USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Суд поставив крапку в суперечці навколо церкви на Волині

25 Червня 2016 11:52
Конфлікт між прихожанами, які вирішили перейти з московської до української парафії, та священиком, який не підтримав волю громади, вирішував Апеляційний суд Волинської області вчора, 24 червня. Справу про незаконне захоплення храму закрили на користь громади.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини інформувало про те, що церкву в селі Грибовиця Іваничівського району вирішили перевести Свято-Покровську церкву в УПЦ КП. Зауважимо, що раніше у церкві правив священик Московського патріархату. Згідно з результатами сільських зборів 29 листопада 2015 року вирішили передати релігійну споруду Київському патріархату. А вже у грудні 2015 року року в сільському храмі вперше відправили службу священики Київського патріархату.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВЛАДИКА МИХАЇЛ ВІДВІДАВ ПАРАФІЮ, ЯКА ПОКИНУЛА МОСКОВСЬКИЙ ПАТРІАРХАТ. ПЕРША ЛІТУРГІЯ

Проте священик, Ігор Маргіта, у якого залишилося з усієї громади лише п'ять прихожан, вирішив спробувати повернути все назад. Отож, правоохоронці відкрили кримінальну справу щодо незаконного захоплення церковної споруди громадj. УПЦ. Таким чином, панотець виступив позивачем проти його ж колишніх прихожан. Ще 21 січня Апеляційний суд Волинської області задовольнив скаргу парафіян Свято-Покровського храму села Грибовиця Володимир-Волинської єпархії на постанову Іваничівського районного суду, згідно з якою, кримінальна справа мала бути закрита.

Зі слів панотця, прихожани змінили парафію і змушували його також перейти до церкви Київського патріархату.

«Коли я відмовився, мене вигнали з храму, на який у мене є чинний охоронний договір, навіть не давши забрати церемоніальні атрибути. Тепер я змушений правити службу у себе в будинку». – скаржиться священник.
Один з учаників справи, додав що тих п'ять прихожан, які залишились у панотця, та та не перейшли разом з громадою до УПЦ КП, цілком поміщаються в церковній хаті.

Своєю чергою, головуючий суддя вияснив істину причину невдоволення священика, «Не дивлячись на духовний підтекст, у справи є цілком матеріальна суть - церква».

А оскільки церква - це державна власність, та пам’ятка архітектури, то належить вона громаді. Саме так постановив суд.

Довідково. Конфлікт між прибічниками УПЦ-КП і вірянами УПЦ розгорівся 20 вересня. Тоді дійшло до шарпанини і скандалу просто у храмі. Після публічної сварки православний храм на вимогу правоохоронців закрили та опечатали.


Нагадаємо, 16 червня Рада ухвалила звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію Православній церкві в Україні. А вже 22 червня Вселенський патріарх отримав звернення з проханням про незалежність української церкви від РПЦ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Андрій Показати IP 25 Червня 2016 12:32
Ой дограються з тими церквами, правильними і неправильними, київськими і не київськими. Буде братовбивча війна, а виграють від того штунди з турчиновим на чолі та їх американські господарі. Гризіться щирі українці до крові, показуючи хто щиріший....
дідо до Андрій Показати IP 25 Червня 2016 13:13
путлєровський троль- геть
Андрій до дідо Показати IP 25 Червня 2016 16:33
А то що ви сліпі, ду*ні і затуркані, теж путьо винуватий? Як легко не бачити проблем перед власним носом і звалювати все на мацковского дядю Пу. І як легко по любому поводу кричати геть, ганьба, зрада і т.д. набір горе-патріота.
не_той_гайдамак до дідо Показати IP 27 Червня 2016 14:53
Запроданцю - їдь в свою парафія де піп з КП вимагає 5 000 грн з селян в місяць, а потім щось таке пиши. Не довподоби правда - будь як філарет(торгуй гуманітаркою ,а потім звинувачуй "левих" які тебе підставили), Молись Богу і продай його кравчуку.
дідо Показати IP 25 Червня 2016 12:45
Потрібно заборонити РПЦ використовувати в Україні назву "українська", і тоді все стане на свої місця. У Польщі нема Польської православної церкви московського патріархату, а є ППЦ.
Україна Показати IP 25 Червня 2016 13:47
Храми побудовані за кошти українців - УКРАЇНСЬКІ !!! (однозначно )
до андрій Показати IP 25 Червня 2016 13:55
а в нас що нема війни? ЧИ ТОБІ ПРО ЦЕ НЕ ВІДОМО?
Андрій до до андрій Показати IP 25 Червня 2016 16:29
Те що в нас почалась війна два роки тому, скажіть шановний турчинову і компанії. А поки в нас АТО.
Зацінив Показати IP 25 Червня 2016 16:34
Мене подобається саме трактування і подача тексту яка на мою думку має стати фактом .....Конфлікт між прихожанами, які вирішили перейти з московської до української парафії...... тобто все вірно московська парафія (як її і називають у Константинополі) і українська. В мене все
А Показати IP 25 Червня 2016 16:52
А результат: "Після публічної сварки православний храм на вимогу правоохоронців закрили та опечатали." Всі в штунди, там не б'ються а цілуються, ще й машинами помагають, на халяву. Оце те що треба. Слава Турчинову.
Волинянка до А Показати IP 26 Червня 2016 18:28
Так все правильно всі переходимо в штунди а ім віра не дозволяє брати в руки зброю і війні капець тобто кінець .......от так перестанемо вбивати один одного
Добряк до Волинянка Показати IP 27 Червня 2016 00:21
Тьотю,ти така розумна,аж страшно,певно в голові вавкі,пий зеленку може допоможе
Олеся Показати IP 27 Червня 2016 14:35
Господи, як брудно! невже ми не можемо домовитися ні в в чому? мудра нація, а люди наче з дитсадка втікли. невже не можна було громадою ще одну церкву побудувати? чи громаді битися не шкода, а рубля - зась?
Не_той_Гайдамак Показати IP 27 Червня 2016 14:57
Всі ці чвари на руку тільки пороху та його кумпанії. Бо якщо Православні в Україні визнають УПЦ і засудять КП - то візьмуть коси і спитають - чого нам так тяжко живеться після панди?
пп Показати IP 29 Червня 2016 13:29
шановна редакціє! суть розглянутої справи полягала не у "суперечці крапці за храм", а у відмові утретє відкрити кримінальну справу по подіях 20 вересня, коли капісти вдерлися до храму та перервали богослужіння! жодного стосунку до цивільної суперечки за майно ця справа не має! не можна бути настільки безграмотними

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus