USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Три чи чотири повіти: в Луцьку обирали нові варіанти поділу Волинської області

8 Жовтня 2019 14:11
Чотири повіти замість 16 наявних районів пропонують утворити у Волинській області в результаті реформи удосконалення адміністративно-територіального устрою.

Про це йшлося 8 жовтня на брифінгу та круглому столі за участю експертів, які розробляли пропозиції щодо адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Волинської області, членів міжвідомчої робочої групи, представників Мінрегіону, регіональних громадських організацій та утворених на Волині ОТГ. Захід відбувся в бізнес-центрі «Passage Interdit».

Насамперед керівник проєктів Інституту регіонального розвитку Орест Микита наголосив, що брифінг і круглий стіл покликані ознайомити мешканців областей із підготовкою адміністративно-територіальної реформи, а також для того, аби вони мали можливість висловити свої зауваження та пропозиції.

Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко зазначив, що така зустріч стала можливою завдяки отриманому центром гранту від британського посольства. Такі обговорення питання зміни адміністративно-територіального устрою районного рівня тривають у всіх областях України протягом року.

Він нагадав, що вже п’ять років у країні реалізовується реформа місцевого самоврядування, створюються об’єднані територіальні громади, децентралізується бюджетне фінансування.

«Це неминуче ставить перед нами завдання переходу до наступного етапу – реформи субрегіонального рівня», – сказав Ігор Коліушко.
Він відзначив, що на сьогодні в Україні нараховується 490 районів із населенням від 7 тисяч до 180 тисяч мешканців.

«Навіть до початку реформи було очевидно, що немає потреби в такій кількості районів. Фактично вони залишилися нам у спадок від СРСР. Тому маємо з одного боку великі перевитрати коштів на утримання всіх районних державних адміністрацій, районних рад, а з другого – постійно виникають конфлікти між районним рівнем і місцевим самоврядуванням», – відзначив голова правління Центру політико-правових реформ.

Ігор Коліушко розповів, що концепція реформи передбачає укрупнення ОТГ, які мають передбати на себе все, що стосується організації місцевого життя, обслуговування мешканців, зокрема надання адміністративних послуг через ЦНАПи. Фактично на районному рівні повноважень для місцевого самоврядування майже на залишиться.

«Новий районний рівень, сподіваємося, що він називатиметься повітовим рівнем, міститиме виключно органи виконавчої влади – як загальної компетенції (префект і префектура), так і територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади», – зазначив Ігор Коліушко.
Він додав, що орієнтовно після реформи в Україні має нараховуватися 100–120 повітів.

«Це питання, яке має вирішитися уже до кінця цього року. Новообрана влада неодноразово заявляла, що підтримує реформу і хоче її завершити, аби вже наступного року місцеві вибори відбулися на новій територіальній основі», – сказав Ігор Коліушко.

Щодо майбутніх префектів він відзначив, що вони виконуватимуть такі функції, як нагляд за дотриманням законності органами місцевого самоврядування, координація діяльності територіальних підрозділів виконавчих органів влади, координація роботи органів адміністрації у випадку надзвичайних ситуацій, а також представництво уряду на території громади.

Голова правління Центру політико-правових реформ відзначив, що, відповідно до пропозиції Мінрегіону, на Волині мають утворити три повіти, однак, на його переконання, Волинська область повинна складатися з чотирьох повітів.

Провідний науковий співробітник ДУ «Інститут регіональних досліджень імені Мар’яна Долішнього НАНУ», кандидат економічних наук Петро Жук зупинився на питанні, яким чином варто формувати мережу адміністративних районів.

«При цьому, звісно, потрібно керуватися прийнятими в ЄС стандартами формування адміністративних одиниць», – сказав Петро Жук.
Водночас зауважив, що важливий чинник, на який потрібно зважати, – це доступність транспорту (оптимальний час – 1–1,5 години їзди до районного центру), необхідність комунікації мешканця і органу влади.

Петро Жук зазначив, що, попри рекомендації Мінрегіону, теж вважає, що на Волині слід утворити чотири райони.
Варіант Мінрегіону
Варіант Мінрегіону
Варіант експертів проєкту Центру політико-правових реформ і UPLAN
Варіант експертів проєкту Центру політико-правових реформ і UPLAN
Варіант представників Волинської області
Варіант представників Волинської області
На захід завітала також голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, котра зауважила, що обласна влада не погоджується на пропозицію Мінрегіону щодо виокремлення в області трьох районів, натомість виступає за створення чотирьох районів.

«Якщо з економічного погляду створення четвертого району, ймовірно, недоцільне, то з географічної та соціальної позицій він потрібний», – сказала Ірина Вахович і додала, що від початку обговорення реформи щодня до облради надходять численні звернення мешканців області з обґрунтуваннями того, де доцільно чи ні створювати, наприклад, центр повіту.
Після обговорення узагальнений варіант удосконалення субрегіонального рівня в Україні, зокрема щодо необхідності утворення на Волині чотирьох повітів, скерують до Міністерства розвитку громад та територій України.

Цю думку врахують під час підготовки проєкту Закону України щодо адміністративно-територіального устрою України, розроблення та прийняття якого заплановані на кінець цього року та перший квартал 2020 року.

Своєю чергою, вже на квітень-травень наступного року можуть бути призначені місцеві вибори, котрі відбудуться згідно з новим адміністративно-територіальним устроєм у конкретній області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Лучанка Показати IP 8 Жовтня 2019 14:26
Я за 3-варіант! Однозначно!
Ага Показати IP 8 Жовтня 2019 14:35
Маневичі під Камінь, який "забитий" ще більше ніж Маневичі, ніколи не піде, нехай краще Луцьк чи Ковель. Тим більше стоїть на перехресті всіх центральних доріг і пряма залізниця, а не глухий кут.
Анонім до Ага Показати IP 12 Жовтня 2019 21:49
А Вас ніхто не запитує...
Дід Іван Показати IP 8 Жовтня 2019 15:10
Своєю твердолобістю доведете до того, шо утворять Луцький повіт Житомирської губернії !
Їван Показати IP 8 Жовтня 2019 15:37
Щось я не поняв... Орест Микита - де тут ім'я, де прізвище?
хто до Їван Показати IP 8 Жовтня 2019 16:40
то в нього подвійне ім'я так модно
АС Показати IP 8 Жовтня 2019 15:41
Шкода, що порошенківські роблять таку важливу реформу. Прийдеться ще довго кашляти після таких «реформ»
Аня Показати IP 8 Жовтня 2019 15:43
Однозначно третій варіант
Григорій Іванович до Аня Показати IP 8 Жовтня 2019 20:46
Для кого однозначно...
хто Показати IP 8 Жовтня 2019 16:38
Мені там всерівно в Ковельському районі, а як кому тре буде з краю області до повітцентру добиратися ті мабуть в шоці. Реально напишіть будь ласка по яким питанням треба буде їздити в повітцентр а по яких в отг.
Анонім Показати IP 8 Жовтня 2019 17:43
Це ж скільки бабла! Всім всім всім набуває кращого змісту, ніж після жовтневого тепер перевороту! Це всім всім всім потрібно міняти паспорти, будинкові книги, перереєстровувати автомобілі, міняти таблички на всіх державних установах, ще не закритих школах і тд і тп.....! Це ж стільки грошиків піде в казну!
Голос Істини Показати IP 8 Жовтня 2019 23:32
Приходить на пам'ять відома байка Квартет - А вы, друзья, как ни садитесь... Пе.Ес. Кацапофоби, не потрібно присмокуватись до мови, превентивно нагадую, кіп колм

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus