USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Технічні кандидати «зливаються» під Порошенка: що відбувається у виборчкомах перед другим туром

12 Квітня 2019 18:33
На засіданні ЦВК ввечері в середу комісія повністю затвердила склад нових окружкомів. На відміну від першого туру виборів, коли в ОВК входили представники всіх 39 кандидатів у президенти, тепер склад ОВК повністю переформатовано і в комісії входять представники тільки двох кандидатів, що пройшли в другий тур – Володимира Зеленського та Петра Порошенка. Чисельну перевагу мають представники чинного президента.

На протязі декількох днів ОВК повинні будуть створити дільничні виборчкоми, яких в Україні 30 тисяч, а це означає, що обом кандидатам потрібно знайти не менше 200 тисяч представників на дільницях для голосування в регіонах.

Деталі аналізувала «Страна».

Зеленський залишився без двох округів

Напередодні другого туру перед штабами обох кандидатів в президенти гостро постало «кадрове» питання – заповнення своїми представниками окружних і особливо дільничних виборчих комісій. У першому турі і Порошенко, і Зеленський делегували по 30 тисяч людей в комісії – по одній людині в кожну з них і по 199 осіб – в усі окружкоми.

Але тепер, згідно із законом, і в зв’язку з затвердженою в середу ввечері постановою ЦВК, комісії повністю переформатуються, і претендентам на президентське крісло буде потрібно понад 200 тисяч людей – по 7 в кожну ДВК.

Те, що окружкоми і виборчкоми – це найважливіші ланки виборчого ланцюжка, довів перший тур. В Україні виявилося більше сотні дільниць, де була аномально висока явка виборців – разом із завищеною, іноді в рази, кількістю голосів за Порошенка.

Так, «Страна» на прикладах Донецької і Львівської областей вже проаналізувала дані щодо явки і кількості голосів за Порошенка на тих дільницях, де явка найбільш

відрізняється від середніх показників по регіону.

Виявилося, що чим більша явка, тим більший відсоток голосів віддали саме за Порошенка. Такий розрив у показниках явки з сусідніми дільницями цілком може свідчити про те, що тут відбувалося «вкидання» бюлетенів або скупка голосів.

Загалом, саме ті способи фальсифікації голосування, які неможливі без покровительства або прямої участі в цьому злочині «своїх» членів комісій. Саме для того, щоб попередити фальсифікації під час другого туру виборів, кандидатам (і особливо опозиційному) і потрібні свої люди в комісіях.

«Згідно із законом, в середу сформовані ОВК. За нашими підрахунками, і згідно з тим, що було озвучено, Зеленський подав 1379 членів ОВК, в усі, крім 57 і 58 округів. Порошенко подав членів ОВК в усіх округах», – пояснила «Страні» радник з юридичних питань Громадянської мережі «Опора» Ольга Коцюруба.

Згідно з постановою, опублікованою в четвер на сайті ЦВК, дійсно в 57 і 58 округах (обидва – Донецька область) в ОВК немає представників Володимира Зеленського. Тому комісії були сформовані з представників Петра Порошенка і кандидатів, яких в комісію запропонувала ЦВК.

57 округ захоплює частину Маріуполя і близьке до нього селище Старий Крим. Також в цьому окрузі знаходиться 8 спецдільниць – три лікарні, перинатальний центр, пологовий будинок, Приазовська виправна колонія, тубдиспансер і психіатрична лікарня. 58 округ займає решту Маріуполя і в ньому створено 6 спецдільниць, в тому числі – в онкодиспансері.

В обох округах під час першого туру за Зеленського віддали понад 28% голосів, тоді як за чинного президента – в середньому 6%. Лідером голосування в цих округах став Юрій Бойко.

Також в 57 окрузі знаходяться і 4 спецдільниці для військових в зоні операції Об’єднаних сил. На одній з цих дільниць в Маріуполі (ДВК 000005) відзначалася аномальна явка – 95,4%. При цьому в голосуванні на цій спецдільниці переміг Зеленський – за нього віддали 366 голосів, у Порошенка було 273.

Технічні кандидати «злилися» під Порошенка

У складі окружкомів з 31 березня відбулися важливі зміни.

Якщо раніше і Порошенкоа і Зеленського в комісіях представляв формально тільки один кандидат, а всього в комісіях було 35-39 членів, то тепер кожен з кандидатів має по 6-8 представників (для великих виборчих дільниць це 16 осіб – по вісім повинен подати кожен кандидат , для малих – 12), серед яких вже були обрані голова комісії і секретар (від різних кандидатів).

При цьому під час 1 туру завдяки реєстрації технічних кандидатів-«спойлерів» і відповідно – через подачу від них своїх членів комісій – президент Петро Порошенко контролював по 16-18 людей.

До другого туру вже можна побачити, що представники в ОВК від технічних кандидатів «мігрували» в нові ОВК, але вже від самого Порошенка. Наприклад, найбільший перехід спостерігається серед членів комісій ОВК від телеведучої Юлії Литвиненко, президента федерації футболу Маріуполя Василя Журавльова, голови маловідомої громадської організації «Влада народу» Олександра Влащенка та шоумена Володимира Петрова.

Ось лише кілька з багатьох прикладів, округ у Вінницькій області
Також «пішли» до президента і члени комісій від Олега Ляшка.
Що ж стосується членів комісій від Зеленського, то невелика їх частина від шоумена все-таки перейшла до нього від інших кандидатів.

Зокрема, від Юлії Тимошенко і представника «Народного руху» Віктора Кривенка.
Але таких переходів у Зеленського – одиниці. У більшості випадків це нові люди, які не працювали в 1 турі, а відповідно, менш підготовлені, ніж члени ОВК від Порошенка.

Кадрова нерівність в окружкомах закладає можливості для маніпуляцій і фальсифікацій, каже «Страні» екс-народний депутат, аналітик Борис Безпалий.

«У наш час глобалізації самі окружні комісії – це архаїчний інститут, який взагалі не потрібен, адже дільничні комісії давно можуть передавати в ЦВК протоколи самі. Я скажу, як математик, чим більше кроків, тим більший ризик помилок. Але споконвіку в Україні формування складу ОВК закладалося як інструмент для маніпуляцій і фальсифікацій з боку влади. Скасувати результати виборів на дільницях, вимагати перерахунку голосів, затягнути з підрахунком, і тд. Тому для Зеленського важливо залучати до роботи в комісіях досвідчених осіб, які зможуть протистояти будь-яким спробам змінити волевиявлення громадян », – пояснює Безпалий.

За його словами, з огляду на те, що у Порошенка є не тільки чисельна, але і фінансова перевага над Зеленським, то для опозиціонера було б важливо заручитися підтримкою членів комісій від опозиції.

«У Порошенка проблеми з грошима не було, я так розумію, що вони не просто так працювали, а він їм платив. Але не треба думати, що в комісіях завжди марсіанська агентура, це можуть бути одні й ті ж люди, що працюють на виборах роками . Тому в опозиції на виборах є тільки одна можливість – стежити за чесним голосуванням і підрахунком голосів. Тому банально розкидатися кадрами опозиції я б не став », – вважає Беспалий.

Члени комісії працюють на платній основі. Вона здійснюється в розмірі мінімальної заробітної плати (у абсолютних цифрах – 4 173 гривні) на місяць.
При цьому, на платній основі в окружних комісіях можуть працювати до 4 осіб, в дільничній – до трьох осіб. Решта або працюють на волонтерських засадах або їм доплачують вже самі кандидати. Цікаво, що зазвичай з членами комісій кандидати розраховувалися буквально на наступний день після виборів.

Зараз багато представників комісій скаржаться, що оплату їм затримують.

«Зе» наповнять комісії новачками

До формування дільничних виборчкомів, куди Зеленському треба екстрено знайти 200 тисяч людей, в штабі кандидата приступили відразу по завершенню першого туру.

Координатор «Зе Команди» Олександр Корнієнко ще тиждень тому закликав приходити в «Зе Офіси» тих, хто хоче стати членами виборчих комісій.

«Тому що нам потрібно 210 тис. членів комісій. У нас, звичайно ж, є розуміння, де ми будемо їх шукати і як будемо цих людей запрошувати. Але, в будь-якому випадку, будь-яка підтримка зайвою не буде», – зазначив він .

Зараз в штабі Зеленського повідомили, що процес пошуку членів виборчкомів практично завершився і набрані люди в більшість комісій.

За словами координатора Олександра Корнієнка, також продовжать свою роботу і спостерігачі за виборами від штабу – це 15 тисяч людей.

Втім, поява нових рейтингів, в яких Зеленський має значну – більше, ніж у 2 рази, перевагу перед чинним президентом, може переломити ситуацію і з формуванням виборчкомів.

«У фаворитів нестачі в кадрах не буває. Люди починають реально вірити, що Зе може перемогти. Так, для нього це буде непросто, можливі різного роду провокації, але з кадрами проблем не повинно виникнути, хоч за якістю члени комісій від Зе поступатимуться членам комісій від Порошенка. Важливо розуміти, що в регіонах вже йдуть сильні процеси переформатування еліт, і в комісіях в тому числі ніхто не буде захищати Порошенко, розуміючи, що його шанси на перемогу мінімальні », – говорить політолог Руслан Бортник.

Крім того, є інформація, що до другого туру Порошенко почав економити. І в багатьох округах замість 7 осіб, вводить в комісії по 2-3. Підсумкове розташування сил буде відоме вже найближчим часом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus