USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Страхова медицина має бути підтримана на законодавчому рівні», - Борис Смаль

10 Травня 2018 20:02
Про особливості державного фінансування, обов’язкове медичне страхування та конституційні нюанси медичної реформи у програмі «Відкрита влада. Місто» телеканалу «Аверс» говорив депутат Луцької міської ради від УКРОПу, голова бюджетної комісії Борис Смаль.

Про це повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

Одним із перших, і очевидно найбільш гострих питань для української медицини залишається фінансування. За словами депутата, цього року Луцька міська рада виділила на розвиток медицини близько 20 мільйонів гривень.

«Насамперед, варто зазначити, що першочергові потреби визначали лікарі, а депутати їхні ініціативи підтримували. Цьогоріч кошти виділили і на обладнання, і на ремонтні роботи. Минулого року ми провели закупівлю дороговартісного медичного обладнання, яке не закуповували упродовж багатьох років», – зазначив Борис Смаль.

Щодо питання обов’язкового медичного страхування передбаченого реформою, депутат зазначив, що ситуація надзвичайно складна, адже страхова медицина в Україні практично не розвивається.

«Страхова медицина не спрацює, якщо витрати ляжуть на плечі кінцевого споживача, тобто пацієнта. Вона має бути підтримана на законодавчому рівні. Ситуація докорінно не змінилася, пацієнти продовжують закуповувати медикаменти за власні кошти. Державні програми, про які нині так багато говорять, лише частково допомагають. Тому неправда, що держава їх оплачує. Вона лише в Конституції зазначає, що оплачує, а насправді ж хвалитися нічим, бо є лише мізерна заробітна плата лікарям», – зазначив Борис Смаль.

Депутат зазначив, що процеси, розпочаті в рамках медичної реформи незворотні, і гальмувати їх просто не можливо. Головне завдання нині полягає в тому, щоб пояснити людям переваги страхової медицини.

«Потрібно просто донести до людей, що ця реформа покликана забезпечити бодай би якусь впевненість, що завтра ти отримаєш якісне медичне обслуговування. Зокрема, в разі травми чи серйозного ушкодження операція коштуватиме 50-100 тисяч гривень,то чи не краще щомісяця сплачувати по 300 гривень, і почувати себе захищеним. Я гадаю, що відповідь очевидна», – підсумував депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 10 Травня 2018 20:22
боюсь, що 300 грн в місяць буде недостатньо, оскільки страхова медицина є набагато дорожчою. якщо у сьогоднішній ситуації запровадити страхову медицину, скористуватись нею зможуть одиниці. так, страхову медицину треба запроваджувати, але ПОСТУПОВО. розпочати із законодавчого забезпечення, відшліфувати його на практиці, а лише потім поступово розширювати з державного і місцевого фінансування на страхове. більше, того. страхова медицина не є абсолютною панацеєю і має проблеми у багатьох країнах світу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus