USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Топ-5 найдорожчих покупок чиновників за бюджетні гроші

29 Листопада 2010 07:26
На сайті "Державні закупівлі" (портал, на якому зводяться дані про всі держзакупівлі в країні) можна знайти масу цікавої інформації. Наприклад, можна дізнатися, що Міністерство фінансів витратило на сервер для зберігання архівних баз даних близько чотирьох мільйонів гривень.

Надзвичайно необхідні українській армії "тропічні" черевики закуповуються за ціною, що утричі більша за ринкову. При цьому фірма, тиждень тому виграла цей тендер на суму в півтораста тисяч гривень, вже припинила своє існування. А ремонт туалетів у сільській школі на Львівщині обійшовся бюджету майже в мільйон гривень, - пише УБР з посиланням на «Главред».

Відтак видання склало список найбільш дорогих покупок, які ну ніяк не допомагають владі ліпше виконувати покладені на неї народом функції.

Особливу пікантність цим фактам надає липневе доручення Держказначейству від прем'єр-міністра Миколи Азарова - блокувати фінансування міністерств і відомств, якщо ті будуть купувати дорогі автомобілі чи меблі, робити дорогі ремонти тощо.
На першому місці – невдала купівля у вересні держпідприємством "Інформаційний центр", яке входить до структури Міністерства юстиції, автомобіля "Мерседес-Бенц" вартістю 1,1 мільйона гривень. Коли про це стало відомо широкій громадськості, влада дала задній хід і відмовилася від придбання авто. Але автодилер спочатку закономірно відмовлявся розривати вигідну угоду. Ситуацію вирішило втручання самого глави Мін'юсту Олександра Лавриновича, який, по-перше, "наполегливо порекомендував" керівнику "Інформаційного центру" відмовитися від "Мерседеса", по-друге, зв'язався з керівництвом автофірми, - і операція все-таки була розірвана.

На другому місці - витрати Державного управління справами (легендарної "ДУСі"). Ця установа не пошкодувала шість мільйонів гривень для закупівлі меблів в один із кримських санаторіїв, що знаходиться в підпорядкуванні "ДУСі", в середині жовтня.
Закупівля проводилася в одного учасника - тобто ніякого конкурсу не проводилося. У пояснювальній записці така терміновість пояснюється візитом президентів Польщі та Словаччини і необхідністю забезпечити їм "належні умови". Ці "належні умови", якщо вірити документам, вражають уяву українського обивателя: " меблі повинні відповідати інтер'єру палацового типу, меблі повинні бути виготовлені з цінних порід дерева, прикрашені різьбленням з позолотою і бронзовою фурнітурою , бути вирізаними за старовинними зразками ", - йдеться у пояснювальній записці" ДУСі ".
Необхідні для "позолоти та бронзової фурнітури" кошти були знайдені в Стабілізаційному фонді, створеному для боротьби з кризовими явищами в економіці.

А вже в листопаді санаторію "Феофанія" (що знаходиться в розпорядженні тієї ж "ДУСі") терміново знадобилася газонокосарка. Оскільки це не звичайний санаторій, і в ньому лікуються сильні світу цього, то і газонокосарку купили не звичайну, а тракторного типу - за півмільйона гривень. Елементарний пошук такої техніки в Інтернеті доводить, що ціна тракторної газонокосарки - тисяч п'ятдесят гривень максимум.

На третьому місці – Генеральна прокуратура. Цій установі в середині листопада терміново знадобився письмовий переклад, на який ГПУ витратила рівно півмільйона гривень. Очевидно, рядові перекладацькі фірми не можуть надати необхідної ГПУ якості послуг - тому перемогла на торгах компанія "Український центр синхронного перекладу", клієнтами якої є "Майкрософт", "Оріфлейм" і "Дженерал Електрик".
А на початку осені в Генпрокуратурі чомусь почали виходити з ладу годинники - ситуацію виправили закупівлею шести найменувань наручних та інших видів годинників на суму в 1,2 мільйона гривень.

Четверте місце – у Служби безпеки України. У середині листопада ця структура купила три новенькі автомобілі "Тойота Кемрі". При цьому СБУ явно вирішила, що звичайна комплектація машини не буде відповідати статусу установи, і зупинила свій вибір на одній з найдорожчих. На все про все було витрачено понад 1,2 мільйона гривень, тобто близько чотирьохсот тисяч гривень за одну машину.

Список розкішних держзакупівель був би неповним, якби в ньому не було Верховної Ради, у якої – п'яте місце. Після того як на початку осені парламент зрозумів, що на дворі - криза – в кулуарах зникли бойлери з водою, в кабінетах і туалетах закінчився папір.
І фінансові справи Ради пішли на поправку. Спершу парламент повністю вирішив усі проблеми з папером - його було закуплено близько 75 тонн за мільйон гривень. А згодом ще мільйон парламент витратив на різну оргтехніку.
У той же час став псуватися автопарк Ради - і в листопаді довелося виділяти 350 тисяч гривень на ремонт "Мерседесів".
Але навіть відремонтованих "мерсів" парламенту виявилося мало - і Рада подала заявку на купівлю 17 автомобілів "Тойота Кемрі".
Торги мають відбутися в грудні. Враховуючи, що парламентарії навряд чи можуть дозволити собі їздити на гірших машинах, ніж працівники СБУ, держбюджету це обійдеться приблизно в 6,8 мільйонів гривень (400 тисяч множимо на 17).

Це лише найбільш яскраві приклади "пира во время чумы". Щодня органи влади здійснюють десятки подібних держзакупівель - щоб задовольнити їхні апетити, навіть нового Податкового кодексу буде, певно, замало.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
VSC Показати IP 29 Листопада 2010 10:01
Не вижу комментариев Учителя, Мытаря и Депутата. Пусть посмотрят на что уходят бюджетные деньги.
M Показати IP 29 Листопада 2010 15:07
Тут теж є багато цікавого: http://daily-ua.com/news/read/933/
M Показати IP 29 Листопада 2010 15:08
До списку ще треба внести гелікоптер нашого любого преза - за 17 000 000 доларів.
Депутат, він же Митар, він же Учитель, він же Щирий українець Показати IP 30 Листопада 2010 00:42
Журналістів до відповідальності. Це хто ж наважився оприлюднювати таку секретну інформацію? Як же Дуся бе косарки, а дупутати без туалетного паперу. Це все підприємці винуваті, що налякали чиновників, от бариги, не хочуть платити за меблі виготовлені з цінних порід дерева, прикрашені різьбленням з позолотою і бронзовою фурнітурою, за старовинними зразками. Ану платіть, ледацюги, податки, а то працюєте усого 20 годин на добу, лежні і сидні, грієтеся, собі по базарах під снігом з мокрим дощем, і податків сплачуєте лише по 1200-1800грн. розслабилися...
Волиняка Показати IP 30 Листопада 2010 13:30
Учитель,Митарь і Депутат за правду, а це ж не правда, це все продажні писаки понапридумували.
itawaynaf Показати IP 23 Січня 2012 04:15
:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus