USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Інклюзивний перформанс та воркшопи: на Волині поділилися досягненнями «Арт-резиденції «Інклюзивний хаб у Луцьку»

18 Грудня 2022 17:01
Інклюзивний перформанс та воркшопи: на Волині поділилися досягненнями «Арт-резиденції «Інклюзивний хаб у Луцьку»

Мистецтво – музичне і театральне – є тим інструментом, який допомагає м’яко й обережно взаємодіяти абсолютно різним людям, зменшувати психологічну та соціальну напругу, одержувати підтримку.

З 1 листопада 2022 року Громадська організація «Інклюзивні студії» реалізовує проєкт «Арт-резиденція «Інклюзивний хаб у Луцьку». Фінансування проєкту здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut. Партнери проєкту: «Інклюзивний хаб «Простір дії» Волинського національного університету імені Лесі Українки, Орф Шульверк Асоціація України, ГО «Лабораторія змін».

Мета проєкту – створити сприятливі умови для включення дітей з уразливих груп до культурних ресурсів через участь у заняттях Резиденції та навчити спеціалістів працювати з інклюзивними аудиторіями в умовах війни, використовуючи зарубіжний та український досвід.

Резиденція задумана як майданчик для впровадження успішних інклюзивних практик в освітньо-культурне професійне середовище; підтримки спеціалістів та реалізації культурних прав особами з уразливих груп. Спільна діяльність у навчальних та мистецьких проєктах Резиденції спростовує стереотипні уявлення про осіб з інвалідністю та ВПО, надає нові інструменти для роботи, забезпечує психологічну та педагогічну підтримку і спеціалістам, і сім᾿ям з дітьми з інвалідністю та ВПО.
Уже проведено серію воркшопів за участю тренерок Соні Коума (Греція – Австрія), Ангеліки Хольцер (Австрія), Тетяни Черноус (Україна/Румунія). Відбулася Резиденція для спеціалістів «За лаштунками Орф-театру» для педагогів, психологів, арттерапевтів, які працюють з інклюзивними аудиторіями.

Читати ще: Інклюзія – не ілюзія. Вікторія Колодяжна – про успіхи луцького інклюзивного хабу «Простір дії»

Всесвітньо відомі тренери Мануела Відмер (Австрія) та Піт Спаркес (Великобританія) ділилися досвідом та показали унікальні матеріали роботи з елементарною музичною драмою, Figurenote, Brainfingers, які дозволяють творчо розкриватися, створювати та відтворювати музику навіть майже знерухомленим людям. Вони не тільки одержують задоволення від гри та спілкування, а й стають видимі у суспільстві, гастролюють і грають із професійними музикантами.
Віцепрезидентка Орф Шульверк асоціації України Тетяна Черноус презентувала можливості використання різноманітних гаджетів у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами та поділилася досвідом створення Орф-театральних постановок.
Тамара Наук – акторка, режисерка, психологиня та керівниця соціально-інтерактивного театру БТ «Джерела» – розповіла про створення єдиного в Україні плейбек-театру для людей з інвалідністю внаслідок ментальних порушень, який працює в онлайн-форматі, та поділилася власними лайфхаками.
До завершення підійшов і мистецький інклюзивний табір, у якому під керівництвом досвідчених педагогів Алли Доманської, Юлії Варченко, Олени Мороль, Наталії Лози, Мирослави Арестович комунікують, малюють, танцюють, грають, співають діти з Луцька та ті, кому місто стало прихистком через війну. Допомагають студентки-волонтерки ВНУ імені Лесі Українки та Луцького педагогічного коледжу.

Результатом такої роботи став інклюзивний перформанс «Зимове диво». Прем’єра вистави відбулася 17 грудня у приміщенні Художньої галереї.
«От і добігає кінця активна частина проєкту «Інклюзивна Арт-резиденція «Інклюзивний хаб у Луцьку», – розповідає ініціаторка та координаторка проєкту Вікторія Колодяжна. – Відбулися серія офлайн-тренінгів та онлайн-воркшопів для спеціалістів, шестиденний Мистецький Інклюзивний табір для дітей. Саме сьогодні у Художній галереї міста Луцька ми підбили підсумки активної частини проєкту».

Пані Вікторія познайомила усіх присутніх з командою проєкту, розповіла про навчальну роботу зі спеціалістами та творчо-розвивальну працю з дітьми. А сюрпризом для присутніх стала неймовірно тепла мінівистава «Зимове диво», яку підготували діти під час занять в Мистецькому інклюзивному таборі.
«Щастя, а де ти живеш?» – запитували діти. І ці дитячі питання пробудили до роздумів багатьох присутніх дорослих.

З усіх отриманих відповідей вимальовується, що для щастя нам потрібна Перемога.

Робота команди проєкту триває. Адже за результатами тренінгів та воркшопів для спеціалістів у «Інклюзивній Арт-резиденції «Інклюзивний хаб у Луцьку» буде створено дистанційний курс для спеціалістів, де буде висвітлено досвід роботи з інклюзивною аудиторією українських та зарубіжних педагогів. Курс буде у відкритому доступі на сайті Інклюзивного хабу в Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus