USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Священик із дружиною самотужки розписують церкву у Ковелі. ФОТО

7 Травня 2013 12:46
Співавторами проекту Божої оселі стали Настоятель храму отець Володимир і матінка Інна у Ковелі, а також самотужки продовжують його розписувати зсередини.

Про це пише «Про Ковель».

«Саме цінне, що має церковна обитель – це її прихожани, які щодня, щохвилини наповнюють храм величальним піснеспівом та щирими молитвами, які линуть до Господа з самісінької глибини людської душі», - такими словами зустрів мене настоятель церкви Великомученика Цілителя Пантелеймона отець Володимир Шкварок.

Отець Володимир приїхав із матушкою Інною до її рідного Ковеля, мріяв звести саме такий храм, в якому б людина змогла вільно залишатися сам на сам із Богом, де їй ніхто й нічого не заважало б молитися стільки, скільки потребує душа.

Отець і матінка - фахові художники-графіки. Обоє вчилися в українському поліграфічному інституті імені Івана Федорова, що у Львові. Там же познайомилися, закохалися та побралися. Згодом, за покликом душі, отець Володимир закінчив Київську духовну семінарію і погодився переїхати на Волинь, хоча сам родом із Тернопільщини.

За його словами, біля трьох років разом із парафіянами молився за швидке одужання хворих та вічне царство усопших у невеличкій молитовній кімнаті центральної райлікарні. Це приміщення нам люб’язно надав головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук.

«Однак ідея побудувати величний храм за власним баченням мене все ж таки не покидала. І тут на допомогу знову прийшов Олег Максимович. Він запропонував розпочати будівництво поряд із лікарняним закладом», - ділиться настоятель. Таким чином у грудні 2002 року заклали наріжний камінь у підвалини майбутнього храму Святого Пантелеймона Цілителя.

За переказами старожилів, у першій половині минулого століття на території теперішнього моргу, що поряд з лікувальною установою, знаходилася церква, однак її вщент зруйновали німці у роки Великої Вітчизняної війни. Сьогодні ж за пожертви прочан неподалік того місця звели новий величавий храм Святого Цілителя Пантелеймона, який у жовтні 2009 року освятили.

Оскільки настоятель церкви і матінка Інна за освітою художники, вони й стали співавторами проекту забудови. Пізніше сміливо бралися за будь-які роботи, зокрема, разом із будівельками місили бетон і заливали його під фундамент, клали цеглу, штукатурили і фарбували стіни тощо. А коли духовну споруду спільними зусиллями звели, тут же приступили до її розпису з середини, адже церковній громаді наймати іконописців не по кишені», - пригадує отець Володимир.

Своєю чергою, матінка Інна розповіла, що будучи на восьмому місяці вагітності, вона з величезною насолодою оформляла верхню частину однієї зі стін церкви, не боячись впасти і забитися.

Наразі художні роботи у церкві ще не закінчені, але як тільки з’являється вільна хвилинка, матінка і отець забираються практично під самісінький купол храму, беремо фарби і мерщій за діло.

Також матінка Інна і отець Володимир вже допомогли спроектувати декілька храмів Волині, які наразі вже будуються.



При церкві Святого Цілителя Пантелеймона діє недільна школа на три класи, до якої діти йдуть із п’ятирічного віку. За більш ніж 10 років її вихованці вже побували з туристичними походами в Карпатах, зазирнули до древніх замків Львівщини, завітали до Рівного та Острога.

«Я хотів би подякувати всім, хто щодня і в мороз, і в спеку приходить до храму на богослужіння, хто турбується про його ошатний вигляд, хто, не покладаючи рук, дбає про зелені насадження на подвір’ї обителі, а також благодійникам, які допомагають нам, як словом, так і ділом. Нехай Господь Бог та Матінка Божа завжди оберігають Вас від усіх негараздів і посилають міцне здоров’я та довголіття, родинне тепло та душевний спокій,» - виголосив на прощання настоятель храму Святого Цілителя Пантелеймона отець Володимир.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus