USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Таємні офшори Юлії Тимошенко

28 Червня 2016 15:16
Народний депутат Сергій Лещенко, який нещодавно зробив гучну заяву про офшорні справи лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко, розповів деталі справи для «Експресу». Зі слів Лещенка свій перший офшор Юлія Тимошенко створила ще 1992 року на Кіпрі. Називався він Somolli Enterprises. У матеріалах американського суду Лещенко, переконує, знайшов прямі документальні докази, що цю компанію створили вона та її чоловік.

«У середині 1990-х із рахунків цієї та інших офшорних компаній нею (Тимошенко) було переказано, зокрема, понад 100 мільйонів першому віце-прем'єрові, а потім прем'єрові Павлу Лазаренку. Частину таких грошей використовували згодом у політичній боротьбі», – зазначив нардеп.

Зокрема, за рахунок цих коштів фінансували партію «Громада», а також видання, які підтримували політичну силу. Більше того, зі слів Лещенка, з цих же грошей Лазаренко купував, наприклад, нерухомість у Каліфорнії – віллу в містечку Новато біля Сан-Франциско за 6 мільйонів 745 тисяч доларів. Цей маєток, у якому тільки спалень десять, серед тамтешніх мешканців має неформальну назву «вілла Едді Мерфі». Цю віллу американський уряд згодом конфіскував у Лазаренка для погашення його фінансових зобов'язань згідно з рішенням суду.

Окрім названої компанії Somolli Enterprises Limited, була ще компанія Bassington Limited. Виконавцем юридичних процедур з її створення була компанія Mossack Fonseca, витік документів із якої наробив такого галасу в світовій пресі навесні цього року. Bassington Limited своєю чергою була засновником британської компанії United Energy International, а та – засновником очолюваної Тимошенко компанії «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ), яка діяла на газовому ринку України. Тобто офшорна компанія Somolli була ланкою бізнес-діяльності Юлії Тимошенко тут. Переказуючи із своїх закордонних рахунків частину коштів на закордонні рахунки прем'єра Лазаренка, Тимошенко одержувала преференції.

Привілеї, які вона мала на газовому ринку країни, а також у проведенні інших, не тільки газових оборудок, давали змогу їй отримувати надприбутки й виводити їх з України в інші юрисдикції – у ті ж кіпрську Somolli та британську United Energy International, зауважує Лещенко. З рахунків компаній Тимошенко платежі йшли спершу на транзитні рахунки, які контролював Петро Кириченко, поплічник Павла Лазаренка (обидва у США в одній кримінальній справі проходили). А лише згодом звідти – на приватні рахунки Павла Лазаренка. Ось саме з цих приватних, а також транзитних рахунків верхівка злочинної організації й купувала розкішні маєтки, мас-медіа, фінансували виборчі кампанії в Україні.

Лещенко стверджує, що його висновки ґрунтуються на матеріалах, які виявило американське слідство у справі Павла Лазаренка у 1990-2000-х роках. Більше того, ФБР має докази, що через згадану Somolli Enterprises Тимошенко переказала Лазаренкові 100 мільйонів доларів. Є в матеріалах справи також цікавий епізод щодо Євгена Марчука. Буцімто Лазаренко переправив 7 мільйонів доларів Марчукові за право включити Тимошенко в газову торгівлю.

Депутат зазначив, що готовий надати документи слідчій комісії Верховної Ради з питань офшорів та корупції, але, на жаль, її так і не створили. Більше того, Лещенко припускає, що і сьогодні Юлія Володимирівна має причетність до офшорних компаній.

«Розслідувати треба, звичайно, потенційно корупційні оборудки всіх політиків, а президента і поготів. От тільки коли робити собі на цій темі рейтинги намагається Юлія Володимирівна... Юлія Тимошенко була не лише однією з перших, хто став створювати офшорні компанії в Україні. На моє переконання, її роль значно гірша – вона була саме тією першою, хто запустив офшорний вірус в українську політику. Вона – хрещена мама офшорної корупції: саме завдяки їй в українській політиці вперше з'явилося таке собі замкнуте коло: корупція – офшори – політика – корупція».

Підтверджує частково слова нардепа і колишній федеральний прокурор США Марта Берш, яка домоглася ув’язнення Павла Лазаренка, пише «Радіо Свобода».

«У нас були докази, що були перекази з рахунків, які, на нашу думку, контролювалися пані Тимошенко, на рахунки, які контролювалися паном Лазаренком. Ми представляли ці докази частково під час судового провадження. На нашу думку, виходячи з доказів, які були нам доступні, частка статків Павла Лазаренка була отримана від прибутків компанії, яка називалась «ЄЕСУ» й імпортувала природній газ із російського «Газпрому». На нашу думку, Лазаренко отримав через цю схему мільйони доларів», – зазначила Берш.

Сама Юлія Тимошенко відкидає будь-які звинувачення, називаючи це способом скомпрометувати її ім'я.

До слова, на днях прем'єр-міністр Володимир Гройсман висловив думку, що нинішня ціна на газ – ринкова, тоді як у 2009 році Юлія Тимошенко уклала угоду на 10 років, у якій була закладена необґрунтована ціна. І натякнув, що підписанти угоди мали від того дивіденди. Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко в коментарі кореспондентові ГолосUA зауважив, що факт отримання неправомірної вигоди Юлією Тимошенко за газові контракти з РФ в 2009 році повинні доводити правоохоронні органи. Можна припустити, що в їхній компетенції сама Тимошенко засумнівається. Адже нещодавно виступила із критикою антикорупційної прокуратури та національного антикорупційного бюро.

«НАБУ, Антикорупційна прокуратура – це ілюзія, вони не чіпатимуть генераторів корупції в країні. НАБУ залежить від вищого керівництва країни, вони виконують замовлення: закрилася справа проти Гонтаревої, проти міністра фінансів, проти депутатів БПП, які стоять на чолі корупції; вони прикривають корупцію, яка є при владі. Всіх корупціонерів з попередньої влади відпустили. Всі керівники корупції в країні сидять на вищих посадах у владі», – вважає Тимошенко.

До слова, Тимошенко стала на захист народного депутата Олександра Онищенка, якого звинувачують в організації корупційних схем.

«Зараз йде рейдерство бізнесу, що колись було при Януковичі, віджимають бізнес. У Онищенка зараз забирають бізнес. Онищенко на слуху, а є багато підприємців, у яких зараз забирають бізнес», – заявила вона.

Позицію лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко щодо справи Онищенка політолог Кирило Сазонов пояснив взаємовигідною дружбою, мовляв, спонсорів у біді не кидають. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, Онищенка і ще 20 фігурантів підозрюють в махінаціях з газом держкомпанії «Укргазвидобування», який отримували за договором про спільну діяльність. Схема, у створені якої підозрюють нардепа з Волі Народу Олександра Онищенка, коли газ українського видобутку через низку фіктивних фірм перетворювали на «імпортний» газ, діяла щонайменше 3 роки.

16 червня до Верховної Ради направили подання про позбавлення недоторканності народного депутата Олександра Онищенка, якого звинувачують у організації корупційної схеми, розкраданні коштів в особливо великих розмірах та створенні злочинної організації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Вася Показати IP 28 Червня 2016 15:24
Всі вони зажрались і як в очі лицемірно розказують один перед одним яки вони пушисті. Треба такого до влади як Слейан Султан -тоді усім брехунам корупціонерам голови летіли б за їхню брехню корупцію, бездіяльність , крадіжки
дідо Показати IP 28 Червня 2016 15:27
Тімашєнка є кремлівською агенткою та міжнародною аферисткою. Давно пора сидіти в тюрмі, за знищення економіки,гривню, кабальний газовий пакт,за розчищення дороги для Яника та за війну.
Александр до дідо Показати IP 28 Червня 2016 22:14
ДІДУ, ти забув нагадати, що сифілісом вона тебе заразила? Чи не вона?
Ха ха Показати IP 28 Червня 2016 15:45
Тоже мені новость. А ну ка свідки царства тимошенко, розкажіть темним шо юля не така, шо лише вона за народ дбає, шо то все злі язики, заговор і т п. Жіночку напіголодною убрали від корита свій час, тепер баришня неможе ніяк дочекатись моменту возмєздія. Благо має щирих послідовників, яким .... в глаза - божья роса. І не треба думати шо жіночка змінилась - такі не міняються (однотуровий - живий приклад). " ...свиня залишиться свинею, бо правду кажуть люди, святи її, хрести її, а все ж свинею буде." (с)
Бабушка Люда Показати IP 28 Червня 2016 15:46
Юля, сама " чесна " аферистка , яка живе на депутатську зарплату.! Це майстер розмовного жанру...Бачили як вона підняла Україну будучи прем'єром .
Розцвірінькались Показати IP 28 Червня 2016 16:35
горобчики. Ви навіть місцевим дрібним злодюжкам нічого зробити не здатні. А тут на ЮВТ замахнулись.Цицю мамину посмокчіть і кашки молочної поїжте ще кілька рочків . А до того часу Юля уже гарантом буде і і ви уже під її вказівки інших брудом будете поливати, бо ні на що інше і не здатні.
Анонім Показати IP 28 Червня 2016 17:47
Де всі щирі українці подівались, які волали Юлі волю!!!
Пан до Анонім Показати IP 28 Червня 2016 18:21
На клубніку в Польщу укатали. Юліним духом ситий не будеш.
Щирий українець Показати IP 28 Червня 2016 18:22
Нація деб*лів, пройдисвітів, зрадників та нікчем!!!!! Вибирає собі подібних, а потім скиглить!!!! Що заслуговує те і має!!!!!! На жаль...... Сумна перспектива.....Будете всі батрачити на пана знову за копійки на своїй (але проданій) землі...В кого розуму бракує - ГОЛОСУЙТЕ ЗА БЮТ....
виборець Показати IP 28 Червня 2016 18:43
УКРАЇНЦІ! Відкрийте кінець-кінцем очі і станьте МУДРИМИ!!! Погляньте в чиїх руках влада,банки.ЗМІ,та і весь капітал України! Робіть висновки,бо скоро "ВОНИ" вирахують скільки ми за день вдихаємо повітря і будемо плотити.Сіонізм перейшов межу і семіти в Україні обнагліли до ручки.Пора брати-українці,ПОРА!
gfd Показати IP 28 Червня 2016 18:51
хаха. Інших у влади немає і не буде, не тіште себе, лохи.
Ая Показати IP 28 Червня 2016 21:54
Дивуюсь, що ніхто не чіпає нащадка Адельгаймів і не добачає того зла яке він зробив Україні і українцям. Дивує і те, що шукачі "правди" не розуміють, що ЮВ була залежна від Лазаренка а пізніше від щирого "друга" яйнука, який заради того щоб цей злочинець перейняв владу, створив ширку. Память ваша мої краяни поплила рікою і не встигаєте аналізувати подій.... Час почати думати про майбутнє дітей і онуків. Час!!!
Просто лучанин Показати IP 28 Червня 2016 22:22
Самі прекрасні коментарі, які тільки можна було б прочитати! Сьогодні всі в ударі)
котигорошко Показати IP 29 Червня 2016 00:09
Ще б згадали що вона не заплпатила комсомольські внески у восьмому класі,при порівнянні з сьогоднішніми Лазаренко з ЮВ ангелята...спалив себе серьожа...
майдаун Показати IP 29 Червня 2016 23:20
Не чіпайте Тімашенко, вона для нас все ...., богиня наша, а да забув Юлі -Волю!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus