USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Студентів залучать до реформування системи виплати стипендій

9 Грудня 2016 16:37
Народні депутати з «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» звертаються до студентів вищих навчальних закладів, студентських громадських організацій, студентських рад з пропозицією разом сформулювати бачення реформи системи стипендіального забезпечення.

Про це повідомили у прес-службі УКРОПу.

Як повідомила нардеп Ірина Констанкевич, узагальнені пропозиції студентства ляжуть в основу законопроекту, який депутати-укропівці внесуть до парламенту. Для його підготовки створена робоча група Громадсько-експертної ради з питань освіти партії УКРОП, яка проведе своє перше засідання 21 грудня. Представники УКРОПу у Верховній Раді сприятимуть ухваленню документа.

«Ухвалений парламентом законопроект 5130 у частині зміни системи стипендіального забезпечення значно погіршить становище студентської молоді, і саме тому ми пропонуємо студентам визначите власне бачення реформування системи виплати стипендій і разом відстоювати узгоджену позицію у Верховній Раді України», – повідомила народний депутат з УКРОПу Ірина Констанкевич.

За словами політика, у разі підписання Президентом України законопроекту 5130, кількість студентів, які матимуть право претендувати на отримання академічної стипендії, визначатиметься виключно рішеннями уряду. Фактично, буде запроваджений «ручний режим» визначення кількості отримувачів з урахуванням наявних фінансових можливостей бюджету. Нині ж діє норма Закону України «Про вищу освіту», яка передбачає, що розмір стипендіального фонду вищого навчального закладу повинен забезпечувати виплату академічних стипендій не менш як двом третинам і не більш як 75% студентів.

Крім того, з набуттям чинності закону 5130 зникне норма про прирівнювання розміру мінімальної академічної стипендії до розміру прожиткового мінімуму та норма про право студентів на отримання інших стипендій, призначених фізичними (юридичними) особами, та персональних стипендій вищих навчальних закладів.

«Саме студенти повинні висловити власну позицію щодо оновлення системи стипендіального забезпечення, а завдання парламенту та уряду – дослухатися до думки студентів та практично реалізувати ці зміни на законодавчому рівні», – переконана Ірина Констанкевич.

Пропозиції щодо зміни системи стипендіального забезпечення можна надсилати на електронну пошту [email protected] до 17 грудня 2016 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
на сайті батов г ф Показати IP 9 Грудня 2016 19:05
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus