USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Три види зброї, які змінили перебіг війни України з Росією

26 Лютого 2023 19:58
Коли рік тому президент Росії Володимир Путін відправив свої війська в Україну, більшість спостерігачів очікували швидкої перемоги окупантів. Ці ранні прогнози російського успіху не справдилися й експерти посилаються на низку факторів, серед яких – вищий бойовий дух і краща військова тактика української сторони. А також – що дуже важливо – постачання західних озброєнь.

Хоча нещодавні заголовки багато говорили про те, що західні бойові танки або системи протиповітряної оборони Patriot можуть вплинути на результат війни, ці системи ще не були використані в бойових діях в Україні. Але є й інша зброя, яка вже допомогла змінити перебіг війни.

Видання CNN виділило три ключові види зброї, яку українці використали з нищівним ефектом.

ПТРК Javelin

На початках повномасштабної війни бійці з обох сторін очікували, що колони російської бронетанкової техніки за кілька днів почнуть рухатися до столиці України – Києва.

Українцям було потрібно щось, що могло б притупити цю атаку – і знайшли це у вигляді Javelin, керованої протитанкової ракети з плеча, яку може розгорнути одна людина.

«Джавелін» – це зброя типу «вистрілив і забув». Щойно оператор робить постріл, можна бігти в укриття, поки ракета шукає шлях до цілі. Це було особливо важливо в перші дні війни, оскільки росіяни, як правило, йшли колонами, намагаючись вторгнутись до міст. Оператор Javelin міг вистрілити з будівлі або за деревом і зникнути до того, як росіяни стріляли у відповідь.

Також Javelin добре вражає слабке місце російських танків – їхню поверхню, оскільки його траєкторія після запуску вигинається вгору, а потім падає на ціль зверху.

Дійсно, вплив «Джавелінів» був настільки значущим, що через два з половиною місяці війни президент США Джо Байден відвідав завод в Алабамі, де вони виготовляються, щоб похвалити працівників за допомогу в захисті України.

Характеристики Javelin

Бойова маса – 22,3 кг

Максимально ефективна дальність – 2500 м

Мінімальна ефективна дальність – 150 м в режимі атаки зверху; 65 м в режимі атаки по прямій

Обслуга – оператор і зарядник

Час приведення в бойову готовність – менше за 30 с

Час перезарядки – менше за 20 с

Довжина ракети-139 см

Діаметр ракети – 76 мм

HIMARS

Повна назва HIMARS – Високомобільна артилерійська ракетна система M142. За даними армії США, це «перевірена в боях, всепогодна, цілодобова, смертоносна і швидко реагуюча, колісна система високоточної ударної зброї з повним спектром дії».

Кажучи простою мовою, HIMARS – це 5-тонна вантажівка з контейнером, який може запускати шість ракет майже одночасно, відправляючи свої вибухові боєголовки далеко за лінію фронту на полі бою, а потім швидко змінювати позиції, щоб уникнути контрудару.

Вважається, що Javelin був культовою зброєю ранніх фаз війни, а HIMARS став культовою зброєю пізніших.

HIMARS стріляє боєприпасами GMLRS, які мають радіус дії від 70 до 80 кілометрів. А їхні системи навігації GPS роблять їх надзвичайно точними в межах приблизно 10 метрів від наміченої цілі.

У липні минулого року російський репортер Роман Сапенков розповів, що був свідком удару HIMARS по російській базі в аеропорту Херсона на території, яку на той час окупували московські війська.

«Мене вразило те, що весь пакет, п’ять чи шість ракет, приземлився практично на копійку», – написав він.

HIMARS мав два ключові наслідки, пише Ягіль Хенкін, професор Командно-штабного коледжу Армії оборони Ізраїлю, для Університетської преси Корпусу морської піхоти США.

«Удари змусили росіян перемістити свої склади боєприпасів далі в тил, тим самим зменшивши наявну вогневу міць російської артилерії поблизу лінії фронту і ускладнивши логістичну підтримку», – пише Хенкін.

Використання ракет великої дальності для ураження таких цілей, як-от мости, перешкоджає перекиданням техніки, живої сили та озброєння з боку Росії.

Дрон Bayraktar TB2

Турецький дрон «Байрактар» став одним із найвідоміших у світі безпілотних літальних апаратів (БПЛА) завдяки його застосуванню у війні в Україні. Він відносно дешевий, зроблений із простих деталей, має смертельну потужність і записує результати своєї роботи на відео.

Bayraktar знищує російську бронетехніку, артилерію та лінії постачання за допомогою ракет, ракет з лазерним наведенням і розумних бомб, які він несе.

Серед його слабких сторін – недостатня швидкість і вразливість перед ППО. Сімнадцять із 40–50 ТВ2, які отримала Україна, були знищені в бою, повідомляє розвідувальний сайт Oryx з посиланням на дані джерел. Та цей дрон допоміг українським силам оборони досягати успіху в моменти, коли становище України було найбільш нестабільним.

«Відеозаписи вбивств російських військових чудово підіймали бойовий дух, – сказав Семюел Бендетт, ад’юнкт-старший науковий співробітник Центру військово-морських досліджень (CNAS), в інтерв’ю CNN на початку війни. – Це перемога у сфері зв’язків з громадськістю».

Про ТБ2 навіть зняли музичний кліп. Ось якого статусу він набув серед українців.

Характеристики Bayraktar TB2

Довжина: 6,5 м

Висота: 2,2 м

Розмах крила: 12 м

Максимальна злітна маса: 650 кг

Вантажопідйомність: 55 кг

Максимальна швидкість: 222 км / год

Радіус зв’язку з центром управління: 150 км, оновлена версія – до 300 км

Стеля: 8200 м

Автономність: 27 год

Паливо: 300 л бензину

Оператори: три людини наземного центру управління
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus