USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Центр зайнятості «виманює» волинян з-за кордону

26 Лютого 2013 12:49
Роботу в аграрному секторі волиняни можуть знайти і на батьківщині, а не за кордоном.

Про це говорили учасники засідання за «круглим столом», яке днями відбулося в Рожищенському районному центрі зайнятості.

В переддень Всесвітнього дня соціальної справедливості, Волинський обласний центр зайнятості організував засідання за «круглим столом» за участю роботодавців, які забезпечують шукачів роботи сезонними заробітками, представників кадрових агентств, що мають ліцензії на надання послуг з працевлаштування за кордоном, та ЗМІ. Під час засідання обговорювали заробітчанство наших співвітчизників за кордоном, можливі ризики нелегального працевлаштування, а також пошук шляхів альтернативних заробітків на Волині.

У заході, що відбувся в Рожищенському районному центрі зайнятості взяла участь директор обласного центру зайнятості Раїса Кучмук, директори Ковельського міськрайонного, Рожищенського, Ківерцівського, Локачинського, Луцького, Маневицького, Старовижівського РЦЗ, представник інформаційно-консультаційного центру освіти і працевлаштування в Польщі Людмила Буховцева, бухгалтер Фермерського господарства «Соломія плюс» Ніна Оніщук, інженер ПП «ФРУКТЕКСПОЛ» Віктор Гірич.

Раїса Кучмук підкреслила, що успіх у веденні господарської діяльності забезпечують знання сучасних технологій за актуальними видами сільськогосподарського виробництва. Вона також зазначила, що Волинська обласна служба зайнятості реалізує вже 5-й сезон освітнього проекту «Зимова агрошкола», що має на меті стимулювати шукачів роботи до зайнятості у своєму господарстві, присадибній ділянці, започаткування власної справи відповідно до найновітніших технологій, знань відповідного виду діяльності.

Про можливі шляхи сезонних заробітків на теренах Волині інформували учасників «круглого столу» представники роботодавців та директори районних центрів зайнятості.

Інженер ПП «ФРУКТЕКСПОЛ» Віктор Гірич розповів, що підприємство до сезонних робіт на плантації смородини залучає щороку населення із Локачинського та сусідніх районів, адже площа немала – 260 гектарів. Своєю чергою директор Локачинського РЦЗ Олександр Ребрук поінформував, що вже другий рік поспіль за сприяння районної служби зайнятості «ФРУКТЕКСПОЛ» поповнюється новими кадрами, які проходять професійну підготовку на базі Оваднівського професійного ліцею за напрямками: працівник фермерського господарства, овочівник, плодоовочівник.

Директор Старовижівського РЦЗ Віталій Павлов та бухгалтер Фермерського господарства «Соломія плюс» розповіли, що щороку до сезонних робіт залучають близько 20 осіб, заробітна плата становить 20 гривень за годину. Серед вимог роботодавця до претендентів на робочі місця – відповідальність, порядність та бажання працювати.

Яскраві приклади організації сезонних робіт на сільськогосподарських підприємствах представили директори міських та районних центрів зайнятості Волині.

Зокрема, в Маневицькому районі на підприємстві ТзОВ «Хайберрі» щороку до сезонних робіт залучають 200-250 людей, а Фермерське господарство «Симфонія» в Ковельському районі використовує працю 500-600 сезонних працівників.

Цікавою формою організації тимчасових робіт стала співпраця Ківерцівського районного центру зайнятості з Рівненським районним центром зайнятості на замовлення приватного підприємства «Райз-Максимко». Уже декілька років поспіль близько 300 осіб мають сезонний заробіток на підприємстві з вирощування кукурудзи у сусідній Рівненській області.

Отож, для пошукачів роботи є можливості для заробітку у рідному краї. Проте є чимало таких, які шукають кращої долі за кордоном.

Про усі особливості працевлаштування, застороги, проблеми, які трапляються з нашими співвітчизниками за кордоном, розповіла учасникам заходу представник інформаційно-консультаційного центру освіти і працевлаштування в Польщі Людмила Буховцева. Вона звернула увагу на той факт, що якщо декілька років тому роботодавці із Польщі охоче брали на роботу працівників без відповідної фахової підготовки, то сьогодні однією із основних вимог при працевлаштуванні за кордоном є освіта, вміння, досвід. Пошукачів роботи здебільшого приваблюють історії про захмарні заробітки, але в реальності досить часто люди потрапляють в умови, які далеко не відповідають заявленим роботодавцями.

Підсумовуючи результати обговорення, учасники зустрічі дійшли висновку, що якщо працівник відповідальний, старанний, професійний, то і робота є, і роботодавець до такого працівника буде справедливий. Обізнаність додасть впевненості, а значить і захисту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ольга Показати IP 26 Лютого 2013 14:14
Повна дурня. Хто з-за кордону приїде їм працювати за копійки.Що ви говорите,хто платить людям 20 грн. в годину.1000 в місяць - це вся зарплата.Спеціалісти, з вищою освітою мають по 2000-1500, а то робочий має 160 грн в день, не пишіть дурні.Центер зайнятості- це розсадник корупції.Вони все роблять для того, щоб людину зняти, мій родич помирав, а вони сказали,щоб сам прийшов і відмітився, на другий день помер.Це, що там люди сидять?Ага чекайте, люди масово йдуть працювати на можновладців і власників, гнути спину, щоб вони багачами були.Там уже черга стоїть, біжіть подивіться
Олег до Ольга Показати IP 26 Лютого 2013 17:49
Тож да, Ви гляньте на авітвки лишень... Для кого ой ЦЗ? Для простих людей?Нєа якраз таки, не знаю для кого він!...
1000000$ до Ольга Показати IP 26 Лютого 2013 20:43
Ольга, ти хто така, щоб казати повна дурня. Конкретні люди кажуть, що дають 20 грн./год., робота є. Тож не потрібно рахувати чужі гроші, Олег - машини) йдіть навчайтеся, дійсно навчайтеся (не для "бумажкі") і работайте лодарі!!! Коментарщикі блін.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus