USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Театральний сезон у Луцьку розпочнеться мюзиклом

28 Серпня 2015 19:00
Новий сезон у Волинському обласному академічному музично-драматичному театрі планують розпочати 19 вересня. Цього разу глядачів зі сцени дивуватимуть грузинські пейзажі та характери. Адже відкриватиметься театральний сезон на Волині твором грузинського драматурга Авксентія Цагарелі «Ханума».

Режисером постановки запросили відомого українського режисера Миколу Яремківа, який вже мав досвід роботи з волинськими акторами. Саме він готував постановку «Кайдашевої сім’ї» та «Століття Якова».

Для Інформаційного агентства Волинські Новини Микола Іванович погодився розповісти про майбутню постановку і що варто очікувати глядачам.

Сам твір «Ханума» був написаний ще у 1882 році, але довгий час він залишався невідомим. У центрі уваги – історія суперництва двох свах: (!!!)Хануми та Кабато. Вони шукають багату наречену старому князеві, який прогуляв усі свої статки. Дія відбувається в середині ХІХ століття в столиці Грузії, яка тоді ще називалася Тифліс.

В Україні знайомі з цим твором з 70-х років минулого століття. Саме тоді автори Борис Рацер і Володимир Констянтинов переклали п’єсу російською мовою. Перша постановка в Петербурзі мала шалений успіх і легко завоювала глядачів. І до цього часу п’єса «Ханума» займає своє місце в репертуарі багатьох театрів.

П’єса написана у жанрі комедії-водевілю. Але для Луцька режисер разом з колективом театру підготували дещо цікавіше – мюзикл з сучасним аранжуванням автентичної грузинської музики.

На думку Миколи Яремківа, п’єса «Ханума» на диво потрібна сьогодні людям.

«Я дивуюся, що в першій половині 20 століття про неї ніхто не знав, хоча тоді вона була потрібна. Тому що п’єса про пам’ять. Люди з самого дитинства думають про те, якими вони будуть дорослими, чим вони будуть займатися які будуть дружини, чоловіки. Це нормально, адже це в людській природі. І в таких випадках особливим чином виявляються загальнолюдські цінності, ментальні цінності кожного народу, нації. П’єса якраз про це. П’єса й про те, що люди намагаються побудувати своє щастя не тільки зі своїми плюсами, а й зі своїми мінусами. П’єса цінна тим, що вона дуже чесна, дуже щира», - розповідає режисер.

Власне, з його слів, у творі показане життя таким як воно є, а люди - з усіма їх недоліками й перевагами. Тут зображений грузин, який не боїться, що над його рисами будуть сміятися, хоч він може виявитися не зовсім досконалим, таким яким йому хотілося б бути.

«Це сьогодні актуально для українців. Адже вони великою мірою часто комплексували: і минуле в них було таке собі, і армія була така собі. Козаки були, але коли це було, а Катерина ІІ їх взагалі розігнала. Підручник історії України був сторінок на 50. Комусь хотілося, щоб ми відчували себе в конфлікті меншовартості. Інша справа, що були люди, хто міг добратися до якоїсь літератури, прочитати, почути як було насправді. Виявляється, що ми особливі ментально, і історія в нас була, і ми чогось досягали, і досягали немало. Думаю, що наша п’єса сьогодні наштовхуватиме наших реципієнтів на думки як ми жили, одружувалися, народжували і виховували дітей. І це сьогодні дуже важливо. Крім того, при серйозності цих проблем, вона життєрадісна, а це сьогодні дуже потрібно. Це комедія, вона смішна, весела і для нашого глядача буде трохи незвично бачити смішних грузинів, дивуватися з цього. А театр - мистецтво, покликане дивувати глядача», - наголошує Микола Іванович.

Сам Микола Яремків вперше побачив п’єсу «Ханума» у 70-х роках у виконанні одного з провінційних театрів. Але закохався у неї, зізнається, саме зараз – в процесі роботи над нею.

«Вона мені видаласьнадзвичайно цікавою і надзвичайно розумною», - ділиться враженнями він.

Вистава «Ханума», яку побачать волинські глядачі буде мюзиклом з сучасною музикою в сучасному аранжуванні. Оркестру використовувати не будуть, оскільки, на думку Миколи Яремківа, тоді б вийшла звичайна оперета. Відтак, Микола Іванович попросив композитора зробити аранжування в стилі грузинської класичної музики грузинського автора Гіа Канчелі з автентичними грузинськими інструментами.

«Ми отримали можливість побавитися в Грузію, як ми бавилися в «Столітті Якова» в стилістику й форми 20-30-х років», - пояснив режисер.

У п’єсі будуть присутні і грузинські танці, і автентичні костюми, і грузинські пейзажі. До слова, щодо останніх, то основою для створення декорацій стали картини відомого грузинського художника Ніко Піросмані. А ось розмовлятимуть персонажі українською мовою без акценту.

«Це все неправда, що вони тільки так говорять, з акцентом. У мене зять - грузин. Він з Грузії приїхав дорослою людиною і в дорослому віці почав вчити українську мову. Зараз ніхто в житті не скаже, що він грузин. Він розмовляє українською мовою з галицькою мелодикою. Це просто штампи», - додає Микола Яремків.

Попри те, що п’єса «Ханума» про грузинів, волиняни знайдуть для себе багато спільних рис.

«Це хитрість, оптимізм. Адже скільки нас не гнобили, забороняли мову, не дивлячись на це, українська нація витримала, зберегла мову, культуру і дуже швидко відроджується», - резюмує режисер.

А ось волинським глядачам, які прийдуть на відкриття театрального сезону, Микола Яремків побажав бути самим собою, такими як вони є. Бо публіка на Волині, переконує, дуже хороша і вдячна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Здивували Показати IP 28 Серпня 2015 20:01
Мюзикл з сучасною музикою в сучасному аранжуванні з автентичними грузинськими інструментами. Мюзикл з гучномовцями? Проблеми з оркестром? Оперета по формі дещо різниться від мюзикла. Можливо формат пєси лежить за межами мюзикла, тоді з тексту статті найближча назва - музична пєса.
аяяй Показати IP 28 Серпня 2015 21:10
Очень хочется посмотреть и сравнить с постановкой 20 века.Мне тоже очень понравилась эта пьеса,с удовольствием смотрю в инете.:-) :-) :-)
Джулія Показати IP 30 Серпня 2015 00:50
Ну нарешті відкриття сезону :-)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus