USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Тотальне стеження, фейки та пропаганда: у США вийшла скандальна книга про Facebook

25 Липня 2021 16:11
У США вийшла скандальна книга «Потворна правда: всередині битви Facebook за домінування» (в російському перекладі – «Всередині Facebook: гола правда») з викриттями роботи найбільшої соцмережі як шпигуна планетарного масштабу.

Про це повідомляє СТРАНА.ua.

Одна з головних сенсацій – доступ до даних користувачів був у 16 ​​тисяч співробітників, деякі використовували їх для стеження (коли це з’ясувалося, компанія була змушена звільнити півсотні з них за використання чужих особистих даних у власних інтересах).

Автори нашумілої книги – журналісти New York Times Шира Френкель і Сесілія Канг – посилаються на власні джерела в компанії.

У книзі, наприклад, розповідається про одного інженера, який використовував доступ, щоб знайти свою супутницю під час відпочинку в Європі. Після сварки вона вибігла з готельного номера.

Інший інженер використовував доступ через підлеглого, щоб знайти жінку, яка перестала відповідати на повідомлення після побачення. Він зміг прочитати її повідомлення в месенджері за кілька років, подивитися видалені і приховані фотографії та записи, які вона відкривала або коментувала. А через додаток, який вона встановила на смартфон, міг бачити її місце розташування.

Найбільші компанії світу раніше вже оголосили бойкот Facebook. Засновник соцмережі Марк Цукерберг втратив 7,2 мільярда. Від соцмережі вимагають, щоб Facebook посилив модерацію скарг на цькування і переслідування, автоматично видаляв рекламу, що розпалює ненависть, і модерував закриття екстремістських груп.

Доступ до даних і дезінформація

Facebook стверджує, що дали доступ до особистих даних, щоб «позбутися від бюрократизму, що гальмував інженерів». Автори книги говорять, що більшість співробітників були чоловіками, які «переглядали профілі жінок, які їх цікавили».

«За даними журналістів, Марк Цукерберг дізнався про проблему в 2015 році з доповіді головного спеціаліста з безпеки компанії Алекса Стамос. Він розповів, що інженери зловживали доступом майже кожен місяць. Стамос запропонував обмежити кількість тих, у кого є доступ до даних, до 5 тисяч співробітників, а до особливо конфіденційної інформації, наприклад, паролів – до менше 100 співробітників. Він запропонував ввести систему офіційних запитів на доступ до даних, але отримав відмову від керівників. Цукерберг доручив Стамос знайти інше рішення протягом року. Представник Facebook заявив, що всі працівники, які зловживали доступом, звільнені. Рік тому в соцмережі зізналися, що компанія помилково надавала розробникам доступ до особистих даних користувачів, які перестали користуватися додатками», – розповіла Сара Джексон з Insider, яка висвітлює тему про Facebook.

В анотації до книги зазначається, що під керівництвом Марка Цукерберга і Шеріл Сендберг найвпливовіша компанія світу стала каналом дезінформації, мови ворожнечі і політичної пропаганди.
«Технічний гігант не тільки об’єднував світ, а й порушував конфіденційність особистих даних користувачів, поширював фейкові новини і небезпечні висловлювання. Зазначені нагородами репортери The New York Times Шира Френкель і Сесілія Кенг докладно розповідають, як за допомогою агресивних лобістських дій, політичних інтриг, стеження, цензури і маніпулювання громадською думкою колись одна з найбільших історій успіху Кремнієвої долини перетворилася в бездушну машину для пожирання грошей», – йдеться в описі до книги.

«Зростання будь-якою ціною»

А ось витяг з прологу самої книги, з витягами головних звинувачень проти Facebook і Цукерберга:

«Марк Цукерберг, якого більше ста разів згадували в позовах на ім’я, був представлений як засновник компанії, що порушила правила і досягла успіху за допомогою цькування і обману. Якщо хтось ступав на територію Facebook або відмовлявся продати свій бізнес, незважаючи на тиск, Цукерберг включав «режим знищення», обрушуючи на нього «гнів Марка», – написала генеральний прокурор, цитуючи імейли конкурентів і інвесторів.

Глава Facebook так боявся програти суперникам, що «прагнув знищити їх або перешкодити їм, замість того щоб перевершити конкурентів технічно або інноваційно». Він шпигував за ними і порушував зобов’язання перед засновниками компаній Instagram і WhatsApp незабаром після придбання цих стартапів, як стверджувалося далі в позовах штатів.

Увесь цей час поруч з Цукербергом була Шеріл Сендберг, колишній керівник Google, яка перетворила його технологію в потужне джерело прибутку, використовуючи для цього інноваційний і шкідливий рекламний бізнес, що «спостерігає» за користувачами заради отримання їх особистих даних. Рекламний бізнес Facebook був заснований на небезпечному циклі зворотного зв’язку: чим більше часу користувачі проводили на сайті, тим більше даних отримувала компанія. Безкоштовний доступ до сервісу служив принадою.

«Його користувачі не платять за використання Facebook. Замість цього вони обмінюють свій час, увагу і персональні дані на доступ до послуг соцмережі», – стверджувалося в позові від штатів.

Це була бізнес-стратегія «зростання будь-якою ціною», і Сендберг була найкращим фахівцем галузі з масштабування цієї моделі. Прекрасно організована, здатна до аналітичного мислення, працьовита і володіє чудовими навичками міжособистісної комунікації, вона стала ідеальним соратником для Цукерберга. Сендберг займалася всіма напрямками і відділами, що були нецікаві йому: політика і комунікації, юридичний відділ, кадри і генерація прибутку. Роки навчання ораторської майстерності та зусилля політичних консультантів, ретельно розробили її публічний образ, допомогли їй стати благопристойною особою Facebook в очах інвесторів і публіки, відволікаючи увагу від основної проблеми.

«Вся справа в бізнес-моделі, – сказав в інтерв’ю один з чиновників. – Прототип поведінкової реклами Сендберг поводився з особистими даними людей як з фінансовими інструментами, якими торгують на ринках, на кшталт ф’ючерсів на кукурудзу або свинячу грудинку».

«Її робота схожа на заразну хворобу, додав чиновник, повторюючи слова академіка і активістки Шоша Зубофф, яка роком раніше зазначила, що Сендберг зіграла роль «тифозної Мері, коли погодилася на роль правої руки Марка Цукерберга і принесла з собою з Google в Facebook капіталізм стеження».

В умовах слабкої конкуренції, коли не було кому змусити керівництво піклуватися про добробут своїх клієнтів, сталося «зростання кількості неправдивої інформації і насильницького чи іншого небажаного контенту в рамках Facebook», – говорилося в заяві генеральних прокурорів.

«Навіть спостерігаючи такі серйозні порушення, як російська кампанія з дезінформації і скандал з конфіденційністю даних за участю Cambridge Analytica, користувачі не покидали сайт, тому що альтернатив практично не було», – стверджували регулюючі органи.

«Замість того, щоб конкурувати за критеріями якості, Facebook використовував свої можливості для придушення конкуренції, щоб потім зловжити довірою користувачів і заробити мільярди, перетворивши їхні особисті дані в дійну корову», – лаконічно резюмувала Джеймс.

У книгах і фільмах представлено кілька версій історії Facebook. Незважаючи на те що їх імена відомі практично кожному, Цукерберг та Сендберг залишаються загадками для публіки, і на те є вагомі причини. Вони люто захищають культивовані ними образи: він – мрійник зі світу технологій і філантроп; вона – феміністка і кумир у світі бізнесу. І вся закулісна діяльність МПК, як скорочено співробітники називають штаб-квартиру в місті Менло-Парк, немов ровом із кріпаків, оточена вірними соратниками і овіяна культурою секретності.

Багато хто вважає Facebook компанією, яка збилася зі шляху істинного: класична історія про чудовисько Франкенштейна, яке вирвалося з-під контролю свого творця. Проте автори переконані, що, зустрівшись на різдвяній вечірці в грудні 2007 року, Цукерберг та Сендберг побачили потенціал для перетворення компанії в глобальну силу, якою вона є сьогодні. Об’єднавши зусилля, вони методично побудували бізнес-модель, зростання якої неможливо зупинити; бізнес-модель з виручкою в 85,9 мрлд доларів в 2020 році, ринковою вартістю в 800 млрд доларів і повністю продуманої схемою.

«Сердині на Facebook»

У США кажуть, що книга справила ефект вибуху бомби, адже важко знайти людину, у якої не було б сторінки в цій соцмережі.

«Багато хто сердитий на Facebook. Френкель і Канг зробили гігантську роботу, взяли понад 400 інтерв'ю, щоб ретельно і всебічно розслідувати всі великі скандали в Facebook.

На ринку вже є книги про Facebook. Наприклад, Zucked Роджера МакНемі і «Антисоціальні ЗМІ» Шиви Вайдхьянатан, «Ефект Facebook» Девіда Киркпатріка. Але настільки значне дослідження з'явилося вперше. Співробітники Facebook сказали мені, що вони нервують з приводу випуску книги і не дарма. Френкель і Канг викривають дисфункцію вищої ланки компанії, виявляючи напруженість між Цукербергом і Сандберг. Схоже, що обидва керівника звинувачують один одного в проблемах Facebook. Сендберг, що має репутацію досвідченого комунікатора, розчаровує Цукерберга тим, що йому не вдається згладити сприйняття Facebook в суспільстві і в регулюючих органах. Тим часом Цукерберг приймає політичні рішення, з якими Сендберг не згодна, але не говорить про це. Замість цього вона зізнається друзям, як важко змінити його думку. Рядові співробітники бояться повідомляти лідерам погані новини, тому що вони занадто добре знають про тиск з метою збільшення аудиторії і доходів Facebook. Зміни відбуваються тільки у відповідь на зовнішній тиск, чи то у формі запитів регулюючих органів або скандальних сюжетів в ЗМІ», - розповіла Сара Фраєр, автор книги «Без фільтра: внутрішня історія Instagram» (до слова, Instagram належить Facebook).

Втім, Фраєр сумнівається, що книга вплине на роботу Facebook.

«Жодне із розкриттів не завдало компанії фінансового збитку. В червні вона стала досягла ринкової вартості в трильйон доларів, що підтвердило стратегію Цукерберга «зростання будь-якою ціною». Адже незважаючи на викриття, люди як і раніше користуються соцмережами», - говорить Фраєр.

До речі, назва книги відсилає до внутрішньої публікації, написаної одним з керівників Facebook з найбільшим стажем роботи, Ендрю Босвортом.

У заяві 2016 року, яку, за його словами, він написав, щоб спровокувати дебати, Босворт пояснив, що Facebook більше піклується про збільшення кількості користувачів, ніж про що-небудь ще.

«Потворна правда в тому, що ми віримо в об'єднання людей настільки глибоко, що все, що дозволяє нам частіше об'єднувати більше людей, де-факто добре», - написав він.

В Україні Facebook блокує критику ультраправих

Тим часом, є питання до роботи Facebook в Україні, про що видання вже писало. А саме розповідали про тісний зв'язок з ультраправими українських модераторів цієї соцмережі.

Журналісти знайшли безліч фактів, що підтверджують, що українські цензори найбільшої соцмережі переслідують журналістів за критику ультраправих і навіть самі породжують «фейки».

У минулому році Facebook запустив в Україні програму перевірки фактів для протидії дезінформації. У соцмережі вибрали для цієї роботи дві українські організації: VOX і StopFake.

Вибір організації StopFake як «цензора» українського сегмента Facebook далеко не випадковий.

Справа в тому, що менеджер публічної політики Facebook в Україні Катерина Крук працювала раніше саме в Stopfake.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Правдоруб Показати IP 25 Липня 2021 17:19
Крім того фейсбук продовжує працювати на електронному пристрої після його закриття (як вірус), для повного його закриття пристрій потрібно перезавантажити. Також він навантажує память та обчислювальну систему самого пристрою як якась потужна прога , можливо розробники використовують потужності ел. гаджетів для ще чогось прихованого.
Пейсбук Показати IP 25 Липня 2021 22:30
Одним словом...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus