USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Центром Луцька простягнули спільний вишитий рушник

10 Травня 2015 22:15
Вшанувати одвічний символ українського народу – рушник, закликали учасників фестивалю «Вишиті обереги єднання» у Луцьку.

Шостий Всеукраїнський фестиваль вишитих рушників «Вишиті обереги єднання» відбувся сьогодні, 10 травня, у Луцьку.

Ведучі дійства нагадали, що рушник супроводжував людину протягом усього життя, і в радості, і в горі, завжди був символом гостинності, на ньому підносили дорогим гостям хліб-сіль. Особливу роль відігравав рушник у пошануванні образів Ісуса Христа та Матері Божої у весільному обряді, як один з найважливіших атрибутів.

До слова, у рамках фестивалю тривав благодійний збір коштів для матерів, сини яких загинули на сході України.
Зі словом благословення до учасників фестивалю звернулися представники духовенства. Ректор Волинської духовної семінарії УПЦ МП протоієрей Рустик Капауз побажав присутнім мирного неба, щасливого довголіття та здійснення мрій.

Він зауважив, що рушник зайняв у домівках та храмах найпочесніше місце. Так, рушники прикрашають всі ікони у храмах. Сьогодні, долучаючись до акції вшанування вишитого оберегу українського народу, студенти та викладачі Волинської духовної семінарії представили увазі лучан колекцію вишитих ікон керуючого Волинською єпархією митрополита Ніфонта. Він благословив 23 ікони для того, щоб благословення почило на матерях та їхніх дітях, а Спаситель послав довгоочікуваний мир.
Настоятель парафії Святителя Миколая села Жидичин священик Роман Вонсіцький привітав матерів зі святом, адже мама – жінка, яка підтримує людину впродовж усього життя, є опорою та гідна любові своїх дітей.

Він закликав лучан шанувати матерів та пам’ятати своє коріння. З його слів, слова «мама» та «вишиванка» з давніх-давен сплелися у нашому народі. Матері вишивали своїм синам сорочки, а дочкам – рушники на весілля, що були оберегами. Священик наголосив, що оберегом були не нитки, якими вишиті рушники, а віра та любов, яку мати вкладала, вишиваючи рушник чи сорочку дитині.

Роман Вонсіцький побажав, щоб більше не було материнських сліз за дітьми, які гинуть на сході України. Священик зазначив, що грошима, які збирають сьогодні, не можна подолати горе матерів, але можна допомогти ненькам, які виховали синів-патріотів.
Перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев зазначив, що рушник – символ українського народу, що передавався з покоління в покоління. Код, який закладають у рушник мами, вишиваючи його своїм дітям, тримає українську націю разом. Він вклонився тим матерям, які втратили синів під час бойових дій на сході держави та пообіцяв їх підтримувати.
Представник національного проекту «Книга рекордів України» Олександр Шестерук зазначив, що найдобріші люди живуть на Волині. Він зауважив, що знову є надія, що Луцьк вкотре впише нову сторінку в історію національних рекордів, виклавши найбільший вишитий рушник у державі.
Голова оргкомітету фестивалю Віталій Іваницький подякував учасникам фестивалю за пошану до вишитого рушника, яку ті несуть в своїх родинах.
Після вітальних слів із вишитих рушників виклали гасло цьогорічного фестивалю, слово «мир», а ті, хто зголосився долучитися до вшанування оберегу української нації, простягнули спільний рушник із Театрального майдану вулицею Лесі Українки. Охочих долучитися до акції було настільки багато, що на те, щоб утворити спільний рушник, вишикувавшись із власними оберегами, знадобилося трохи часу.

Серед рушників, які принесли лучани, можна було побачити як нещодавно вишиті, так і справжні сімейні реліквії, що передавалися з роду в рід впродовж шести поколінь, вік яких становить понад століття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Валентина Йосипівна Показати IP 11 Травня 2015 00:03
Побільше б таких дійств в Луцьку. Душа радується,на те що стільки молоді прийшло,прийшло згуртованих особливо в вишиванках. Переглядаючи фото знову бачу гарну вишиванку-плаття в дівчинки на фото (начебто 29 чи 30)з рушничком ;))
лучанка до Валентина Йосипівна Показати IP 11 Травня 2015 00:24
Багато у кого уло гагрих вишиванок
лучанин до лучанка Показати IP 14 Травня 2015 08:16
Ти дивися як влада ховається за вишиванками, ТИПУ МИ З НАРОДОМ для цього є Центр народної творчості. Між іншим а в Луцьку є мер?
Щасливі українці Показати IP 11 Травня 2015 08:04
Не думала, що стільки вишитих красивих і різних рушників люди мають і також вишитих сорочок. Українська краса ... Добро і правда, мудрість і краса переможе на Україні. Якщо ми так в повсякденному житті згуртуємося, будемо поважати і співчувати один одному,сусід сусіду, то у нас все на Україні буде добре. Якщо ми нарешті зрозуміємо, що нам разом треба все робити для добра Україні-ненці. Я, вірю, ми станемо законопослушним народом. Не будемо п'яними їздити за кермом машини, не будемо брати і давати хабарів, влада наша не буде брехати і красти. Ті люди, що б'ють себе в груди, що патріоти України не будуть коритяними і кишеньковими патріотами, а будуть людьми слова і чесними. Бардак і злидні народу на Україні влада не буде списувати на війну. Будуть керувати Україною люди, які хочуть українському народові добра і не будуть одне робити, друге говорити, третє думати.
Щастя усміхнеться Показати IP 11 Травня 2015 08:09
Можливо через років 50-100 й так буде...(якщо новонароджених дітей виховувати в закритих приміщення від батьків і дідів, щоб того всього дурного не навчили, що в нас робиться на Україні)...
українці Показати IP 11 Травня 2015 09:04
коментар було видалено
Луцьк Показати IP 11 Травня 2015 11:27
А де Товстенюк з Курилюком?
Крук Показати IP 11 Травня 2015 13:38
Чудове свято, класний репортаж :-)
Анонім Показати IP 11 Травня 2015 14:49
від того що всі будуть ходити у шароварах та вишиванках - рівень життя не покращиться. в той самий час олігархи грабують україну і заробляють на війні. треба щоб влада була українською і діяла в інтересах українців, а не так як зараз, коли при владі вальцмани, гройсмани та інші коломойські із яценюками-бакаями.
психіатр Показати IP 14 Травня 2015 08:11
Ще б мізги до тих вишиванок, а то так і будемо етографічним племям у вишиванках. Дивись які морди наїли у кабінетах влади - пора і на фронт а не ховатися за спини жінок "політики".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus