USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Луцьк проводжав різдвяні свята разом з Оксаною Мухою. Фото

28 Січня 2020 08:44
У понеділок, 27 січня, шанувальники мали нагоду насолодитися співом заслуженої артистки України, переможниці дев’ятого сезону талант-шоу «Голос країни» Оксани Мухи. Співачка завітала на Волинь із різдвяним концертом «Тиха ніч», який став шістнадцятим у турі й відбувся у Волинському обласному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка.

Потужний вокал артистки, автентичні мелодії, що зачіпають найтонші струни душі, не залишили байдужим нікого в залі.
«Христос рождається! – привіталася Оксана Муха до глядачів. – Як добре, що ми знову до вас потрапили. Дякую, що вас сьогодні так багато й що з вами нині так тепло. Колядуймо, поки маємо час Різдва, поки маємо можливість наспіватися різдвяних пісень. Бо ж на світські в нас є цілий рік, аби ними натішитися. А сьогодні для вас – тільки колядки й щедрівки. Смакуйте».
По тому одна за одною звучали колядки, які гріють душу з раннього дитинства, а деякі є особливими, адже навчала їх мама або бабуся. Коли ж зазвучали перші акорди «Бог ся рождає», увесь зал підхопив мелодію і співав разом з артисткою. «Цю дивовижну колядку написав Остап Нижанківський, хоча більшість вважає її народною», – зауважила Оксана Муха. А після неї вона виконала ще одну дуже особливу галицьку колядку «Нова радість стала».

«Нам із вами дуже важливо зберігати наші традиції, – вважає артистка. – Влада – владою, в неї інші пріоритети. А українці повинні мати за що триматися й чим об’єднатися. А це наша духовність, наша творчість, наша мова й віра. І колядки, які ви нині чуєте, направду є надзвичайними».
Коляду «У неділю рано» співачка присвятила нашим захисникам. «Хочу, аби кожен з присутніх подумки подякував тим, хто на передовій зараз готовий віддати найцінніше – життя – за рідну землю й наш із вами спокій, та тим, хто його за нас віддав. Не підведімо їх», – із сумом у голосі сказала Оксана Муха.

Окрім колядок, у програмі концерту звучали й щедрівки, які, зі слів артистки, належать ще дохристиянській традиції. І, як годиться у свята, й на сцені драмтеатру «водили козу», себто лунала бадьора співаночка, без якої не обходиться жодне щедрування, бо ж «де коза ходить, там жито родить»!
Цього вечора прозвучала й прем’єра – пісня «Колискова», яку написав один з учасників «Піккардійської Терції» Ярослав Нудик та подарував її Оксані Мусі. А колядка «Тиха ніч», якою було названо концертний тур, прозвучала по-особливому ніжно й трепетно. «Я буквально нещодавно дізналася, що написав її Франц Грубер, – зізналася співачка. – А вже ми маємо чудовий переклад. І ця колядка зігріває нас кожного Різдва».
Звісно ж, така особлива концертна програма не могла обійтися без відомого на увесь світ «Щедрика». «Історія цього твору дуже непроста, – розповіла Оксана Муха. – Микола Леонтович зробив таку обробку цієї дохристиянської щедрівки, що її взяв до репертуару хор Олександра Кошиця в Канаді. А придумав усю цю історію Симон Петлюра, він зібрав на це кошти, бо вважав, що Україну мають прославляти її пісенністю у всьому світі. Хор Кошиця об’їздив чимало країн, співаючи українські пісні. Частина їх лишилася за кордоном. Леонтовича застрелили 99 років тому. Та завдяки йому наш «Щедрик» полонив увесь світ».
«Наша з вами зустріч – це народження любові в серці, – сказала співачка. – Коляда – це ж не є комерція. А вас сьогодні тут так багато! Дякуємо, що ви з нами».

По тому, вже опісля бурхливих оплесків і зізнань у любові від шанувальників, увесь зал разом з Оксаною Мухою та музикантами гучно й в унісон заспівав колядку, що її знають у кожному куточку України – «Добрий вечір тобі, пане-господарю». А ще всі охочі мали нагоду придбати «Колядничок» Оксани Мухи, в якому опубліковано слова й ноти найкращих українських колядок.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
nutela Показати IP 28 Січня 2020 14:32
БУЛИ В ОЧІКУВАННІ КРАЩОГО
nutela Показати IP 28 Січня 2020 14:53
очікування не виправдала

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus