USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Стиром до Луцька прибули вісім театрів із України, Білорусі та Литви. Фото

13 Вересня 2019 20:16
Десятки акторів із мистецьких колективів України, Білорусі, Литви з’їхалися до Луцька, аби протягом трьох днів представити місту свої вистави в рамках театру за межами театру.

Відкрив VI міжнародний театральний фестиваль «Мандрівний вішак» 13 вересня його засновник – театр-студія «Гармидер», актори котрого розіграли перформанс «ПриБуття» за участі запрошених театралів біля будинку Миколи Голованя – однієї з 11 локацій дійства.

Традиційно упродовж цього театрального вікенду в Луцьку ставитимуть п’єси в найнесподіваніших місцях, зокрема в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, дворику коледжу Національного університету харчових технологій, піцерії, Волинському краєзнавчому музеї, кінотеатрі, приміщенні будівельної компанії чи центральній бібліотеці для дітей.

І як завжди, супроводжуватимуть усіх охочих у цій театральній мандрівці пан Мандрішак і пані Вішакова.
«Настала довгоочікувана п’ятниця 13-го. До Луцька з’їхалися шалені, неймовірні люди, які готові вийти за межі. Нас гріють спогади про п’ять фестивалів «Мандрівний вішак», а попереду прибуття шостого», – оголосили актори театру-студії «Гармидер».
Опісля на майданчику біля будинку скульптора з’явилися керівники восьми запрошених театрів, котрі прибули на дійство на катері.
Із вітальними словами, натомість, виступили заступниця Луцького міського голови з питань діяльності виконавчих органів Ірина Чебелюк і консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Тереза Хрущ.

«Надзвичайно приємно, що такий цікавий, креативний, сучасний фестиваль прижився в нашому місті, – сказала Ірина Чебелюк. – Кожному з вас бажаю побачити, знайти, відчути в Луцьку ту атмосферу, яку ми намагатимемося вам допомогти знайти і зрозуміти. Я бажаю кожному провести цих неймовірних три фестивальних дні, почерпнувши щось нове, цікаве».
Своєю чергою, Тереза Хрущ передала вітання від Генерального консула Польщі в Луцьку Вєслава Мазура та побажала всім присутнім по-новому відкрити слово. «Першочергово слово – не записане в книгах, а промовлене, тому всім бажаю неймовірної зустрічі зі словом поза межами театру», – зазначила вона.
Далі всі театри мали можливість отримати валізи фестивалю, а також представити свої колективи та запросити лучан і гостей міста на майбутні вистави. Це театр-студія «11» із міста Києва, HomoCosmos Independent Theatre Company з білоруського Мінська, колаборація театру «Дах» із Києва та хореографічного театру «Dansema» із литовського Вільнюса, театр «Шарж» із Києва, театр «Май Буш» із Києва, проєкт Сашка Брами зі Львова, арт-проєкт «Театр на перехресті» із Чернівців та театр «Смайл» із Конотопа.

«Наш театр – це дві одиниці, дві лінії – чоловік і жінка, які об’єднуються в одне ціле, щоб творити разом, дарувати посмішки, надихати і бути найкращими на цій планеті, тому що театр і мистецтво загалом об’єднує, тож давайте єднатися разом», – промовив представник київського театрального колективу «11».
Представниці HomoCosmos Independent Theatre Company вирішали привітатися з присутніми піснею.

«Ми запрошуємо вас на свою виставу, на розмову жінки. Ця п’єса називається «Камера, яку дала мені мати», – зазначили акторки.
Учасниця театру «Шарж» із Києва зауважила: «Фестиваль «Мандрівний вішак» – це той фестиваль, який неможливо забути, а театр «Шарж» – це театр, який закарбовує в пам’яті ті події, які варто запам’ятати. Кожна наша вистава – це експеримент, тому завтра запрошуємо всіх у краєзнавчий музей на імерсивний перформанс «Вій».
Колаборація театру «Дах» із Києва та хореографічного театру «Dansema» із Вільнюса, своєю чергою, в суботу та неділю представить виставу «Кольорові ігри» для публіки віком від 0 до 3 років.
«А ви читаєте вірші? – запитали представники театру «Май Буш». – Ми дуже любимо всілякі експерименти та документальні вистави, тож запрошуємо усіх завтра на виставу «Welcome to».
Як розповіли організатори, протягом трьох днів фестивалю всі вистави оцінюватиме суб’єктивне журі у складі 10 осіб. У кінці «Мандрівного вішака» кожен член журі обере свого фаворита та вручить йому підготовлений подарунок.
Також подарунок можуть отримати і глядачі. Для цього достатньо зробити фото на фоні банера фестивалю і розмістити його в коментарі під дописом на сторінці у Facebook театру «Гармидер».

VI міжнародний театральний фестиваль «Мандрівний вішак» разом із театром «Гармидер» Культурно-мистецького центру «Красне» організовує та фінансує Луцька міська рада, зокрема департамент культури. Традиційним партнером фестивалю теж виступає Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку.

Текст і фото: Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus