USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Там, де є податківці, без хабара не обійдешся»: волинські підприємці хочуть побороти свавілля ДПС

25 Жовтня 2022 13:31
Численні волинські підприємства зіштовхнулися з тиском із боку Державної податкової служби України в області. Вони нарікають, що податківці зумисне й безпідставно блокують накладні суб’єктів господарювання, а згодом навіть не виконують судові рішення, ухвалені на користь бізнесу.

Засідання робочої групи за участі представників місцевого бізнесу, які впродовж останнього часу відчувають тиск із боку податкових органів або необґрунтоване перешкоджання здійсненню законної підприємницької діяльності, відбулося 25 жовтня в стінах Волинської обласної ради.

Як наголосив голова облради Григорій Недопад, волинські підприємці не мають наодинці залишатися зі своїми проблемами. Він інформував, що віднині запрацював телефон довіри для них: (0332) 778-311.
Нагадаємо, голова Волинської обласної ради 19 жовтня підписав розпорядження № 453 «Про створення робочої групи» з вивчення питань, що виникають у сфері діяльності Головного управління Державної податкової служби у Волинській області.

Як писало Інформаційне агентство Волинські Новини, на минулій сесії депутати облради звернули увагу на порушення норм чинного законодавства Головним управлінням Державної податкової служби України у Волинській області. У зв’язку з порушеннями вони звернулися до очільників ДБР, НАБУ та спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Обранці громади запросили на наступну сесію керівника Головного управління ДПС в області, аби він роз’яснив ситуацію.
Депутат облради Володимир Бондар розповів, що до нього масово звертаються суб’єкти господарювання, яким після подання всіх необхідних первинних бухгалтерських документів необґрунтовано відмовляють у реєстрації податкових накладних. Це тягне за собою неповернення податку на додану вартість. Окремі факти вже зафіксували правоохоронні органи.

«Органи Державної податкової служби почали довільно трактувати податкові зобов’язання різних суб’єктів господарювання. Спочатку вони створюють проблеми, можуть не прийняти податкову декларацію, можуть не повернути податок на додану вартість, зробити інші заходи, які суперечать чинному законодавству та не дають можливості підприємствам розвиватися. Потім же вимальовується якийсь чоловік чи група людей, які пропонують за певні виплати якось залагодити ситуацію. Така практика сьогодні є загальною», – зазначив депутат.
Читати ще: На Волині викрили податківців на поборах з підприємців

Він акцентував, що бізнес має не боятися правоохоронних і контрольних органів, а надходження до бюджету – загальна мета влади на місцях.

Володимир Бондар додав, що із тиском з боку податкової зіштовхнулися навіть релоковані підприємства, які в результаті згодом перевелися в інші області.

«Сьогодні вся податкова система в області працює ненормально. Вони [податківці] налагодили систему поборів і мають понести відповідальність. Ми будемо захищати всіх представників бізнесу, які звернуться до нашої робочої групи. Ми не підемо на компроміси та досягнемо результату», – наголосив Володимир Бондар.
Ініціатор створення ТзОВ «Волинська ягідка» В’ячеслав Богдан інформував, що 18 липня підприємству заблокували шість податкових накладних орієнтовно на чотири мільйони гривень.
«Ми загубили більш ніж п’ять тонн ягоди. Ми загубили репутацію… З нами не хочуть мати справу, бо кажуть, що ми маємо проблеми з податковою… Коли це трапилося, буквально за два-три дні нам запропонували «комунікацію»: за 10% вирішити це питання», – сказав він.

Юрист ПП «Укр-Петроль» Петро Манзик зауважив, що підприємство нині має заблокованих накладних на мільйони гривень, до того ж, його віднесли до ризикованих.

«Вони відносять підприємство до ризикованих і блокують усі податкові накладні. У нас великі об’єми і дуже багато контрагентів… На початках ми давали пояснення. Їх відхиляли. Ми маємо безліч позитивних судових рішень, – розповів юрист ПП «Укр-Петроль». – Урешті суд виносить рішення про реєстрацію податкових накладних на мільйони, посилається на Верховний суд, який надав свої висновки з цього питання. Вони обов’язкові для податкової… Однак податкова свідомо не надає документів, аби в результаті ми не мали повного пакету для розблокування накладних. Є також рішення про виключення нас із ризикових підприємств».
Петро Манзик звернув увагу, що органи ДПС навмисне затягують судові процеси, внаслідок чого близько року податкові накладні не реєструють.

Як наголосив, підприємство втрачає репутацію та партнерів: «Це нищення нашого бізнесу. Знищення нас зсередини. Наш внутрішній ворог – податкова».

«Там, де є податківці, без хабара не обійдешся», – прокоментував перевізник Віталій Пернарівський. Його підприємство здійснює міжнародні перевезення. Він пригадав, хто саме та з якими пропозиціями до нього звертався, аби його бізнес працював без перешкод.
Своєю чергою, представники перевізника ФОП Мартинюк Федір Аврамович розповіли, що на підприємстві було проведено «дуже дивну» податкову перевірку.

«Видали акт, де пише: рейс Луцьк-Київ, витрата пального – 150 кілометрів. Нижче наведено розрахунок: Луцьк-Київ, відстань 10 кілометрів, планова витрата дизпалива має бути не більш ніж 30 літрів, перевитрата пального – 110 літрів; помножено на ціну та не сплачено податку… Суд призначив експертизу, яка визнала нашу документацію правильною», – інформували представники перевізника.
Керівниця ТОВ «ВЕРБА-ВВ» Тетяна Полячук розповіла, що підприємство, яке вона очолює, розташоване в Ковельському районі та спеціалізується, зокрема, на деревообробці.

«За останні 2,5 року ми сплатили державі більш ніж 18 мільйонів гривень. Чи відчуваємо ми тиск на бізнес? Так, дуже сильно. За два роки в нас було проведено два обшуки. На одному з них зачитали ухвалу про вилучення 13 колод, натомість вивезли більш як півтори тисячі. Ми досі судимося. Ліс нам ніхто не повернув. Ми зазнали мільйонних втрат. За цей період у нас було проведено понад 15 податкових перевірок… Приходять вони дуже часто. Одну декларацію перевіряють, буває, близько місяця… Видають наказ на проведення інвентаризації. Ми змушені створювати відповідні комісії та по два-три тижні проводити інвентаризацію. У результаті ці акти інвентаризації вони навіть не описують в своїх актах перевірок. Тому питання: для чого це все робиться?» – сказала Тетяна Полячук.
Вона розповіла, що траплялися випадки зупинки та арешту транспортних засобів. На автомобілях, до того ж, знаходили чипи для відстежування руху. Нині ж вимагають провести експертизу підпису працівника підприємства, який загинув на передовій.

«Це хіба не тиск? Як працювати?» – звернула увагу Тетяна Полячук.

Насамкінець депутат облради Тарас Щерблюк інформував, що постійно спілкується з представниками фермерських господарств, яким органи ДПС також блокують можливість вести бізнес.

«Свавілля з податковою відбувається протягом трьох років. Є підприємства, які мають заблокованих податкових накладних на десятки мільйонів. Роками тягнуться судові засідання. Підприємства виграють суди», – зазначив він.
Урешті представники робочої групи закликали підприємців, які стикаються з тиском із боку податкової, телефонувати та розповідати про це. На черговій сесії облради обранці громади мають заслухати очільника управління ДПС у Волинській області.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото: Волинська обласна рада
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Ася Показати IP 25 Жовтня 2022 14:21
А дпс всеодно .Як було так і буде .СПОРИМ.?
Анонім Показати IP 25 Жовтня 2022 14:30
звідки, як кажуть, починає гнити риба?
123 Показати IP 25 Жовтня 2022 14:40
Теж мені зібралися бідні і нещасні. Податківці не дурні. Вони бачать "сумнівні" господарські операції і відразу блокують податкові накладні по них. Далі, відповідно, за певну суму "відкату" їх розблоковують. Невже підприємства, які умисно "скручують" ПДВ, думають що їм це так просто зійде з рук??? Працюйте прозоро, не мутіть сумнівних схем і все буде добре.
Клава Показати IP 25 Жовтня 2022 16:55
це ж не вперше.. спіймана на поборах винуватиця і надалі працює в дпс, її ж очільники благополучно відбули на пансіон.. а який був резонанс !..
Небайдужий до Клава Показати IP 25 Жовтня 2022 18:18
Нарешті побачили? Цей колондак на Волині тягнеться ще з кінця 14 року.Після Яника застигли,як миші руді сиділи,як прийшов Петя,понеслась....скрутчиків кришували,а нормальних відразу в безтоварні, підозрілі...Ви ще податкову поліцію трухоніть...так взагалі був колондайк...
Яша Показати IP 25 Жовтня 2022 19:12
Треба всіх податківців разом з начальником розігнати а поставити молодих і перспективних а їх є багато тільки через тих корумпованих злодюг котрі там сидять роками вони немають змоги працювати
Дмитро Показати IP 26 Жовтня 2022 21:37
В Рівненській ДПС аналогічна ситуація. Здається це цілеспрямована політика ДПС на вимивання оборотних коштів з підприємств внаслідок блокування податкових накладних.
Жора Показати IP 28 Жовтня 2022 14:48
Та ви що? А якщо суди виграні то тоді, як ви це назвете? Хто тоді винен якщо акт з потолка писали. Це не вина ДПС ні? Тут не справа хто там зібрався , а мова йде про правомірність дій і корупцію у ДПС.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus