USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Створили унікальну вакцину, яка здатна відвернути розвиток діабету першого типу та хворобу Альцгеймера

17 Вересня 2023 00:51
У галузі медицини відбувся важливий прорив – вчені з Чиказького університету розробили «інверсну вакцину», яка може відвернути розвиток аутоімунних захворювань. Йдеться про діабет першого типу та хворобу Альцгеймера.

Вакцина не пригнічує імунну систему, а лише стирає шкідливу пам’ять про конкретні молекули, зупиняючи аутоімунну відповідь на атаку здорових тканин. Деталі розповіло видання SciTechDaily.

Що таке інверсна вакцина

Під керівництвом професора Джеффрі Хаббелла працюють вчені з Pritzker Molecular Engineering. Вони показали, як сполука може усунути аутоімунну відповідь, пов’язану з розсіяним склерозом. Прогнози доволі оптимістичні – результати лабораторних випробувань показали, що вакцина може повністю відвернути розвиток аутоімунних захворювань.

Унікальність розробки полягає в тому, що типові вакцини «вчать» імунну систему розпізнавати вірус як ворога, якого слід атакувати. «Інверсна вакцина» діє навпаки – вона повністю усуває пам’ять імунної системи про одну молекулу.

Подібне стирання пам’яті небажане для інфекційних захворювань, але воно дійсно може зупинити аутоімунні реакції, що спостерігаються при розсіяному склерозі, діабеті I типу, ревматоїдному артриті або хворобі Крона – коли імунна система атакує здорові тканини людини.

Як діє вакцина

Т-клітини імунної системи розпізнають небажані клітини та молекули як чужорідні для організму та позбавлються від них. Т-клітини, починаючи ці «атаки», зберігають пам’ять про загарбника, щоб швидше знищити його в майбутньому.

Але бувають випадки, коли Т-клітини помиляються і розпізнають здорові клітини як чужорідні. Наприклад, у людей з хворобою Крона імунна система атакує клітини тонкої кишки.

У новому дослідженні вчені зосередилися на розсіяному склерозі – хворобі, при якій імунна система атакує мієлін, що призводить до слабкості та оніміння, втрати зору та, зрештою, до проблем з рухливістю та паралічу. Команда зв’язала білки мієліну з pGal і перевірила дію нової інверсної вакцини. Результати виявилися вражаючими – імунна система припинила атакувати мієлін, дозволяючи нервам знову функціонувати належним чином і усуваючи симптоми хвороби у тварин.

Клінічні випробування

Сучасна медицина пропонує лікувати аутоімунні захворювання препаратами, що пригнічують імунну систему.

«Ці методи лікування можуть бути доволі ефективними. Але одночасно ви блокуєте імунні реакції, необхідні для боротьби з інфекціями, тому й отримуєте побічних ефектів. Інверсна вакцина працює майже без побічних ефектів», – розповів професор Хаббелл.

Наразі вчені проводять додаткову роботу для вивчення сполук pGal. Вже були успішно проведені перші випробування на людей з целіакією – аутоімунним захворюванням тонкого кишечника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus