USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Стратегія – не лише папірець: які ОТГ на Волині користуються європейською моделлю планування

1 Листопада 2019 16:29
Залучення іноземних коштів, молочні ферми, деревообробка, вирощування полуниці та логістика: яким чином громадам на Волині вдається успішно втілювати розроблені стратегії, розповів експерт центру розвитку місцевого самоврядування.

Про це говорили під час пресзаходу на тему «Децентралізація на Волині в ІІ половині 2019 року: виклики та перспективи», що відбувся 1 листопада у Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування програми «U-LEADз Європою».

Про приклади успішного написання та втілення стратегій розвитку громад на Волині розповів радник з регіонального розвитку Петро Гоцалюк. Одним із його завдань є допомога громадам в розробці стратегій. Написання стратегій – це європейський досвід. Наприклад, відповідно до польської моделі управління місцевим самоврядуванням, у Польщі кожна громада має стратегію і ЄС не виділяє жодного євроцента, якщо у вона немає стратегії. Такому європейському підходу до управління навчають і волинські громади. Експерт наголошує, що стратегія – це не просто гарна книжка, яку можна поставити на полицю, вона є багатогранним інструментом. Новостворена ОТГ потребує діалогу між головою громади та жителями усіх населених пунктів. Тому першим етапом розробки стратегії є анкетування мешканців, щоб визначити, що потрібно робити у тому чи іншому населеному пункті найближчими роками. Також потрібно визначити пріоритет розвитку громади - якщо йдеться про заводи, потрібно шукати ділянки під індустріальні парки, якщо про сільське господарство – вільні землі для сільгоспвиробництва.
На Волині стратегії розробили 15 громад, більшість – з допомогою фахівців Волинського центру розвитку місцевого самоврядування. Устилузька ОТГ розробила стратегію за сприяння польських партнерів, Голобська ОТГ розробила стратегію також однією з перших, навесні 2017 року. Експерти надають допомогу в моніторингу реалізації стратегій. Як приклад успішного втілення стратегій в життя наводять Павлівську, Устилузьку, Княгининівську та Голобську громади. Наприклад, протягом минулого року в Княгининку вдалося реалізувати все, що заклали у стратегію на рік. Зокрема, побудували стадіон, попри те, що не отримали кошти з ДФРР, на які розраховували.

Щодо Люблинецької ОТГ, Петро Гоцалюк зауважив, що вона має ділянку для індустріального парку – вигідне логістично місце поблизу Ковеля, де можна успішно розмістити індустріальний парк. У Павлівській ОТГ формується кластер переробки сільськогосподарської продукції. Там діє успішне підприємство «Старий Порицьк», яке виробляє сири та йогурти, що реалізовують у мережі «Сільпо». У Цуманську громаду возили представників ОТГ з інших областей країни, оскільки вона є прикладом раціонального використання лісових ресурсів. Так, на території громади є підприємство, що виробляє високоякісний шпон, переробляючи німецькі дуби, а не місцеві. Смолигівська громада унікальна тим, що вона невелика за площею та населенням, але успішно працює, розробивши стратегію. На території ОТГ є великий інвестор «Nestle», а також так званий полуничний кластер в одному з населених пунктів громади. Селяни, навчившись вирощувати полуницю у Польщі, стали вирощувати її на своїй землі. Це – приклад успішного сільського економічного розвитку, коли жителі само зайняті та самодостатні на своїй землі.

Нещодавно завершили розробку стратегії Любомльської громади. Місто розташоване поблизу кордону, є привабливим для житлового будівництва. На виконання стратегії у Любомлі вже розпочали будівництво сучасної багатоповерхівки. Перспективою міста є логістика, вигідне географічно транскордонне положення та наявність вузької колії, є перспективи для розвитку бізнесу, що займається перевантаженням товарів з вагонів в автомобільний транспорт.

Інший напрямок, над яким працюють – проектний менеджмент. Одним із результатів роботи є створення пулу проектних менеджерів, які працюють у низці громад на Волині. Вони працюють, залучаючи кошти інфраструктурної субвенції, ДФРР та міжнародних проєктів. Так, у Шацькій громаді понад три мільйони євро залучили на розвиток інфраструктури.

Активно працюють над проєктом створення сімейних молочних ферм разом з представниками бізнесу. Є перші результати: у жовтні в Устилузькій ОТГ відкрили дві сімейні молочні ферми. Цей бізнес є перспективним, тому що, за оцінками експертів, Україна входить у п’ятірку країн із найбільш сприятливими умовами для молочного тваринництва.

Петро Гоцалюк відзначає, що на Волині немає такої землі, яка була б нецікавою для економіки. Наприклад, як виявилося, на необроблених та частково заліснених ділянках паїв у Поворській громаді можна успішно випасати м’ясні породи великої рогатої худоби: безприв’язне утримання тварин стало цікавим видом бізнесу, а м'ясо їх йде на експорт. Ще одним цікавим напрямком є енергетичне сільське господарство, вирощування енергетичної верби на заболочених землях. Отже, в області є безліч кейсів успішної економічної діяльності громад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus