USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.55 39.85
  • PLN 9.70 9.85

«Це про покров, про захист»: у Луцьку відкрили виставку картин на хустинах. Фото

21 Жовтня 2023 10:30
Сакральні полотна, розвішені на старовинних українських хустках. На образах – не святі, а звичайні люди, ми з вами. У Галереї мистецтв Волинської організації національної спілки художників України 20 жовтня відкрили виставку художниці Ольги Мороз під назвою «Хустина».

Як розповіла авторка, її проєкт – про покров, захист. А фоном для малярських робіт послугували старі родинні хустки, які колись належали бабусі художниці.

Ольга задумала та розпочала цю серію робіт під час війни, очікуючи свого чоловіка, який воював, і з маленькою донькою на руках. Передував проєкту твір «Розлука», який став пророчим для художниці. Тоді мисткиня і вирішила використати у своїй творчій праці стару бабусину хустку.
Ольга Мороз разом із чоловіком

«Хустини належали моїй бабусі... Мій проєкт «Хустина» – це про покров, про захист. Люди завжди мають потребу в безпеці. А останні півтора-два роки ми відчули це дуже гостро через агресію Росії. Щоб підкреслити важливість і постійність потреби, за основу я взяла класичні релігійні сюжети. Забрала німби, написи «св.» – і образи стали актуальними. Ви бачите матір, дитину, чоловіка, наречених, подружжя, воїна, старих, молодих і зовсім юних. І усі потребують безпеки», – зазначила Ольга.
Вона свідомо вирішила малювати сакральні роботи без німбів, без підписів «святий» чи «свята», таким чином поєднавши давнє мистецтво з сучасністю, підкресливши неновизну проблеми.

«Тим, що немає німбів, я хочу наголосити, що це прості люди, а не святі. Це не ікони. Це люди. Це ми з вами. Ми бачимо матір, яка годує немовля, бачимо отой вогник, бажання помсти Ольги, яка тут зовсім не свята, бо християнство вона прийняла значно пізніше. Ми бачимо весілля. У нас є низка друзів, які побралися під час війни. Таким чином вони захистили один одного. Роботу «Розлука», яка передувала проєкту, я також включила в цей цикл. Це та розлука, яку мені довелося пережити. Ми бачимо людину в молитві, адже багато хто звернувся до молитви. Тут і родини, які заради власної безпеки були змушені покинути рідні домівки. Тут і «Оплакування», бо сльози – це природній захисний механізм організму, який допомагає пережити емоції», – розповіла авторка.
Дві роботи Ольга присвятила волонтерам, які «невідомим чином знаходять те, що знайти важко, і доставляють туди, куди треба в найпотрібніший час». Ще один твір присвячений брату чоловіка, який зник безвісти майже рік тому.

Символічно й те, що виставку мисткиня відкрила в рідному місті напередодні роковин смерті бабусі, хустки якої використала у своїх творах.
Проєкт «Хустина» художниця створила за підтримки Українського культурного фонду та при фінансуванні Великого Герцогства Люксембург.

Довідка

Ольга Мороз народилася в Луцьку у 1987 році. Живе і творчо працює в Львові. Виховує з чоловіком донечку.

Закінчила Львівську національну академію мистецтв, факультет образотворчого мистецтва та реставрації, кафедра сакрального мистецтва.

Займається сучасним сакральним мистецтвом і писанкарством.

Переможниця шістнадцятого конкурсу «Волинська писанка третього тисячоліття».

Учасниця міжнародних пленерів іконопису у Києві (2014 рік), селі Замлиння Волинської області (2013-2015 роки), селі Новиця в Польщі (2014-2018 роки) та Трускавці (2018 рік).

Список виставок:

- 2016 рік – персональна виставка сакрального мистецтва «Анастасіс», галерея ВОНСХУ, Луцьк;

- 2017 рік – «Ружа. Пошук», «Щось цікаве», Львів;

- 2022 рік – «Український ґрунт І», галерея ВОНСХУ, Луцьк;

- 2022 рік – «Лики Свободи», виставкові зали Софії Київської, Київ;

- 2022 рік – «Осінній салон», Луцьк;

- 2023 рік – експозиція писанок у Музеї народного саксонського мистецтва, Дрезден;

- 2023 рік – колективна виставка «Український ґрунт ІІІ», галерея ВОНСХУ, Луцьк.

Марта МИХАЙЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus