USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Три сонячні опіки, отримані в дитинстві, – це ризик утворення меланоми», – дерматовенеролог з Луцька

31 Травня 2020 09:00
Шкідлива чи корисна засмага? До яких наслідків може призвести надмірне перебування на сонці? Коли найбезпечніше засмагати? Кому варто обмежувати приймання сонячних ванн? Як обирати сонцезахисні засоби? На ці та інші запитання в ефірі програми «Запитай у лікаря» відповідала виконувачка обов’язків директора Волинського обласного шкірвендиспансеру Леся Карпюк.

Які наслідки для організму може мати засмага?

Після карантину, стресу наша шкіра втомлена, тьмяна, адже впродовж тривалого часу нам довелося перебувати в приміщенні, а постійне носіння масок також ховає нас від сонячних променів, контакт із ними може спричинити дерматит. Ми не отримували позитивних емоцій, не спілкувалися з природою. Тож стан шкіри погіршився у всіх. Але хай там як, та природа має свої цикли розвитку. І навесні, попри те, що відбувається в світі, ми хочемо оновлення.

Сонце може бути і шкідливим, і надзвичайно корисним. По-перше, через те, що це позитивна емоція – коли людина дивиться на вулицю, а там гарна сонячна погода. Засмага, звісно, корисна. Але вона має бути в міру.

Кажуть, що весняна засмага є запорукою того, що літня ляже рівномірно, що вона є найкориснішою. А ми цьогоріч її, по суті, пропустили.

Ні, це не так. Найнебезпечніші промені сонця – на початку літа. У травні, червні та липні найбільш активні ультрафіолетові промені.

Засмага – це захисна реакція шкіри. Але коли меланіну забагато, можуть утворюватися меланоми, так?

Ні. По-перше, люди мають різні фототипи шкіри. Українці – це зазвичай другий або третій фототип. До першого фототипу належать рудоволосі. Це найбільша група ризику в плані засмаги. Ці люди взагалі не засмагають, їхня шкіра лишень обгорає. Тому рудоволосим веснянкуватим людям украй важливо застосовувати сонцезахисні засоби й намагатися не перебувати на сонці в пік його активності, тобто з 11 до 16 години. Другий фототип – це блондини: світла шкіра, світле волосся, блакитні очі. Ці люди також зазвичай дуже погано засмагають, бо теж мають у шкірі мало пігменту меланіну, який робить захисний екран, тобто утворює засмагу. Третій фототип – русяві люди з зеленими очима. Зазвичай вони засмагають добре, але їм також треба фотозахист. Четвертий фототип – темноволосі люди з карими очима та смаглявою шкірою. П’ятий – азійці, а шостий – негроїдна раса. Ці люди мають дуже багато меланіну в шкірі й на сонці ніколи не обгорають. Але навіть вони носять одяг, який захищає шкіру. Адже сонце не тільки дає засмагу, а й висушує її. Окрім того, ми ще й отримуємо фотостаріння шкіри. Фотопошкодження з кожним роком наростає.
Наша шкіра має генетичну пам’ять. І ті всі опіки, які людина отримувала в молодому віці, а ще гірше – в дитинстві, дадуть знати про себе пізніше. Варто знати, що три опіки, отримані в дитинстві, – це ризик утворення меланоми. Отож, у зоні ризику – перший і другий фототипи шкіри, люди, у яких на тілі більш як 50 невусів, у кого є понад чотири родимки завбільшки 6-7 мм, а також ті, у кого в сім’ї хтось хворів на меланому. Сюди належать і ті, хто має родимки в місцях постійної травматизації – у комірцевій зоні, на ділянці носіння пояса тощо. З такими невусами як мінімум треба прийти до дерматолога та продіагностувати їх, а вже потім лікар вирішує, чи видаляти таку родимку.

Найпростіше правило для самоогляду – метод «гидкого каченяти»: якщо у вас на шкірі з’явилося щось таке, що не схоже на все решту, це дзвіночок занепокоїтися й прийти на дерматоскопію. Друге правило – «акорд», яке розшифровується за літерами цього слова: а – асиметрія (доброякісний невус має рівні контури), к – колір (від світло-коричневого до темно-коричневого – норма), о – окрас (якщо в невусі з’явилися червоні, сині вкраплення, білі прожилки – це сигнал тривоги), р – розмір (нормальним вважається невус до 6-7 мм), д – динаміка (коли пацієнт помічає, що невус змінюється).

Якщо на невусі є волосся, чи можна його видаляти?

Якщо на невусі є волосся, то радійте, що він доброякісний. На меланомі волосся не росте. Але висмикувати його не треба, тому що це – механічне пошкодження. Якщо це має непривабливий вигляд, потрібно манікюрними ножицями акуратно зрізати волосся.

А що робити, коли таки пошкодили невус?

Ми рекомендуємо видаляти невуси, які розташовані в ділянках постійної травматизації. Якщо сталося травмування, обов’язково треба прийти на діагностику. Видалення невусів зазвичай проводять методом радіохвилі під поверхневою анестезією. Процедура триває кілька хвилин. Після цього видалений невус відправляють на гістологічне дослідження.

Якщо у людини багато родимок, чи можна сказати, що вона схильна до утворення меланоми?

Ці пацієнти в зоні ризику. А також ті, хто має диспластичні, або атипові невуси з нечіткими краями та більші за 6 мм. Таким людям узагалі не можна засмагати. Не рекомендовано це і для дітей до трьох років. Якщо виходити на сонце, то це треба робити до 10 ранку або після 17 години й обов’язково використовувати сонцезахисні засоби. Основні правила для всіх – засмагати до 11 ранку й після 16 години пообіді, уникати прямих сонячних променів, робити це під розсіяним сонцем, тобто під тентами, кронами дерев, використовувати сонцезахисний одяг – капелюхи, легкі бавовняні сорочки, сонцезахисні окуляри, адже меланома може виникнути й на сітківці ока. Окуляри купуйте у спеціалізованих магазинах.

Як обирати сонцезахисні засоби?

Їх треба купувати в аптечній мережі, там вони дерматологічно тестовані. Залежно від типу шкіри, засіб має мати SPF від 30 до 50, якщо летите у відпустку ближче до екватора – 50+. Засіб треба наносити перед виходом на вулицю, а перебуваючи біля водойми – після кожного купання. Дивіться, щоб у маркуванні було зазначено, що засіб захищає від UVA- та UVB-променів. UVA-промені спричиняють пошкодження ДНК клітин, тобто мутацію, а UVB-промені затримують ультрафіолетове випромінювання. Тобто у сонцезахисному засобі має бути два фактори захисту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus