USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Торчинські школярі створили волонтерський загін «Милосердя»

31 Жовтня 2019 14:05
Старшокласники освітнього закладу загальної середньої освіти (ОЗЗСО) Торчинського ліцею Торчинської селищної ради узяли шефство над одинокими пенсіонерами та неповносправними односельчанами.

Ідея створити волонтерський загін «Милосердя» належить педагогу-організатору Ірині Тарасюк та представникам учнівського самоврядування. Дізнатися, кому передусім потрібна допомога волонтерів, підказали в селищній раді. Нині у списку доброчинців – 13 адрес.

Учні вже побували у пенсіонерки Ольги Якубової, яка раніше працювала вчителем початкових класів. Ольга Семенівна, незважаючи на поважний вік, досі не покинула рукоділля. Її оригінальні вироби дуже зацікавили старшокласниць. Суттєво допомогли волонтери інваліду дитинства Нелі Гергель, яка малює прекрасні картини. Юнаки й дівчата навели лад у погребі, на подвір‘ї та на городі жінки, яка мешкає в приватному будинку.

За словами директора ОЗЗСО Торчинського ліцею Андрія Сікірінського, керівництво освітнього закладу лише підтримує таку ініціативу школярів. Діти самі обговорюють, коли і куди йти допомагати, визначають обсяг робіт. Роблять це в позаурочний час.

Андрій Сікірінський каже, що старшокласники планують розширювати волонтерську діяльність за межі селища. Після осінніх канікул учні й педагоги обговорять, як можна допомогти малюкам, які перебувають у сиротинцях.
Довідка ВН. У 2019 році людство відзначає 160-ту річницю виникнення волонтерського руху. Його початком вважають 1859 рік, коли швейцарський підприємець і громадський діяч Жан Анрі Дюнан фактично ініціював створення Міжнародного комітету Червоного Хреста – організації, що на добровільних засадах надавала би першу медичну допомогу пораненим. Пізніше Дюнан став першим лауреатом Нобелівської премії миру. Принципами, які він започаткував у цій організації, почали керуватися активні громадяни в багатьох країнах світу, цей рух поступово охоплював різні види діяльності: допомога бідним, важкохворим, сиротам, навчання грамоти, боротьба з пияцтвом. На українських землях волонтерство розвивалося ще з ХІХ століття, коли створювались різноманітні громадські організації, що опікувалися лікарнями для малозабезпечених, притулками, безплатними їдальнями. Без перебільшення, саме завдяки волонтерам

у 2014 році Україна зберегла суверенітет, зупинила російську агресію на сході та відновила боєздатну армію з високим моральним духом.

Оксана КУЦИК

Фото зі сторінки школи у ФБ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus