USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чоловік, який давав гроші, на гачку в правоохоронців: суд виправдав колишнього проректора Луцького НТУ в справі про хабар

3 Серпня 2023 20:40
В обласному центрі Волині суд виправдав колишнього проректора Луцького національного технічного університету Сергія Савчука в справі про отримання хабаря. Чоловік, який надавав гроші Сергію Савчуку, перебуває на гачку правоохоронців, оскільки він є заявником по наданню неправомірної вигоди в іще одному кримінальному провадженні.

Про це йдеться у вироку Луцького міськрайонного суду.

Як стверджувало слідство, Сергій Савчук, який був на посаді в. о. проректора з науково-педагогічної роботи та інфраструктури Луцького національного технічного університету, у період з 18 по 27 травня 2021 року підбурював представника ТОВ «ІдеалБудЛьвів» до надання хабаря у сумі тисяча доларів. Таку плату Сергій Савчук нібито вимагав за безперешкодне використання складських приміщень ЛНТУ на вулиці Польовій, 45 у Луцьку.

Саме 27 травня у своєму кабінеті тодішній проректор ЛНТУ отримав тисячу доларів. Правоохоронці кваліфікували його дії за статтями: ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 369 (підбурювання до надання неправомірної вигоди) та ч. 1 ст. 190 КК України (шахрайство).

Однак Сергій Савчук під час розгляду справи свою вину не визнав. Він розповів, що повідомляв представнику ТОВ «ІдеалБудЛьвів» про особливості здачі приміщення: із погодженням Фонду Державного майна України або на основі платного договору із університетом. Представник підприємства запропонував оформити платний договір з ЛНТУ, тож експроректор запросив такий примірник у бухгалтерії. Невдовзі представник підприємства привіз підписані директором ТзОВ «ІдеалБудЛьвів» примірники договору.

За словами Сергія Савчука, будь-які суми у договорі не були вказані. Окрім того, між ними була усна домовленість про те, що підприємство допоможе у ремонті фасаду університету своєю робочою силою. 27 травня 2021 йому передзвонив представник ТзОВ «ІдеалБудЛьвів» та сказав, що приїде до нього в університет. Обвинувачений запросив його до свого кабінету. Вони обговорювали питання, повʼязані з ремонтом фасаду університету та будівництвом.

Як зазначив колишній проректор, представник підприємства надав йому тисячу доларів в якості офіційної оплати за договір про надання послуг зберігання. Ці кошти мали б перерахуватись на офіційний рахунок університету, однак потерпілий вирішив їх надати особисто Сергію Савчуку, оскільки не мав часу проводити офіційні платежі.

Обвинувачений пригадав, що після того, як потерпілий вийшов, до кабінету увірвались працівники правоохоронних органів та почали обшук кабінету і особистий обшук. Через такі раптові дії правоохоронців, він кинув гроші під стіл, зрозумівши, що це провокація. Сергій Савчук вважав такі дії потерпілого провокацією, оскільки ініціатива у їх спілкуванні походила саме від нього, зокрема й у питаннях використання приміщення. Сергій Савчук наголосив, що будь-яких схилянь до надання неправомірної вигоди з його боку не було, тому просив постановити виправдувальний вирок.

Захисник Сергій Савчука також акцентував на провокативних діях з боку правоохоронців, адже потерпілий раніше судимий за вчинення корупційного злочину на посаді дільничного інспектора міліції. Тому, на переконання адвоката, він продовжив «співпрацю» із правоохоронними органами, оскільки є заявником по дачі хабаря у ще одному кримінальному провадженні.

Зі слів юриста, потерпілий діяв від імені ТОВ «ІдеалБудЛьвів» на підставі довіреності, яка не підписувалась директором зазначеного підприємства. Також захисник звернув увагу суду на те, що складське приміщення, яке нібито орендував потерпілий, не використовувалось (про це говорили свідки, хоча потерпілий стверджував зворотнє, мовляв, там зберігалися будівельні матеріали), а договір про надання послуг зберігання був укладений з метою провокації його підзахисного.

Суд після дослідження доказів та допиту свідків, дійшов висновку, що обставини справи вказують на зовнішню спровокованість цієї події, а також на те, що фактично вчинених обвинуваченим дій не було б без свідомого створення обставин з боку іншої особи, яка діяла під контролем правоохоронних органів.

У підсумку Сергій Савчука визнали невинуватим та виправдали через недоведеність його вини.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Нема слів ! Показати IP 3 Серпня 2023 21:02
І в таких реаліях і на таких прикладах формується свідомість студентів ! А ви вірите ?
АдвОкат Показати IP 3 Серпня 2023 21:12
Ну, то тоді, якщо все так, як ви написали, ректор просто зобов'язана відновити на посаді незаслужено ображеного проректора ! Вибачення попросити і моральну компенсацію виплатити !
Суддя Дреддд Показати IP 3 Серпня 2023 22:32
мда... гарна казка для баранів...
Ніхера Показати IP 3 Серпня 2023 23:03
В нас не буде норм
Глас божий Показати IP 4 Серпня 2023 07:40
А цікаво, шо отой проректор скаже на сповіді у владики Михаїла ? Там же обманювати не можна - бо то гріх великий ! Так шо тепер перед відновленням на посаді йому треба обов'язково піти до собору - шоби совість очистити не тільки перед європейськими волинськими суддями, але і перед богом ! А вже тоді на підставі справки владики і рішення суду можна роглядати питання про повернення на роботу невинно оскверненого проректора !
Ватсон Показати IP 4 Серпня 2023 10:23
А тепер, якщо проаналізувати, починаючи від виборів до органів влади, виборів ректора, політичне забарвлення дійових осіб, їхні політичні тьорки і залежності - то логічно вимальовується отой закономірний сьогоднішній результат !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus