USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Тридцять років без сну: феномен волинянина досліджували спеціалісти з Токіо

6 Грудня 2016 10:44
Мешканець Каменя-Каширського 75-річний Федір Нестерчук не спить майже тридцять років. Його не змогли заколисати ані сеанси від безсоння у вітчизняних оздоровницях, ані спецпрограми, розроблені інститутом сну в Москві, ані навіть гіпноз.

Дізнавшись про феномен українця, зачастили до нього гості з-за кордону. Була навіть команда спеціалістів з Токіо. Підключали чоловіка до своїх приладів, аби перевірити, чи не хитрує. І переконавшись, що Нестерчук таки не спить, розвели руками. Про незвичайного чоловіка розповідає Наталія Кравчук на сайті видання Вісник.

Якої ночі вперше не зімкнув очей, Федір Микитович достеменно не пригадає. Каже, замолоду так до подушки тягнуло, що тільки ліг – відразу й сон. А потім почав хапати радикуліт – і через біль часто мучився від безсоння. А то так скрутило, що чоловік узагалі зліг. Каже, чотири місяці в лікарні провів. Думав, що вже ніколи на ноги не стане. Але таки вичухався. Проте спати взагалі перестав.

«Дружина моя багато років не знала, що ночами не сплю, – розповідає Федір Микитович. – Я включав тихенько телевізор, перемикав канали, аж поки всі не переставали показувати. Потім читав щось чи слухав радіо. Знаєте, я прочитав тисячі книг. От зараз, біда, очі болять, сльозяться. То дозволяю собі просто, без діла, в ліжку повалятися».

Це сьогодні Федір Нестерчук махнув рукою на своє безсоння. А раніше до яких тільки експериментів не вдавався, аби насолодитися хоч кількома хвилинами дрімоти.

«Якось дали мені путівку в санаторій у Хмільник, що на Вінниччині. А там був «кабінет сну». Прийняв дванадцять чи чотирнадцять сеансів, але так і не закімарив. Пам’ятаю, звучала легенька музичка, ліжка були, як люльки, всюди зелень. Мали щось там читати, рахувати. Словом, інші засинали, а я тільки заздрісно слухав, як вони від храпу заходилися», – пригадує пенсіонер.

Він проходив курси з голковколювання та лікування п’явками, ходив на прийоми до екстрасенсів й навіть випробував на собі дію гіпнозу. Та все марно. Розповідає, як був у Москві у провідній «лабораторії сну», що діє при Московському державному медичному університеті імені Сєченова. І там не допомогли.

Дуже швидко слава про «несплячого» розлетілася по всій країні, стали до людини-феномена з’їжджатися журналісти, запрошувати чоловіка на різні телепередачі. І всюди Федору Нестерчуку пропонували свої методи лікування безсоння.

«Та я вже давно не маю надії, що мені хоч щось може допомогти. Але справді трошки краще стало після програми Геннадія Малахова «Здоровенькі були», – розповідає далі Федір Микитович. – Тоді під час зйомок мене намагалися загіпнотизувати. Так от, професор-психотерапевт сам заснув, а я – ні. Гіпнотизер здався. Правда, зовсім скоро я таки відчув, що таке сон – цілий місяць мені вдавалося щодня заснути на дві години».

А якось на подвір’я до Нестерчуків висипали… японці. Ціла команда прибула на Полісся аж з Токіо. Представилися тамтешніми журналістами. Але мали стільки всякої медичної апаратури, що у чоловіка закралися сумніви. Певно, каже, то були науковці – розробники якихось технологій, можливо, навіть і військових.

«Вони тиждень у нас жили. Всюди за мною з камерами ходили, дивилися, що роблю. Ще на руку якісь датчики чіпляли, що міряли тиск, пульс, давали оцінку внутрішньому стану організму. Вночі японці чергували біля моніторів, перевіряючи, чи не засопу. І єдине, що їхні апарати зафіксували, то двічі на день 15-хвилинну дрімоту. Дивувалися, що при цьому я був бадьорий і легко виконував усю сільську роботу. А ще час від часу дзвонили в Токіо, консультувалися, що далі зі мною робити».

Той іноземний візит особливо Нестерчукам запам’ятався. Бо разом з японцями і до лісу по гриби ходили, і вареники ліпили. Словом, жили, як одна дружна сім’я. Після своїх досліджень гості ще попросили українських медиків зробити комплексну перевірку організму Федора Микитовича за допомогою МРТ та іншої апаратури у стінах Волинської обласної клінічної лікарні. Та причини безсоння так і не виявили.

Хтось називає причиною всіх нещасть Федора Микитовича хворобу Рейно, яка викликає спазми кінцівок. Хтось – нервове перезбудження через стреси.

«А всякі снодійні пігулки чи мікстури приймати пробували?», – запитує кореспондент.

«А чого ж ні? Але відмовився від цієї затії. По-перше, не допомагає. По-друге, від ліків дуже погано себе почуваю, голова така важка, наче після доброї п’янки. Та й за кермо автомобіля не сядеш, – відповідає. – І народну медицину випробовував, варив усілякі чаї та робив настоянки. На жаль, і вони не подіяли».

Зате від інших хвороб знайшов для себе у травах зцілення. Заготовляє мішками лікувальне зілля, робить бутлями різноманітні настоянки. Одними натирає хворі суглоби, інші приймає по кілька крапель від кашлю чи проблем зі шлунком. А ще тримає велике господарство й офіційно працює! Виявляється, чоловіка, попри поважний вік, узяли на роботу нічним сторожем на підприємство. І тут його феномен якраз і згодився.

«Федоре Микитовичу, невже спати вам справді ніскілечки не хочеться?», – випитує журналістка.

«О, ще й як! Але що зробиш? Буває, прийдеш додому стомлений, очі самі закриваються. Ну, думаю, засну. А тільки до подушки – сон як рукою знімає. Правда, останнім часом таки ловлю себе на тому, що вдається трошки закімарити. Скільки то буває, точно не скажу», – зізнається.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Гриць Показати IP 6 Грудня 2016 16:07
Рождьонний сторож !
Andrew Показати IP 7 Грудня 2016 21:18
То цікава задачка для доктора Хауса!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus