USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Тренінги, мистецькі табори, терапевтичні заняття: інклюзивний хаб у Луцьку реалізував черговий проєкт

27 Жовтня 2023 06:16
Громадська організація «Лабораторія змін» за підтримки Українського культурного фонду реалізувала проєкт «Інклюзивний хаб у Луцьку», спрямований на розвиток інклюзивного мистецтва, побудову діалогу та порозуміння між лучанами та вразливими соціальними групами.

У межах проєкту було проведено дводенний тренінг «Інклюзивний театр в роботі з дітьми/молодими людьми з інвалідністю» Віталія Люботи та Олексія Лащенка (м. Київ) для спеціалістів і волонтерів, які працювали й супроводжували дітей/молодих людей з інвалідністю під час Мистецьких таборів і занять.

Упродовж серпня та вересня було організовано і проведено два Мистецькі табори в Інклюзивному хабі. Учасниками були представники з Києва, Рівного, Луцька, які створили два інклюзивні театральні перформанси. У заходах брали участь молоді люди з інвалідністю та без, студенти-волонтери, батьки й спеціалісти. Під керівництвом Віталія Люботи – режисера, художника, члена Національної спілки театральних діячів України – було створено пластичну виставу «Щасливі люди», лейтмотивом якої було вічне філософське питання: «Що таке щастя?».

Під час Мистецького табору 2.0 учасники ознайомилися з партисипативними театральними практиками і спробували створити виставу за власними історіями. Унікальність самого перформансу в тому, що він був створений (від сценарію до презентації) самими учасниками та відображав їх цінності і досвід. Було піднято надзвичайно важливу тему – булінг. Разом із глядачами учасники шукали шляхи вирішення цієї соціальної проблеми.

Організація і проведення інклюзивних мистецьких перформансів стало спробою гармонійної соціалізації дітей/молоді з інвалідністю та без шляхом культурного розвитку як учасників театральних колективів, так і глядачів. Режисерка табору і форум-вистави – Тамара Наук (м. Київ) – психологиня, арттерапевтка, практик плейбек-театру, тренерка соціально-інтерактивного театру для людей з інвалідністю БТ «Джерела». Спеціалісти табору Юлія Варченко, Ольга Навротюк, Олена Мороль, Мирослава Данілова, Діана Кузнєцова, Юлія Самойліч, Анастасія Котвицька, Любов Гнідець і волонтери допомогли зробити перебування учасників цікавим, пізнавальним і комфортним.

Читати ще: «Планшет може бути музичним інструментом»: у Луцьку вчили працювати з дітьми з інвалідністю по-новому

Упродовж серпня-жовтня було проведено 24 заняття для дітей/дорослих з інвалідністю та без. Це і арттерапевтичні заняття, заняття з імпровізаційного руху, музикування й театральної майстерності.

Саме мистецтво є тією соціальною формою творчості, що руйнує стереотипи, адже творчість допомагає зрозуміти цінність різноманіття та право дітей/молодих людей розвиватися по-різному. Усі ми стикаємось і з психологічними проблемами, і з соціальною ізольованістю. Ізольованість та сегрегацію гостро відчувають і діти/молоді люди з інвалідністю та їхні сім’ї. Участь у заняттях, майстер-класах, таборі-інтенсиві, зустрічах допомогла налагодити соціальну взаємодію, знайти знайомих і нових друзів, інтегруватися в громаду міста, а лучанам, своєю чергою, дозволила позбавитися стереотипів й упереджень відносно людей соціально уразливих груп. Дружні стосунки між учасниками тривають і до сьогодні. І це є найбільшою цінністю проєкту.

У стінах Волинського національного університету імені Лесі Українки запрацював сучасний інклюзивний хаб – унікальний творчий простір, у якому діти та молодь з інвалідністю зможуть всебічно розвиватися, аби комфортно почуватися в соціумі, а фахівці з інклюзії та студенти матимуть чудову нагоду вдосконалювати свої знання та навички.

Офіційне відкриття навчального інклюзивного центру «Простір дії», яке відбулося 27 жовтня у бібліотеці ВНУ на вулиці Винниченка, стало кульмінацією проєкту «Створення інклюзивного ХАБу», що його із 26 червня реалізовував Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» за підтримки Українського культурного фонду та із залученням громадської організації «Інклюзивні студії».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus