USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Виборці мають право знати, що робить їхній депутат, - Ірина Констанкевич

3 Жовтня 2017 16:18
Державний бюджет 2018 року має чимало суперечностей. Найбільше «обділили» сферу охорони здоров’я. Про це під час свого публічного звіту у Ківерцівському районі розповіла народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич,інформують у прес-службі волинського УКРОПу.

Окрім того, під час зустрічі з громадою говорили про освіту, пенсії, судову реформу та багато іншого.



Про депутата

Зауважимо, що Ірина Констанкевич обрана народним депутатом у 23-тьому виборчому окрузі, до якого входять Камінь-Каширський, Ківерцівський, Маневицький та Любешівський райони.

Згідно з аналізом громадянської мережі «ОПОРА» активності 88 народних депутатів-мажоритарників щодо їхньої діяльності за період VI сесії Верховної Ради, Ірина Констанкевич на сьомому місці у загальному рейтингу та на першому – серед волинських нардепів. Діяльність відібраних для моніторингу депутатів аналізували за двома ключовими показниками: законотворча діяльність та робота в окрузі.

Додамо, що за минулий парламентський рік, Ірина Констанкевич подала 50 законопроектів (у тому числі і у співавторстві). На початок нового парламентського року разом з укропівцями зареєстрували вже 7 законопроектів.



Про публічне звітування

«Виборці – це платники податків, на які утримується парламент. Тому вони мають право знати, що робить їхній депутат», – зауважила Ірина Констанкевич.

Народний депутат наголосила, що публічне звітування – це не лише інформування громади про результати роботи, а й спільне напрацювання планів на майбутнє.

Про фонд соціально-економічного розвитку

Завдяки народному депутату 23 виборчий округ отримав понад 27 мільйонів гривень із фонду соціально-економічного розвитку. Для Ківерцівського району ця сума становить майже 7 з половиною мільйонів гривень.



«Зважаючи на те, що кошти здебільшого концентруються у Києві та великих економічно успішних центрах, ми робили усе для того, аби «затягнути» гроші у волинські села, містечка, громади, – сказала Ірина Констанкевич. – Голова Волинської обласної держадміністрації Володимир Гунчик неодноразово дорікав мені, що, мовляв, я начебто «розбазарюю» державні кошти, адже дослухалася до пропозицій громад і запропонувала включити до заявки придбання комп’ютерної техніки для шкіл, заміну вікон та дверей, купівлю котлів та інше. На думку ж голови ОДА, кошти краще спрямовувати на один великий об’єкт, приміром, віддати всі 27 мільйонів гривень на будівництво школи в Осівцях Камінь-Каширського району.

Я не можу погодитися з таким принципом розподілу. Тому що вважаю, що у всіх населених пунктах проживають люди, які сплачують податки і які мають свої потреби і право на їх забезпечення».

Ірина Мирославівна додала, що чиновники й до сьогодні, дорікаючи, запитують у неї: навіщо Ківерцівському районному будинку культури така розкіш, як автобус. Додамо, що його теж було придбано за кошти із фонду соціально-економічного розвитку. На думку ж нардепа, власний транспорт повинні мати всі будинки культури.

Директор Ківерцівського районного будинку культури імені Михайла Ковальова Олександр Бовканюк розповідає, що довго не вірив, що для їхнього будинку культури таки придбають автобус та ще й у такі короткі терміни з моменту звернення до народного депутата.

«У нас ще була потреба у сценічному взутті – купили 90 пар взуття, також були виділені кошти для придбання сорочок для колективу. З якими б проблемами не зверталися до Ірини Мирославівни, завжди отримували конкретну відповідь і бачили, конкретну роботу», – каже Олександр Бовканюк.

Додамо, через кілька місяців свій автобус може отримати і Маневицький районний БК, адже його вже включили до заявки на фінансування з соц.-економу.

Окрім того, завдяки нардепу вдалося залучити частину коштів на розвиток округу і через програми міністерства екології та природних ресурсів.

Цуманський селищний голова Анатолій Дорошук розповідає, що незабаром за них для Цуманю придбають асенізаційний автомобіль. На це виділили 1 мільйон 85 тисяч гривень.

«Сподіваюся, що співпраця з народним депутатом буде продовжуватися і в Цуманській об’єднаній територіальній громаді», – каже Анатолій Дорошук.

Про пенсійну реформу

«Розгляд пенсійної реформи у Верховній Раді перетвориться на справжню битву за пенсіонера, аби відстояти елементарні демократичні норми пенсійного забезпечення», –переконана Ірина Констанкевич.

Обговорення цієї реформи буде топ-темою найближчих пленарних засідань.

Нардеп зауважує, що ні нинішнє пенсійне законодавство, ні те, яке пропонується, «не корелюються з реальними потребами людей, а тим більше тих, хто вийде на пенсію через кілька років».

Зокрема, в цьому контексті реформою пропонується скасувати низку пільг для потерпілих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, державним службовцям.

За словами Ірини Констанкевич, УКРОП проти таких нововведень. Окрім того, укропівці зареєстрували низку правок, які стосуються не лише пенсійного забезпечення цих категорій, а й людей з інвалідністю, науково-педагогічних працівників, жінок, які народили трьох та більше дітей та ін.

Про медицину

На думку народного депутата, зараз у найбільш скрутній ситуації опинилася сфера охорони здоров’я.

«Якщо у 2018 році розпочнеться впровадження медичної реформи, це може призвести до того, що частину медичних установ зачинять, тому що вони не мають відповідної матеріально-технічної та лікувальної баз, – пояснює Ірина Констанкевич. – Окрім того, створивши на Волині лише три госпітальні округи, повністю дискримінованим буде Північне Полісся, мешканцям якого для отримання медичних послуг доведеться доїжджати за сто і більше кілометрів до Ковеля – центру госпітального округу.

Нардеп наголосила, що працюватиме над залученням коштів для лікарень, які мають статус районних, амбулаторій загальної практики сімейної медицини та ФАПІв.

Генеральний директор Ківерцівського районного територіального медичного об’єднання Михайло Слижук розповідає, що завдяки народному депутату, на медицину Ківерцівського району було виділено 500 тисяч гривень.

«За ці кошти ми могли придбати інструментарій, апаратуру, оснащення, а це має велике значення, адже ми поблизу Луцька і знаходимося в дуже сильному конкурентному середовищі. Без оснащення, інструментарію, міцної матеріально-технічної бази конкурувати нам буде дуже важко», – зауважив Михайло Слижук.

«Моя особиста думка: Ірині Мирославівні можна вірити. У її роботі – мало політики, а багато конкретних справ», – додав лікар.

Про судову реформу

«Зараз парламент можна сказати, що перебуває в стані анабіозу, адже розглядають судову реформу із багатьма тисячами правок, в залі реально працюють кілька десятків депутатів, – розповіла Ірина Констанкевич. – Реформа винесена в парламентську залу зовсім не готовою, тому що така кількість правок свідчать про те, що вони не відпрацьовані в комітеті. До прикладу, у Швеції законопроекти готуються роками – упродовж 2-3 років обговорюються в експертному, громадському середовищі, на комітетах по кілька разів. І лише тоді приймається за одне голосування. А в нас законопроекти готують за один день, натомість обговорюють роками. Тому така низька ефективність реформ. Судова реформа – антидемократична. Тому навіть ті демократичні норми, які колись вдалося відстояти – електронний розподіл справ у суді, доступ преси до засідань, відео та аудіо запис судових процесів можуть бути скасовані».

Про бюджет

У Верховній Раді зареєстрований проект державного бюджет на 2018 рік. За словами, народного депутата – цифри, що стосуються Волині, – не оптимістичні.

«Збільшення мінімальної заробітної плати з 3200 до 3725 гривень українці не відчують, – зауважила Ірина Констанкевич. –

Інфляція у наступному році прогнозується на рівні 7 відсотків. Однак, це малоймовірно. Середній курс долара закладений – 30 гривень. Проблемними є місцеві бюджети, їх наповнення, розподіл субвенцій, дотацій, застосування показників вирівнювання, коли до 80 відсотків буде вилучатися в центр. На бюджет Волинської області буде перекладено ще 10 навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, а на них потрібно сто мільйонів гривень».

Насамкінець

Під час публічного звіту Ірина Констанкевич привітала освітян Ківерцівського району з професійним святом – Днем працівника освіти і від себе особисто та вручила подяки від комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України.



Також народний депутат запросила сільських і селищних голів на екскурсію до парламенту, яка відбудеться у листопаді.

…«Ірина Констанкевич декілька разів була в нашій сільській раді, віддаленій від районного центру на 30 км, – каже Журавичівська сільська голова Алла Гонтар. – Ірина Мирославівна – дійсно народний депутат. Кожна людина знає її в обличчя, кожен може до неї підійти поспілкуватися, жодне наше звернення не залишене поза увагою».

«Політик – це та людина, яка займається справами поточного процесу – тим, що є зараз. А державний діяч – це та людина, яка бачить і працює для майбутнього. На жаль, у нас зараз при владі переважно політики, а не державні діячі: вони бачать і працюють над тим, що є зараз, а не над тим, що має бути далі в майбутньому» , - зауважила Ірина Констанкевич.

P.S. Публічні звіти народного депутата Ірини Констанкевич відбулися у всіх районах 23 виборчого округу.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 3 Жовтня 2017 16:38
Як на мене - то вона МОЛОДЕЦЬ.
Лучанка Показати IP 3 Жовтня 2017 16:42
Скажіть, будь ласка, чи можна звернутися до Ірини Констанкевич (як депутата) якщо я проживаю у Луцьку. Якщо можна, то вкажіть адресу.
УКРАЇНКА Показати IP 4 Жовтня 2017 09:56
ЛЮДИНА!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus