USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Студентів пустили за лаштунки луцької влади

8 Жовтня 2014 09:05
Відчути себе у кріслі міського голови та відвідати кабінети, у яких вирішуються доленосні для міста питання, мали можливість волинські студенти.

День відкритих дверей у Луцькій міськраді, організаторами якого були Громадянська мережа ОПОРА і Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу, відбувся 7 жовтня.

Студенти-політологи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки мали змогу відвідати кабінети мера Луцька та його заступників, ключові відділи міськради, поспілкувавшись із їхніми керівниками, та Центр надання адміністративних послуг.

У ролі екскурсовода будівлями, у яких працюють представники виконавчих органів міської влади та депутати, виступив заступник міського голови Юрій Вербич.

У залі засідань Луцькради студенти зайняли місця депутатів та послухали розповідь заступника міського голови. Він пояснив, що у цьому залі, під час сесій міської ради, ухвалюють найважливіші для життєдіяльності міста питання. Також тут відбуваються оперативні наради міського голови, під час яких заслуховують аналіз виконання звернень лучан до міських органів влади. Юрій Вербич розповів, що прапор Європейського Союзу офіційно встановлений у залі після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Рішення ж про підняття червоно-чорного прапора перед будівлею міськради прийняли депутати після прямої агресії Росії проти України. Як пояснив посадовець, червоно-чорний прапор – символ боротьби, спротиву, нескореності, тож він висітиме, доки Україні доводитиметься захищатися від агресора.



Показали студентам і виставку картин, створених під час пленеру у Луцьку та серію робіт родини художників Рубанів.



Після цього студенти оглянули кабінет міського голови. На жаль, на робочому місці Миколу Романюка застати не вдалося, адже він у цей час перебував в облдержадміністрації. Зі слів Юрія Вербича, робочий день мера закінчується, зазвичай, після 8-ї вечора. Посадовець розповів, що у містах-партнерах Луцька приміщення міськрад виглядають багатшими та запитав, чи вважають студенти, що у кабінеті потрібно здійснити капітальний ремонт. Ті відповіли, що доцільніше зробити ремонт у історичному корпусі СНУ. Студентам пропонували також посидіти у кріслі очільника міста.



У кабінеті першого заступника міського голови Святослава Кравчука Юрій Вербич розповів, що картини, які прикрашають стіни приміщення – подарунки, які свого часу отримала міськрада під час різноманітних урочистостей. З його слів, кожна з них має інвентарний номер і повинна зберігатися у будівлі міськради. Ані винести, ані продати її, відповідно до законодавства, не можна. Якщо ж працівник міськради хоче користуватися на робочому місці власними речами (наприклад, ноутбуком), потрібно укладати про це угоду з міськрадою. У кабінеті першого заступника міського голови, як розповів посадовець, вирішуються поточні питання освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.



Наступним пунктом екскурсії став кабінет Юрія Вербича. Він розповів, що до його компетенції належать питання щоденної роботи виконкому, а робочий день триває з 8-ї ранку до 8-ї вечора. Він продемонстрував робочий план ключових заходів на тиждень. На стіні кабінету – мапа, на якій зображені межі 83 виборчих дільниць міста, адже посадовець відповідальний за підготовку та проведення виборчої кампанії у місті. Звідси також можна слідкувати за роботою камер спостереження, які працюють у Луцькраді.



Відвідали студенти і кабінет управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності. Начальник управління Віра Кудрявцева розповіла, що його працівники займаються міжнародними зв’язками, написанням грантових проектів, євроінтеграційною діяльністю. Своєю чергою, заступник міського голови повідомив, що всі вони володіють мінімум двома мовами – англійською та польською. Дізнавшись, що начальник цього структурного підрозділу Луцькради за кордоном проводить стільки ж часу, скільки у Луцьку, студенти зацікавилися роботою в управлінні.



Після цього спудеям продемонстрували кабінет заступника міського голови Тараса Яковлева.



Начальник управління економіки Любов Ковпак розповіла молодим політологам, що основне завдання управління – розгляд програми соціально-економічного розвитку міста. Вона закликала студентів долучатися до розробки програми розвитку міста до 2020 року, висловлюючи свої пропозиції на веб-сайті міськради.



У кабінеті «єдиного депутата міськради, який отримує зарплату» - секретаря Луцькради Сергія Григоренка студенти побачили оригінальний сувенір – «золотий» батон. Про його походження учасникам екскурсії розповісти не змогли, тому що Сергій Григоренко у той час був відсутній.



Продемонстрували молоді і «святу святих демократії» - кабінет начальника відділу державного реєстру виборців. Як розповіла Наталія Гальченко, з 2010 року списки виборців друкують на основі бази даних цього реєстру, що стало прогресивним кроком, який дозволяє вирішувати питання щодо фальсифікацій. З її слів, у Луцьку нараховується 157 569 виборців, втім, цифра щодня змінюється. Кабінет щодня опечатують, а приміщення захищене спеціальною сигналізацією.



Після цього учасники екскурсії відвідали кабінет, у якому вирішуються питання підготовки до сесії міськради – кабінет начальника відділу секретаріату міськради Тетяни Касьянової. Вона розповіла, що працює з депутатами вже протягом п’яти скликань, організовуючи роботу сесії, комісій та інших заходів.

«Коли ви закінчите виш та станете депутатами міської ради, саме цей відділ допомагатиме вам у роботі», - звернувся до студентів Юрій Вербич.



Після оглядин учасники екскурсії перейшли у сусідню будівлю, у якій розташовані відділ у справах сім’ї та молоді, управління транспорту та зв’язку та інші підрозділи Луцькради.

Начальник відділу у справах сім’ї та молоді Олексій Веремійчик розповів, що день відкритих дверей у відділі - практично щодня, адже прийти сюди може кожен. Він закликав студентів звертатися до спеціалістів відділу зі своїми громадськими ініціативами та цікавими пропозиціями. Щодо програми молодіжного кредитування на будівництво, він зазначив, що поки про це говорити не доводиться, адже потрібно вирішувати більш приземлені питання.



В управлінні транспорту та зв’язку студентам показали, яким чином можна контролювати роботу луцьких маршруток у режимі онлайн. Так, у березні минулого року запустили систему мультимедійного автоматизованого комплексу доступну для кожного лучанина. Головний спеціаліст відділу Інна Артемчук продемонструвала, як контролюють роботу громадського транспорту в управлінні. Так, на інтерактивній мапі є точки контролю, які показують відхилення автобусів від розкладу руху. Начальник управління Анатолій Миронюк розповів, що точність дотримання графіку повинна досягати 95%, проте поки жоден перевізник не досяг таких показників. Наразі точність становить не більше 92%.



Останнім пунктом екскурсії став найсучасніший підрозділ міськради – Центр надання адміністративних послуг. Про його роботу розповіла директор департаменту Лариса Карпяк. З її слів, наразі центр надає 268 адміністративних послуг, протягом дев’яти місяців цього року його послугами скористалося понад 74 тисячі суб’єктів звернень. У центрі діє електронна черга: кожен відвідувач отримує талон та чекає своєї черги, слідкуючи за електронним табло. Адміністратори центру приймають документи відвідувачів, скріплюють їх цифровим підписом та передають у відповідну службу. Директор розповіла, що усі розмови відвідувачів та адміністраторів записуються, працюють також камери спостереження, щоб запобігти корупції, а рівень обслуговування адміністраторів можна анонімно оцінити, кинувши чек у одну з трьох скриньок.



Завершилася екскурсія у залі засідань ЦНАПу, де відбуваються засідання виконкому міськради. Насамкінець, студентам Юрій Вербич порадив повертатися у Луцькраду на практику, адже хтось із них, можливо, вирішить обрати для себе шлях держслужбовця.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
економіст Показати IP 8 Жовтня 2014 09:38
мера немає на робочому місці, а телевізор в кабінеті увімкнений!!! Нам розповідають про економію електроенергії, а самі ні в чому себе не обмежують!!!
Аскольд Показати IP 8 Жовтня 2014 10:53
Та немає сканів історії відвіданих веб-сайтів із кожного компютера. Це б розкрило повну картину роботи чиновника.
Ура Показати IP 8 Жовтня 2014 11:14
От вербич знайшов собі роботу. Виженуть з міської ради буде працювати екскурсоводом. Якщо повезе .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus