USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Там, де починався Рух на Волині, з’явилась меморіальна дошка. ФОТО

19 Серпня 2009 13:51
У Луцьку відкрили та освятили меморіальну дошку на приміщенні, де 20 років тому, 19 серпня 1989-го відбулася установча конференція Волинської регіональної організації Народного Руху України за перебудову, – повідомляє репортер «Волинських Новин».
За словами директора департаменту Луцької міської ради Сергія Годлевського, в установчій конференції Руху на Волині, яка відбулась у приміщенні лялькового театру, брали участь люди за покликанням. Пан Годлевський зазначив, що багато з учасників тих подій присутні на відкритті меморіальної дошки, а багатьох – немає. 
Активний учасник подій тих років, Почесний громадянин міста Луцька Олександр Гудима зазначив, що «рухівська» конференція відбувалася легально. Щодо місця її проведення – лялькового театру, то «влада думала, що ми будемо ляльками в їх руках... Прогадали...». Пан Гудима наголосив, що саме тоді, під час конференції офіційно був легалізований тризуб, створено кістяк НРУ на Волині, обрано керівництво. Саме Рух пробудив волинян – «Луна від того крику лунала по цілій по цілій Волині». Щодо учасників установчої конференції, то «це були прості, звичайні люди», які «вибороли самостійну українську державу», однак «нічого з того не мали».
Луцький міський голова Богдан Шиба наголосив, що одним із гасел Народного Руху на Волині було гідне вшанування пам’яті розстріляних 23 червня 1941 року в’язнів Луцької тюрми. За словами градоначальника, попри паперову тяганину, роботи розпочалися і вже вчора розкопані перші останки в’язнів. На їх черепах – сліди від куль. Пан Шиба наголосив, що «потрібно притягнути до відповідальності ту систему», яка здійснювала терор проти українців. «Вічна пам’ять побратимам, які померли», – зазначив Богдан Шиба. За його словами, багато учасників національно-визвольних змагань кінця 80–початку 90-х років минулого століття загинули при невідомих обставинах.Заступник голови Волинської обласної ради Борис Загрева вважає, що меморіальна дошка, відкрита сьогодні, потрібна «і для нас, і для молодшого покоління». На думку посадовця, усі патріоти мають зараз об’єднатися у єдину силу. Зараз важлива згуртованість, – стверджує заступник керівника Волиньради. Втім, схоже, виборча кампанія розпочинається, – наприкінці свого виступу Борис Загрева почав активно захищати чинного Президента.
За твердженням заступника голови Волинської ОДА Святослава Кравчука, «ця дошка має бути для майбутніх поколінь». Пан Кравчук закликав «менше плакатися», а натомість працювати. Після виступів священик УПЦ КП освятив меморіальну дошку, встановлену на фасаді лялькового театру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 19 Серпня 2009 13:57
"Регіональної" організації... ще би написали "ексклюзивного регіонального департаменту". Не можуть лажі не впороти!
Анонім - Аноніму Показати IP 19 Серпня 2009 15:17
Організація так і називалася спершу - регіональною. Вже потім стала крайовою. Учі матчясть, студєнт!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus