USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Суд у Ковелі розпочав розгляд справи про вбивство Каті Литкіної

10 Лютого 2017 11:46
7 лютого Апеляційний суд ухвалив призначити слухання гучної кримінальної справи у Ковелі, а вже 9 лютого відбулось попереднє засідання. 16-річного Підозрюваного у вбивстві неповнолітньої мешканки Нововолинська Назара Статочнюка лишили під вартою до 9 квітня.

Про ці важливі моменти попереднього засідання розповіла адвокат потерпілих Елла Бордюженко, пише Радар.



Колегія з трьох суддів (Логвинюк, Восковська, Панасюк) роз’яснила обом сторонам процесу їхні права та обов’язки, а також розглянула клопотання захисту.

Як повідомляє БУГ, у судовому засіданні, крім потерпілої сторони та сторони обвинуваченого, прокурора, взяли також участь головний спеціаліст служби у справах дітей виконавчого комітету Нововолинської міської ради Наталія Сидор, старший інспектор ювенальної превенції Нововолинського відділку поліції Олександр Навроцький.



Як повідомила головуючий суддя Логвинюк, обвинувальний акт щодо неповнолітнього Статочнюка надійшов до Ковельського міськрайсуду 7-го лютого.

Прокурор Самчук, виступаючи, надав клопотання продовжити строки тримання Статочнюка під вартою ще на 60 днів. Друге клопотання прокурора стосувалося виклику на суд свідків з оточення обвинуваченого, список їх прізвищ був зачитаний в залі суду.

Адвокати підсудного Назара Статочнюка, якого обвинувачують у вбивстві 16-річної сусідки Катерини Литкіної з Нововолинська, наполягали на поверненні у прокуратуру обвинувального акта: мовляв, неконкретний, не містить вагомих підстав для такого серйозного обвинувачення.

Так, захисник Статочнюка Віктор Шостак наполягав на тому, щоб змінити запобіжний захід його підзахисному на домашній арешт, а також звернувся до суду з клопотанням про повернення прокурору обвинувального листа, адже документ, на думку адвоката, не відповідає статті 291 КПК України.

За словами Віктора Шостака, у юридичному формулюванні обвинувачення є посилання на судово-медичну експертизу і на протокол місця події, що є недопустимим.

“Посилаються на протокол місця події, а які тут спеціальні знання застосовані? – аж ніяких. Посилаються також на те, що тіло перенесене двома особами. Не досліджуючи цього, скажу: а чого не чотирма? Обвинувачення полягає у вчиненні вбивства за попередньою змовою групи осіб, але воно не є конкретним. Адже коли ми говоримо про змову групи осіб, то повинна бути розписана роль кожної з них, має бути вказано, які удари спричинили смерть, в якій послідовності здійснювалися, в яке місце і яким предметом.

Якщо ми кажемо, що це є група осіб, то в нас немає жодного доказу, на який би міг послатися суд при вирішенні справи по суті. Терлецький не допитаний, будь-яких документів про його участь у вчиненні злочину немає і яким чином можна осудити Статочнюка в цьому випадку? Відтак, є суттєва неповнота досудового слідства, немає інформації, хто перший наносив удар, в якій послідовності, цілеспрямовано чи хаотично, коли сталась смерть потерпілої: миттєво чи в результаті конкретного удару”, – відзначив адвокат обвинуваченого.

Шостак зазначив, що в обвинувальному акті немає мотиву вбивства, тому його потрібно повернути прокурору для усунення недоліків. Захисник Полячук в доповнення виступу колеги подав скаргу на рішення та бездіяльність слідчих та прокурорів у провадженні.

Прокурор Самчук оводив, що слідство спрацювало належно і підстав достатньо. Він повідомив, що зміст клопотання Шостака – це чергове намагання ввести суд в оману і нагадав, що є вагомі докази причетності Статочнюка до злочину. Самчук зазначив, що зі слідством обвинувачений не працював ще до оголошення підозри – тоді він показав інформацію, яка абсолютно не має значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.



“Один захисник говорить, що немає жорстокого вбивства, інший – що порушено право на захист. Добрі люди, ми тут зібралися, бо вбили мою дитину. Вісім разів по голові вдарити – це не жорстоко? Перенести з одного місця в інше, прикрити гілками і чекати 11 днів, чи знайде її хтось – це не жорстоке вбивство?

Ризики існують – сім’я продає майно: і бар, і будинок, і меблі розпродують. Сам Шостак говорив на суді, що Статочнюк може виїхати в ДНР або ЛНР і його ніхто не буде шукати, тому є підстави на те, аби його надалі утримувати під вартою, щоб він не міг втекти”, – виступила мама вбитої Каті Вікторія Литкіна.

Потерпілою був поданий цивільний позов до неповнолітнього обвинуваченого і одночасно клопотання про накладення арешту на майно його законного представника.

Адвокат Вікторії Литкіної зауважив, що за час проведення слідства не виявлено жодного елементу поведінки Статочнюка, на підставі якого можна було б вважати, що він говорить правду.

“Мою дитину вже ніхто не поверне, але, як деякі адвокати кажуть, все повинно бути по закону. Вбив – сядь”, – висловився батько загиблої Сергій Литкін.

Своїм правом на суд присяжних підсудний і його захисники скористатися не схотіли.

Адвокат Сергій Полячук обурювався, що його телефонні розмови прослуховували, й цим порушили право клієнта на правову допомогу. У справі вже є розсекречена постанова суду про негласні заходи щодо матері Статочнюка – Вікторії Гуліди. Прослуховували саме її телефон, та навряд чи досвідчений адвокат надавав правову допомогу телефоном.

До того ж, надає він цю допомогу – згідно з угодою – підсудному, а не його матері.

Клопотання захисту ковельський суд не задовольнив. 16-річного підсудного лишили під вартою до 9 квітня. Можливо, пише видання, саме до цього часу планують завершити розгляд справи.

Наступне засідання – 15 лютого о 14.30 у Ковелі.

Батьки вбитої дівчини просять репортерів, громадських активістів, усіх небайдужих ковельчан відвідувати цей судовий процес.

Як повідомлялося, прокуратурою областізакінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом убивства неповнолітньої мешканки Нововолинська Катерини Литкіної.

7-го лютого у Волинському апеляційному суді, де відбулося чергове слухання у справі резонансного вбивства неповнолітньої жительки Нововолинська Катерини Литкіної, прийняли рішення про те, що підозрюваного у вбивстві судитимуть у Ковелі.

Нагадаємо, Катя Литкіна з Нововолинська зникла першого серпня 2016 року. Через 10 днів тіло дівчини знайшов її батько. Загибель дівчини сколихнула весь Нововолинськ. У поліції є підозрюваний - місцевий житель Назар Статочнюк, але є люди, які впевнені - відправити за ґрати хочуть невинну людину. 20 серпня Назару Статочнюку оголосили про підозру у вчиненні вбивства неповнолітньої. Ухвалою Нововолинського міського суду того ж дня йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 4 місяці.



Фото – з сайта Ковельського міськрайонного суду
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ляля Показати IP 10 Лютого 2017 16:36
о, Боже, де справедливість? Менти прикривають підозрюваних - суд нічого не робить! Треба звертатись до інших суддів! Самі знаєте яких!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus