USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Таємничими стежками Першої світової на Волині

28 Червня 2014 14:52
Волиняни дослідили маловідомі поховання героїв Першої світової війни в нашому краї. Зокрема, знайшли могили загиблих воїнів під час Брусиловського прориву в 1916-му році.

Дослідницькі роботи волинян приурочені до 100-ї річниці Першої світової війни. Займаються цим учасники суспільно-політичного клубу «Всесвіт» Луцького педагогічного коледжу під керівництвом Анатолія Кравця.

«У нас є дві групи пошуковців. До першої входять студенти: Дарина Хмільовська, Ірина Мелех, Владислава Лотвін, Марія Жемела, Андрій Ющак, Андій Музика. Їхнім завданням є пошук матеріалів в архівах краєзнавчого музею та Волинської області. Практичне дослідження сторінок історії на місцях виконує інша група шукачів: Юрій Сіньковський, Михайло Новосад, Сергій Сапіжук.

Цього разу ми приїхали із села Ромашківці Ківерцівського району. Там знаходяться поховання воїнів 8-ї армії Південно-Західного фронту під командуванням генерала Брусилова у червні 1916-го року, яка здійснила Луцький прорив, чим скувала наступ австро-угорських військ на інших фронтах», – говорить у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини Анатолій Кравець.

Серед учасників поїздки - студент Михайло Новосад. Він розповідає, що клуб «Всесвіт» зараз займається пошуковою роботою на тему: «Волиняни в період Першої світової війни». Для цього молодий науковець разом з іншими учасниками їздить історичними куточками Волині, відвідує музеї, бібліотеки, спілкується із старожилами, які пам’ятають про своїх родичів-героїв.

«Тільки той, хто вивчає минуле - не безпорадний перед сьогоденням. Тому ми досліджуємо історію свого народу, цим допомагаємо іншим більше дізнатися про рідний край. От, мало хто знає, що в Ківерцівському районі є могила вахмістра Уланського полка Григорія Жулая (1895-1916рр.), який служив у 39-му армійському корпусі генерала Олексія Каледіна. А також могилу підхорунжого армії генерала Брусилова – Олександра Фатєєва, який загинув у червні 1916 року під час Брусиловського прориву в роки Першої світової війни», - говорить Михайло Новосад.

Нагадаємо, редакція ІА Волинські Новини нещодавно повідомила про те, що волинські дослідники відвідали могилу розвідника Куприяна Сивого на території Боратинського форту, а також музей «І світової війни» в селі Переспа Рожищенського району, де знаходяться матеріали ще про одного волинянина Корнія Назарчука.

Після завершення досліджень, суспільно-політичний клуб «Всесвіт» планує видати посібник. У виданні цілий розділ присвятять героям-волинянам, які загинули під час Першої світової війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
журналіст з Володими Показати IP 29 Червня 2014 08:53
Проти російських військ на Волині у складі австро -угорських військ були також і військові угрупування українців ( січові стрільці). То ж у чому полягає патріотизм дослідників ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus