоб дбав про Україну», а найбільша мрія – щоб закінчилась війна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus