USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Судили власника авто, яке потонуло у Стиру з чотирма людьми

12 Червня 2015 14:46
Страшна звістка сколихнула Волинь на ранок після Вербної неділі.

Служба порятунку повідомила: в ніч із 5-го на 6 квітня на Маневиччині, неподалік села Боровичі втопилося відразу четверо людей!

Із офіційних джерел стало відомо: близько третьої ночі автомобіль «ВАЗ-2104» з невідомих причин з’їхав із дороги просто у Стир. Шансу врятуватися не було ні в кого з тих, хто перебував у салоні «Жигулів».

А перебували там 39-річний чоловік, двоє його синів 10-ти й 11 років та 17-літній водій.

Ця трагічна історія була оповита багатьма чутками і навіть сповненими містики домислами. Адже 39-річний утопленик уже намагався в тому ж злощасному місці піти на дно Стиру, та люди витягнули з води. А незадовго до трагедії цей же чоловік погрожував екс-дружині (матері своїх дітей), що, мовляв, «влаштую, тобі, Паску!», - інформує «Волинська газета».

Тільки жінка, мабуть, і подумати не могла, чим закінчаться погрози чоловіка, з яким на той момент вони були розлучені. Тож коли захотіла відправити вже нетверезого «благовірного» з бару додому, на допомогу вирішила кликати двох синів (вони на той час спали в хаті свекрухи).

А бабуся ніби відчувала лихо. Бо коли з мобільного внуків почула дзвінок екс-невістки, відхилила виклик. На один із чергових дзвінків таки підняла слухавку і стала просити: «Не дзвони, діти вже повкладалися, хай собі сплять». Та матір таки домоглася свого, розбудила хлопців і сказала піти до бару, щоб забрали батька.

Знову бабуся пробувала зупинити внуків. А побачивши, що марно, сіла на велосипед і поїхала слідом за ними.

Можливо, якби не свято і не традиційна чарка, біди могло би не статися. А так саме оковита зробила своє чорне діло. Батько, якого діти хотіли завести додому, зустрів біля бару 17-річного сусіда. Хлопчина того дня попросив у свого старшого товариша проїхатися «Жигулями». Знайомий виявився щедрим і дозволив. Хлопець з’їздив до сусіднього с. Копилля на дискотеку, повернувся в Боровичі й уже прямував додому, коли 39-річний сусід попросив підвезти його разом із двома синами під хату.

Та ж таки бабуся, побачивши, що і її 39-річний син, і 17-річний водій «Жигулів» не зовсім (м’яко кажучи) тверезі, стала просити не брати дітей до машини. Мовляв, піде з онуками пішки, велосипед везучи руками. Та її не послухали. І машина з трьома дітьми й дорослим поїхала.

Не відомо чому, проте «Жигулі» пролетіли повз потрібний поворот, завернули в наступному. Там розвернулися, аби поїхати на потрібну вулицю. Та під час маневру водій не впорався з керуванням, зіскочив із п’ятиметрового обриву у Стир і авто, перевернувшись догори дном, пішло під воду.

Саме в ті хвилини до обриву під’їхала бабуся. Вона першою побачила світло фар у воді. Негайно подзвонила в міліцію. Покликала сусідів. Однак дістати людей із зачиненої машини на 4-метровій глибині було неможливо.

Коли наступного ранку на місце трагедії приїхали рятувальники і спецтехнікою витягнули «Жигулі», на задньому сидінні виявили тіла двох хлопчиків, а поміж передніми сидіннями – 39-річного чоловіка. Тіла 17-річного підлітка в салоні не було. Очевидно, юнак намагався врятуватися та якимось дивом вибрався з машини. Та і його неподалік від місця падіння водолази виявили загиблим.

Сумні результати святкової поїздки вмістилися у кількох рядках кримінальної справи: «Неповнолітній (…) керуючи автомобілем марки «ВАЗ – 2104», який знаходився у технічно справному стані, в селі Боровичі Маневицького району Волинської області, рухаючись на вулиці Набережній, неподалік будинку №103, проявив безпечність та неуважність, не вибрав безпечну швидкість руху при виконанні маневру повороту праворуч, унаслідок чого не впорався з керуванням, виїхав на ліве відносно руху транспортного засобу узбіччя, з’їхав у річку Стир та перекинувся.

У результаті дорожньо-транспортної пригоди, згідно з висновками судово-медичних експертиз від 23 квітня 2015 року, водій автомобіля і три пасажири (…) померли на місці пригоди внаслідок механічної асфіксії, яка розвинулася в результаті утоплення у воді».

Коли фактичний власник авто (мешканець села Боровичі) почув про наслідки своєї безпечності, мабуть, і подумати не міг, що саме він стане крайнім у жахливому випадку.

Одначе Кримінальний кодекс України чітко визначає ті обов’язки, що покладаються на законного користувача транспортного засобу. І серед іншого там категорично забороняється давати своє авто людині, яка не має водійських прав чи перебуває у стані алкогольного сп’яніння. Бо такі дії згодом можуть спричини тяжкі наслідки і стати підставою для притягнення до відповідальності навіть того, хто не брав участі у поїздці, а просто дозволив проїхатися своєю машиною.

На жаль, так воно і сталося. Перед Пасхою утоплеників поховали. А перед Трійцею в Маневичах відбувся суд, де обвинуваченим у кримінальній справі став багатодітний батько, який є законним користувачем «Жигулів».

Під час слухання справи найближчі родичі загиблих сказали, що не мають претензій до обвинуваченого. Тому в питанні про міру покарання покладаються на думку суду.

Сам обвинувачений теж не став заперечувати своєї вини у трагедії. Щиро розкаявся і сприяв у розкритті злочину. Односельці теж дали обвинуваченому хорошу характеристику. І тільки випита злощасного вечора горілка знову зробила свою чорну справу, ставши обтяжуючим фактором під час винесення обвинувального вироку.

Отож, мешканця села Боровичі таки визнали винним у кримінальному злочині. Згідно зі статтею 287 Кримінального кодексу, чоловіку призначили покарання у вигляді трьох років тюрми без позбавлення права керувати транспортним засобом. Але, зрештою, вирішили, що обвинувачений не несе жодної небезпеки для суспільства, його виправлення цілком можливе без ізоляції. А якщо так, то три роки в’язниці чоловіку замінили на два роки іспитового строку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 12 Червня 2015 16:25
коментар було видалено
124 Показати IP 12 Червня 2015 16:39
дарма комент видалили... реально впаяти б мамуні тих хлопчаків хоч трояк літ за неналежне виконання материнських обовязків. яка ж мати при своєму розумі дітей о третій ночі кудись посилатиме? певно теж буха була!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus