USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Владу та опозицію примирити може церква. ВЛАСНА ДУМКА

9 Грудня 2013 14:50
Соціологи твердять, що за останні роки в Україні різко впала довіра до представницької та виконавчої влади. Не користуються довірою й правоохоронні органи. Немає великої довіри й до опозиції, яка ніби є «альтернативною частиною» влади. Певно, є сенс говорити взагалі про кризу довіри до держави як інституції, що є небезпечним суспільним явищем. У такій ситуації чи не найбільшою довірою в суспільстві користується церква, а якщо точніше – релігійні організації. Наскільки це справедливо – інше питання. Але не будемо про це. Факт залишається фактом: церкві довіряють найбільше.

І тому варто подивитися, як повели себе духовні особи під час недавніх подій, пов’язаних з протестами в Києві та в областях України. Адже, здавалося, церква мусила б сказати своє вагоме слово в цих непростих обставинах. Чи було воно сказане?

Почнемо з того, що церкви як цілісної інституції, що мала б домінуючий вплив у суспільстві, в нас немає. Є різні церкви, відмінні між собою не лише в плані догматичному, обрядовому, але і в плані політичних уподобань.

Вважається, що в нас домінуючою є Українська православна церква (УПЦ), яка, направду, є українською радше номінально. Фактично це є філія Російської православної церкви (РПЦ). Вона навіть немає статусу автономної церкви. Хоча за часів президенства Леоніда Кучми були спроби добитися для неї автономії. Але з Москви дали чіткий сигнал: мовляв, нема чого українській владі втручатися в церковні справи. УПЦ зараз має найбільше зареєстрованих громад, монастирів. Але серед православних віруючих України добра половина (якщо не більша!) вважають себе прихильниками автокефалії. Отже, вони радше є симпатиками Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) чи Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). Правда, останні дві помітно програють в плані організаційному УПЦ. У трьох областях України (Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській) все ж таки домінуючою є не УПЦ, а Українська католицька церква (греко-католики). Додайте до цього конфесійного різноманіття відносне поширення римо-католицизму на Правобережжі України, різних протестантських течій, зосереджених переважно в міських центрах, а також сильні позиції ісламу серед татар України. А ще маємо юдаїзм, кришнаїзм… Чого тільки не маємо? Через те не маємо «голосу церкви», а маємо «багатоголосся».

У ніч з 29 на 30 листопада, коли «Беркут» розігнав студентів на київському Майдані Незалежності, значна частина з них побігла до Михайлівського монастиря, який належить УПЦ КП. Ченці обителі відчинили ворота і сховали їх за своїми стінами. Потім собор монастиря став місцем ночівлі для протестувальників. А якби Михайлівський монастир належав УПЦ? Сумніваюся, чи побігли б туди побиті студенти шукати захисту. А якби прибігли, то чи відчинили б їм монастирські ворота?

Побиття беркутівцями студентів викликало бурхливу реакцію в українському суспільстві. Стояти осторонь цього очільники церков не могли. Однак їхню реакцію миттєвою важко назвати. Так, значна частина релігійних організацій засудили це побиття. Але ж і засуджувати можна по-різному. Принаймні мені не доводилося чути, щоб цей антигуманний акт отримав чіткий осуд з боку УПЦ. Чи може я погано відстежував новини?..

Зате я бачив кадри, коли з Києво-Печерської лаври, що належить УПЦ, вийшла хресна хода, яка фактично була спрямована проти учасників євромайдану. А під час телемарафону на провладному «Першому каналі», де часто лунала критика опозиційних політиків, з’являлися клірики УПЦ. Вони нічого проти опозиціонерів не говорили, а закликали до миру, злагоди. Правда в цьому випадку важливим був не стільки текст, скільки контекст.

Звісно, не всі церкви займали таку позицію. Українські греко-католицькі священики особливо не приховують, що їхні симпатії на боці євромайдану. Це зрозуміло, адже галицькі області, де домінують вірні цієї церкви, активно підтримують протестувальників. Кардинал Любомир Гузар, який є моральним авторитетом не лише для греко-католиків, уже двічі виступав на велелюдних мітингах євромайдану. На цьому ж євромайдані стоять священики різних церков.

І все ж позиція церкви в нинішніх подіях видається більш пасивною, ніж активною. Релігійні організації могли б стати посередниками, а також примирителями між владою й опозицією. Думаю, якби очільник УПЦ, найбільшої в Україні церкви, митрополит Володимир (Сабодан) виступив з такою ініціативою, звернувшись до глав інших церков, це мало б для суспільства добрі наслідки. Принаймні міг би початися діалог між владою та опозицією. Проте митрополит мовчить. На жаль…

Спеціально для Волинських Новин Петро КРАЛЮК, український філософ, письменник, публіцист, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України, проректор з навчально-виховної роботи Національного університету "Острозька академія"
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Арсен Показати IP 9 Грудня 2013 18:17
Петро КРАЛЮК є ярим прихильником розкільницьких течій українського християнства, Людина-неопацифіст, провокатор, який цинічно намагається налаштувати свідомість (малопроінформованих) віруючих один проти одного. Краще, написав би щосьне радика правдиве, позитивне, яке примирить та згуртує українців різних конфесій.
Наталія Малімон до Арсен Показати IP 9 Грудня 2013 18:48
Кожну людину, котра хоче миру для України, різоне фраза пана Петра про те, що от якби Михайлівський монастир та належав УПЦ, то чи побігли б туди люди з Майдану? І чи відкрили б їм, бачте, тут ворота? Та люди, які втікали від смерті, бігли і стукали у браму, не питаючи, який тут патріархат. І відкрив їм ту браму не УПЦ КП, а рядовий монах, який не порушив Божих заповідей, і час ішов на хвилини, і лише згодом Філарет та намісник монастиря про те дізналися. Пане Петро, кожен має право обирати ту церкву, якої прагне його душа. Але при цьому не має права - як віруюча людина - зневажати тих, хто не з ним в одній церкві. Ми всі діти Божі. Поруч з Майданом у Києві є і храм УПЦ, і там щодня годують по 300 людей, і там так само люди ночують. Тільки цьбого ніхто не показує.
888 Показати IP 9 Грудня 2013 18:20
В нас такий віріант не пройде. Церква і держава -це різні речі!
Богдан Показати IP 9 Грудня 2013 18:22
Опозиція продовжує спекулювати на темі розгону мітингувальників на площі Незалежності.А можливо потрібно змінити акценти?і поговорити як =мирні= протестувальники розібрали бруківку біля адміністрації президента і жбурляли камінням в міліцейські шеренги,намагались калічити міліціонерів металевою арматурою,цепами,труїли їх газом із газових боланчиків.При цьому щоб уникнути будь-якої відповідальності ,закривали масками свої обличчя. Лідери опозиції закликали по суті до насильницького державного перевороту,загальний психоз штовхнув натовп до погромів та актів вандалізму(руйнування пам*ятків).Залишилось зовсім мало до того,щоб радикали озброїлись вогнепальною зброєю і почали стріляти в представників органів праворпорядку .Ви за такий сценарій розвитку подій?Доречі лідер греко-католиків Шевчук відкрито вмішується в політичне протистояння на боці опозиції,починається моральний терор проти владики Ніфонта за його бачення подій в країні.Владу в Україні можна змінити не шляхом бунту та погромів,а лише в ході наступних президентських та парламентських виборів.Наберіться терпіння панове =революціонери=.!
Свідок Показати IP 9 Грудня 2013 18:35
філар, шевчук та ін. намагаються фінансово, матеріально підтримувати революціонерів, щоб здійснити державний переворот в країні силовими методами. Крім того, деякі священики КП пропогують курс революційної непокори , закликають молодь до радикальних дій. А окремі активісти КП після молебню готові навіть взяти в руки палки, або кусати та битись руками за своє.
Богдан Показати IP 9 Грудня 2013 20:16
Цікаво,як розгорталися б події,якби натовп протестувальників захопив в центрі Парижа чи Лондона адміністративні урядові установи.?Думаю, бунт був би безпощадно придушений самим жорстоким способом.Була б задіяне не лише поліція,але й армія та національна гвардія.Ситуація набагато скоріше нормалізувалася б ,якби провідні українські телеканали,контрольовані олігархами,не нагнітали істерію,не загравали б з опозицією,свідомо не перекручували факти,не замовчували невигідних для опозиції подій.
Олександр Показати IP 9 Грудня 2013 20:54
Аааааааа, рятуйте!!!! Професор!!!! "Вона навіть немає статусу автономної церкви" НЕ МАЄ - ось як треба!!! А якщо серйозно, пане Кралюк, ви не праві - не вплутуйте Церкву у цю політичну гру. УПЦ МП нічим себе не заплямувала у цих подіях, і вам, як історику, не варто було б маніпулуювати свідомістю читача: а чи побігли б, а чи відкрили б? Чому ж ні? Ви впевнені??? А про хресні ходи з Лаври, то яке вони мають таке відношення до Лаври? Хто людям може заборонити вийти з Лаври і піти, куди вони хочуть??? Ви там бачили лаврських монахів чи єпископів УПЦ МП?
котигорошко Показати IP 9 Грудня 2013 23:58
Палкі промовці і борці...а в душах вже давно...чорнобиль...
Богдан Показати IP 11 Грудня 2013 08:54
Звертаюсь,в першу чергу до журналістів та студентів! Рекомендую всім переглянути відео в інтернеті про= райське=життя в країнах євросоюзу.Назва відео:=Украина-смотри,какая Европа тебя ждет! Западня...=
Тіна! Показати IP 11 Грудня 2013 10:55
http://dyvensvit.org/articles/102357.html http://dyvensvit.org/news/102358.html http://dyvensvit.org/news/102343.html Так, церква є окремою установою від держави. Але також не забуваймо, що ті ж священеники, монахи і монахині є людьми і громадянами нашої держави і мають право на власні переконання. Те що церква нічого не робить, це не правда. Одне з визначень церкри це - спільнота. Це я точно знаю, що по всіх церквах УГКЦ - Святослав Шевчук закликав кожну парафію кожного дня після Літургії відправляти молебні, прохальні молитви за Україну. Ми можемо навіть не усвідомлювати наскільки молитва має величезну силу і є мила Богові. "Бо де двоє чи троє зібрані в моє імя там Я посеред них" так читаємо зі Святого Письма. Ми є всі християни і ходимо під одним Богом. Тож давайте будемо поважати один одного і не обливати брудом.
БОГДАН Показати IP 11 Грудня 2013 14:49
Чомусь лише одна УГКЦ на чолі з ШЕВЧУКОМ пнеться в політику,по суті захищає бойовиків-погромщиків,вандалів-руйнівників в Києві,благословляє силовий спротив органам правопорядку ,підтримує політичні вимоги опозиції,вимагає у неконституційний спосіб усунути УРЯД УКРАЇНИ..Діє по- фарисейські підступно................

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus