USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Світ божеволіє від українського «Щедрика». Добірка відео

8 Січня 2015 08:00
Уже близько століття світ божеволіє від любові до знаменитої української різдвяної пісні. Інтернет-видання Cultprostir склало добірку закордонних варіацій «Щедрика» останніх років.

«Як відомо, «Щедрик» − адаптація народної пісні, яку створив український композитор-класик Микола Леонтович. Твір був вперше виконаний у 1916 році, сталося це в Києві, і тоді в центрі уваги був хор київського університету. Однак в жовтні 1921 року відбулася прем'єра «Щедрика» в Америці, на концерті в нью-йоркському Карнегі-Холі, і це стало точкою відліку нової історії відомої мелодії», - цитує Cultprostir «УНІАН».

На різдвяний хіт пісня перетворилася у 1936 році, коли американський композитор і диригент українського походження Пітер Вільховськи написав англійський текст пісні, назвавши його Carol of the Bells.

До слова, найвідомішу різдвяну пісню «Щедрик» виконали добровольці АТО. Як повідомляє Еспресо.TV, добровольці заспівали щедрівку у рамках різдвяного мистецького проекту Оксани Первової-Рошки "Колядуймо усім світом".



До добірки найкращих «Щедриків» увійшли варіації XXI століття:

Акапельний



Вокальний квінтет Pentatonix зі штату Техас в 2012 році препарував популярну мелодію, розклавши її на голоси.

Фортепіанний



Британський піаніст і органіст Девід Хікен в 2013-му для різдвяного альбому Carols of Christmas записав свою кавер-версію.

Скрипковий



Ірландська група у складі квартету вокалісток і однієї скрипальки двічі записувала «Щедрика» − в 2006 і 2008 році.

Рок-баладний



У 2010-му Хьюго Феррейра, соліст пост-гранджевої групи Tantric зі штату Кентуккі, теж вирішив висловитися.

Віолончельний



The Piano Guys – американський тандем піаніста і віолончеліста. У грудні 2011 року на першому плані виявився струнний інструмент Стівена Шарпа Нельсона. Саме він зіграв знамениту мелодію так пристрасно, що відео з його виконанням зібрало близько 14 млн. переглядів.

Дабстеповий



Два тижні тому музикант з Філадельфії Метт Уорнок, що працює під псевдонімом Sauniks, опублікував свій варіант.

Грандіозний



Кілька років тому Мормонський табернакальний хор зі штату Юта (колектив зі 170-річною історією, лауреат «Греммі») приклався до «Щедрика» по-своєму. Хор з 360 осіб, дзвіночки, просвітлені обличчя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
зі сумом сповіщаю Показати IP 8 Січня 2015 08:23
...і лише Волинський народний хор жодного разу не записав Щедрика:-) Якщо чесно, найбільше сподобалась версія 1+1 (діти), ангельський спів.
Дьодік Показати IP 9 Січня 2015 14:56
Напишіть, що Леонтовича застрелив чекіст у батьківській хаті. Один із мільйонів українців замордованих проклятою ордою...
345 до Дьодік Показати IP 11 Січня 2015 13:14
а скільки б ще талановитий композитор зміг би зробити... шкода, що його життя так трагічно обірвалось...
SvitArtFoundation Показати IP 14 Січня 2015 19:12
Прекрасна, магічна стаття! Усіх зі святом!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus