USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Трудовий колектив СНУ підтримав повернення університету старої назви

24 Червня 2020 16:15
Трудовий колектив Східноєвропейського національного університету підтримав ідею повернути навчальному закладу попередню назву – Волинський національний університету імені Лесі Українки.

Нагадаємо, під час першого етапу обговорення перейменування Східноєвропейського національного університету громадські діячі та політики підтримали ідею перейменування та повернення старої назви.

Сьогодні ж мав відбутися черговий етап перейменування університету – обговорення робочим колективом.

Так, пройшовши температурний скринінг та одягнувши маску, працівники університету зайняли місця у залі головного корпусу СНУ.

Відзначимо, що на конференції також були присутні виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, голова Волинської облради Ірина Вахович, а також начальниця управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна.
Ректор СНУ Анатолій Цьось зазначив, що мета сьогоднішнього зібрання – дуже урочиста. З його слів, на ньому мало бути 270 делегатів, більшість делегатів – присутні, відтак він відкрив конференцію трудового колективу.

Також він привітав з ювілеєм народного депутата України Ірину Констанкевич, подякувавши за велику державницьку працю, проукраїнську позицію та великий внесок в розбудову держави та університету, а також багаторічного ректора університету Івана Олексіюка.
Анатолій Цьось наголосив, що присутнім пощастило жити та працювати на древній та працьовитій Волинській землі. Ректор у своєму виступі використовував чимало історичних моментів.

«За княжих часів Волинь – це великий знаний регіон. Волинянин Дмитро Вишневецький був одним із засновників Запорізької Січі. На Волині була створена УПА. З цього погляду «волинський» заслуговує на пошанування, адже освітня традиція Волині була започаткована ще в часи Київської Русі

Більшість університетів названі з використанням назв міст або регіонів. Слово «волинський» в назві університету цілком органічне. Це засіб промоції університету.
У 2012 році університет було перейменовано на Східноєвропейський, адже тоді бажали залучити кошти європейських грантів. Багато боялися, що відбудеться лише зміна найменування університету. Так і сталося, університету не вдалося витворити нового бренду, тому навчальний заклад зазнав помітних репутаційних втрат. Повернення університету назви Волинський національний університет імені Лесі Українки – це пошанування освітньої традиції», – сказав Анатолій Цьось, додавши, що поєднання Волині та Лесі Українки в назві університету буде дуже органічним.

Він пригадав, що першим кроком до перейменування був круглий стіл «Волинська освітня традиція» у лютому, де перейменування підтримали політики та громадські діячі. Також перейменування підтримали на зборах робочих колективів факультетів та студентським самоврядуванням.

Нардепка Ірина Костанкевич подякувала ректору та колективу університету, які підняли питання перейменування, адже це творення волинської ідентичності.
«В дуже непрості часи для нашого університету та України важливо не лише зберігати назву, яка є ознакою нашої ідентичності, але й зберігати її у часі, коли ця назва творилася. Я постійно повертаюся до рішення про перейменування у 2012 році на Східноєвропейський. На той час аргументи були переконливими та важливими. Зміна назва тоді розглядалася, як локомотив, який дасть можливості залучити європейські кошти, аби університет збільшувався кількісно та якісно. На жаль, це не дало результату. Інвестиції – це дуже складна тема, адже інвестори також дивляться на історію», – зазначила Ірина Констанкевич, підтримавши повернення назви Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Підтримали ідею перейменування і голова Волиньради Ірина Вахович, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт та студенти СНУ.

Відтак, учасники конференції підтримали перейменування навчального закладу у Волинський національний університет імені Лесі Українки. Тож згодом будуть клопотати до Міністерства освіти та науки України щодо повернення старої назви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Лучанин Показати IP 24 Червня 2020 16:25
Чьо? Давайте знов перейменовувати. Від того якість освіти не зміниться.
додік до Лучанин Показати IP 25 Червня 2020 10:48
Тупим "чьокальщикам" ніяка освіта не допоможе. Вітаю колектив СНУ з поверненням нормальної назви закладу. ПС. Можете мінусувати...
лучани Показати IP 24 Червня 2020 16:58
Краще повернути назву Педагогічний інститу, тоді все стане на свої місця. Рівень знань і рівень доступності.
Andrij до лучани Показати IP 25 Червня 2020 07:42
Незалежно на якому фыкультетi вчишся, всеодно пiсля закiнчення працюэш на базарi.....
Всім Показати IP 24 Червня 2020 17:10
Перейменувати треба знову в педінститут
Москаль Показати IP 24 Червня 2020 17:40
А вы друзья как не садитесь...
Вчитель Показати IP 24 Червня 2020 18:57
Не заздріть! це великий гріх. В нас найкращий університет ! І прекрасні викладачі.
Лучник Показати IP 24 Червня 2020 19:23
Шо вже Європейський не підходить.Натішились Європою.
Волинянин Показати IP 24 Червня 2020 20:54
повернути назву Педагогічний інститут!!!!! Це не університет
Ірина Показати IP 24 Червня 2020 23:10
Я випускниця цього вишу. Вступала до інституту, а закінчувалася через 5 років Волинський державний університет. Знання були фахові, викладачі ставили оцінки не за гроші, а за знання. Тепер вчаться у СНУ родичі, багато моїх випускників і розповідають цікаві історії про те, що знання студентів на сьогодні не потрібні багатьом викладачам цього закладу, вони хочуть матеріальних винагород. А суми іноді захмарні. Хоча є 10-15%тих, хто вболіває за студентів. Саме з такими і хочеться працювати. Сподіваємося, що п. Цьось наведе лад у вузі. Бо від перейменування закладу нічого не зміниться. Починати треба з колективу, аби викладачі переймалися, в першу чергу, власними знаннями й мотивували молодь до знань.
Лучанка Показати IP 24 Червня 2020 23:15
А скільки коштів потягне за собою перейменування рахували?
Джек Показати IP 25 Червня 2020 00:16
Пропоную перезвати в ЗЕ-УНІВЕРСИТЕТ.
Kolyan Показати IP 25 Червня 2020 07:07
Фізкультурнік, такий фізкультурнік )
Сині Шаровари Показати IP 25 Червня 2020 11:01
а як гарно звучить лесин виш...Ехехех...
Юрфак СНУ Показати IP 25 Червня 2020 17:55
Повернення старої назви університету - передбачає нові вибори ректора !
думка спостерігача Показати IP 25 Червня 2020 19:18
Це виходить що потрібно вернути назву "Педагогічний інститут......". До університету цьому закладу було далеко, навчальна база не відповідає. Це для викладачів краще - зарплати вищі. А чим раніше думали коли переіменовували? Напевне тим на чому сидять. У цій, нещасній країні спочатку роблять, а потім думають. Европі з такою освітою ви не потрібні. Ті що переіменовували розвалили найкращу у світі вищу і середню освіту (це визнано), а створити нове мізків не хватає. Невже діло у назві? Ці "мудреці" думали що чим довша назва тим краща підготовка, вищий авторитет. "... а вы друзья как не садитесь все в музыканты не годитесь......". вираз актуальний для сучасних управлінців.
Конюх Їван із Свинюх Показати IP 26 Червня 2020 10:53
Якшо зробити аналіз - то можна на його основі передбачити чергове перейменування ! Орієнтовно дата співпаде із завершенням каденції Цьося, адмінтерреформою на рівні областей і результатами чергових виборів ! Можливі назви : Західноукраїнський, Поліський, Волинсько-Галицький і т. п.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus