USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.87

«Таке рішення недоцільне і неприйнятне», – на Волині вимагають змінити перелік опорних ковідних лікарень

28 Травня 2021 21:16
Волинські депутати звернулися до столичної влади з вимогою переглянути мережу волинських закладів, які прийматимуть ковідних хворих.

Відповідне звернення депутати ухвалили під час засідання сесії. Проект рішення ініціював голова облради Григорій Недопад.

Нагадаємо, 19 травня 2021 року Національна служба здоров’я України надіслала у регіони Аналітичну довідку щодо критеріїв оптимізації функціонування мережі закладів охорони здоров’я, які визначені для лікування коронавірусної хвороби. Відповідно до проведеного аналізу пропонувалося значне скорочення профільних закладів.

Зокрема, у Волинській області пропонувалося залишити опорними для надання допомоги хворим на COVID-19 лише три заклади: Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання, Волинську обласну інфекційну лікарню та Луцьку центральну районну лікарню. Водночас, виключити з переліку Волинську обласну клінічну лікарню (корпус у с. Тарасове) та Луцьку міську клінічну лікарню (тимчасовий інфекційний стаціонар).

Та з цим рішенням не згідні ні депутати Луцької міської ради, ні обласні депутати. Адже у ці заклади вкладено чимало ресурсів, створена потужна матеріально-технічна база, сформований компетентний колектив професіоналів, які мають вже чималий досвід у лікуванні ковідних хворих.

«На нашу думку, таке рішення є недоцільним і неприйнятним, адже на розвиток саме цих закладів як базових був залучений значний фінансовий ресурс з бюджетів різних рівнів (державного, обласного, місцевого). Встановлено додаткові кисневі точки і кисневі резервуари, розведено мережі медичного кисню, закуплено спеціальні апарати ШВЛ, бронхоскопи та інше медичне обладнання. У згаданих вище закладах охорони здоров'я сформовані професійні медичні команди, які отримали відповідний досвід у боротьбі з пандемією.

Саме до них госпіталізовували найважчих хворих з важкою супутньою патологією (інфарктами, інсультами, цукровим діабетом, іншими захворюваннями) не лише Луцька, але й цілої області. Завдяки їх функціонуванню вдалося уникнути «червоної» зони, і волиняни мали можливість працювати у звичайному режимі.

Навіть тимчасове припинення діяльності цих закладів у разі потреби не дозволить швидко відновити їхню роботу. А, згідно із світовими прогнозами розвитку пандемії, вже восени очікується чергова хвиля коронавірусної інфекції, і вона буде ще складніша за попередню», - зазначено у тексті звернення.

Тож депутати вимагають залишити у переліку базових (опорних) закладів для надання допомоги хворим на COVID-19 Комунальне підприємство «Волинська обласна клінічна лікарня» Волинської обласної ради (корпус у с. Тарасове) та Комунальне підприємство «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» (тимчасовий інфекційний стаціонар). А також пропонують додатково включити у перелік базових (опорних) закладів Комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області.

Як повідомила присутня на засіданні заступниця голови Волинської ОДА Людмила Тимощук, напередодні в Міністерстві охорони здоров’я відбулася нарада із оптимізації ковідних лікарень, під час якої були присутні й представники з Волині. Під час наради учасники домовилися включити до цього переліку Волинську обласну та Волинську інфекційну лікарні, а також Ковельське МТМО. А ось Луцьку міську клінічну лікарню та Тимчасовий ковідний госпіталь віднесли до медустанов другої хвилі. Сюди ж увійшли ще сім лікарень області.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus