USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Студенти і викладачі Волинського медінституту виготовляють мазі, комплектують аптечки та плетуть сітки для бійців

23 Квітня 2022 19:22
Під час війни кожен робить те, що вміє. Допомагають нашим бійцям і переселенцям також волинські студенти-медики зі своїми викладачами. Вони формують аптечки і навіть самостійно виготовляють ліки для наших захисників. На передову вони передали вже не одну партію допомоги і не планують зупинятися аж до перемоги.

Удень – лекції та практичні заняття, а кожна вільна хвилина – на допомогу українській армії. Педагоги і студенти волонтерять щодня, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Як розповідає в. о. ректора Волинського медичного інституту Тетяна Пастрик, колективу вдалося налагодити співпрацю з міжнародними партнерами, наприклад, із Великобританії, США, Чехії, Польщі, Німеччини, які надають гуманітарну допомогу.

«Ми підтримуємо і притулки, й інтернати. Намагаємося роздати внутрішньо переміщеним громадянам усе, що маємо, що надходить нам», – говорить Тетяна Пастрик.
Чи не найбільш відповідальна робота – формування для воїнів індивідуальних аптечок. Загалом від початку війни на фронт уже відправили близько чотирьох тисяч аптечок.

Читати ще: Інструкторка з медицини пояснила волинянам, що обов’язково покласти до аптечки

«Основне – кровоспинний турнікет. Він щодня рятує життя на полі бою, адже дозволяє зупинити критичну кровотечу. Також обов’язково мають бути атравматичні ножиці, завдяки яким можна швидко зрізати одяг, аби дістатися до рани. Мають бути індивідуальний перев’язувальний пакет, знеболювальні препарати, протизапальні», – зазначає майбутній лікар Віктор Пастрик.

У навчальному закладі теж самостійно виготовляють ліки. Фаховий фармацевт, викладач Волинського медичного інституту Лариса Радько запевняє: ефективність їхньої мазі для загоювання ран підтверджено ще з 2014 року.

«Я знаю, що з давніх-давен брали олійні витяжки, настоювали трави, потім додавали віск, смалець. Так виробляти мазь почала і я. Хлопці дуже-дуже дякували, бо вона допомагає і при опіках, і при порізах, і при укусах, і при ранах… За вісім років на передову було відправлено близько 300 кілограмів цієї мазі», – розказує Лариса Радько.

Менше ніж за два місяці війни було вже виготовлено півтори сотні кілограмів цього препарату.

Своєю чергою, викладач медінституту Володимир Держай розповідає, як правильно надати першу допомогу, а в спортзалі закладу освіти плетуть маскувальні сітки, кілометри яких уже відправили на передову.

«Звичайно, ми проконсультувалися з військовими. До нас долучаються викладачі, студенти, переселенці. Кожен день плетемо сім-десять сіток. Працюємо і у вихідні. Сподіваємося, що наша праця допоможе перемозі», – каже викладач Лариса Приступа.

Над наближенням перемоги сьогодні працює майже кожен заклад обласної комунальної власності, запевняє голова Волинської обласної ради Григорій Недопад: «Кожен знайшов свою нішу. Одні виготовляють аптечки, інші – плетуть сітки. Деякі заклади перетворилися на гуманітарні хаби. Ніхто не сидить, склавши руки».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus