USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Ціна «томос-туру»: як Порошенко агітує за рахунок платників податків

13 Січня 2019 12:18
Прямі і непрямі витрати – мільйони, а швидше за все – десятки мільйонів гривень – стільки приблизно може коштувати президентський «томос-тур» країною для платників податків – каже голова організаціі «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.

Наголошує, що повноваження і функції президента, гарантовані конституцією, не надають йому право їздити країною, щоб демонструвати, показувати, оспівувати, молитися, інформувати про томос для Православної церкви в Україні. Мовляв, тема релігії, духовного, культурного розвитку цілком – поза компетенцією президента.

«Перш за все, президент Порошенко, досягнувши створення в Україні помісної православної церкви і отримання для неї томосу Вселенського Патріархату, зробив важливу і корисну справу. Важливу і корисну з точки зору національної безпеки України (усі інші складові питання – історія, справедливість, єдність православ’я – не можуть бути предметом професійної діяльності президента).

По-друге, президенти України безумовно можуть подорожувати Україною у справах, виконуючи свої обов’язки. Закони встановлюють порядок таких поїздок.

Будь-яке пересування президента поза рамками офісу чи резиденції ініціює рух величезної бюрократичної машини: починають реалізовуватися безпекові, організаційні, логістичні та інші процедури», – йдеться у дописі Яременка у мережі.

З його слів, порахувати вартість поїздки президента країною надзвичайно важко, оскільки фінансові складові поділені між багатьма учасниками процесу – адміністрація президента в особі ДУСі, державне управління охорони, МВС, СБУ, Міноборони, органи місцевої влади, приватні особи. Крім того, каже, фінансування поїздок починається за кілька днів до поїздки – за маршрутом виїздить передова група співробітників протоколу та охорони.

«В регіонах, облишивши виконання повсякденних обов’язків і справ, до опрацювання найрізноманітніших аспектів програми залучаються десятки співробітників обласних і районних адміністрацій, поліції, СБУ інших служб. Загалом, думаю, що на етапі підготовки програми, опрацювання маршрутів пересування, схем харчування, розміщення, перевірки будівель, персоналу тощо працюють близько 100-150 осіб.

Це все зарплати, добові, готельні, білети, видатки на пальне (і все це, як правило, поза рамками запланованих витрат).

Робота, рекомендації передової групи часто призводить до необхідності виділення додаткових коштів на ремонти.

В день поїздки фінансові витрати збільшуються багаторазово. Кортеж президентських автомобілів в Києві, і аналогічний в місці проведення візиту, політ літака. Кількість людей в організації візиту чи поїздки збільшується в рази. В регіоні візиту вже не десятки, а сотні (думаю, що сказати – понад тисячу – не буде перебільшенням) співробітників різних служб задіяні в супроводі і забезпеченні безпеки», – аналізує Богдан Яременко.

І додає, що президентські візити зачіпають не лише тих, хто їх організовує чи бере участь у зустрічах з главою держави. Згідно з законами та діючими нормами, подорожі президента можуть бути пов’язаними з перекриттям доріг, в разі пересування президентського кортежу через залізничні переїзди – зміною розкладу руху поїздів, на час вильоту і польоту – перекриттям повітряного простору. Мова – про десятки тисяч людей, які найчастіше навіть не знають причини затримок, змін чи інших незручностей, що відбуваються з ними.

«Прямі і непрямі витрати – мільйони, а швидше за все – десятки мільйонів гривень. Але порахувати видатки в цьому разі, мені здається, недостатньо. Усі ці видатки можна виправдати і пояснити лише в одному випадку – коли президент виконує свої функціональні обов’язки, займається своєю справою.

А ось тут і виникає найбільша проблема з Петром Порошенком – 106-та стаття Конституції, жоден з 31-го пункту, які описують повноваження і функції президента, не надають йому право їздити країною, щоб демонструвати, показувати, оспівувати, молитися, інформувати про томос для Православної церкви в Україні. Тема релігії, духовного, культурного розвитку цілком поза компетенцією президента», – йдеться у дописі Яременка.

З його слів, Порошенко як посадова особа, яка має слідкувати за дотриманням Конституції України президент Порошенко в «томос-турі» не лише не дотримується конституційних норм про відокремлення церкви і держави, він дискримінує різні церкви і віруючих. Мовляв, українськими в Україні є не лише православна церква. Історично «своїми» є і Українська греко-католицька церква, але ризикну сказати, що і Іслам, і Іудаїзм, і не лише вони.

"То ж чи збирається президент Порошенко в разі (не приведи Господи) переобрання на другий термін мандрувати Україною з представниками кожної релігійної деномінації?

Оскільки поїздки Україною президента Порошенка не виглядають законними, то усі видатки на їх організацію є незаконними теж. А відтак згадані тут мільйони чи десятки мільйонів гривень перетворюються на використані нецільовим способом кошти державного бюджету і вирішенням проблем одного громадянина України Петра Порошенка за рахунок решти громадян України.

І робиться це для того, щоб громадянин Петро Порошенко міг, усунувшись від виконання обов’язків президента, займатися своєю виборчою кампанією. Що також є порушенням закону.

Пригадую, як в 2004 році головний бухгалтер Секретаріату Кабінету Міністрів України відмовився здійснити проплати на візит прем’єра Януковича в Сєвєродонецьк на сумно відомий сепаратистський з«їзд, чітко мотивуючи це тим, що поїздка не вписується в визначені законом посадові обов’язки глави уряду. Відмовився і прекрасно працював собі далі, в той час, як інші ходили у цій справі на допити. А трохи згодом Янукович відшкодував вартість польоту літака за власний кошт.

Тому, і як громадянин, і як колишній керівник протоколу можу сказати, що у питанні «томос-туру» не в грошах у справа. Хоча і у них теж, особливо в бідній країні« – додає Богдан Яременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ПЕРЕДВИБОРНИЙ «ТОМОС-ТУР» З МАСОВКОЮ»: ЖУРНАЛІСТ РОЗПОВІВ ПРО ВІЗИТ ПОРОШЕНКА У ЛУЦЬК

Нагадаємо, Томос-тур гаранта розпочався з Рівного. Попередньо планувалось, що 11 січня Петро Порошенко відвідає і Луцьк. Проте, як стало відомо 10 січня, візит гаранта з незрозумілих причин відмінили та, попередньо, перенесли на 15 січня. До слова, в рамках підготовки до візиту гаранта голова Волинської ОДА Олександр Савченко підписав розпорядження звезти з усіх районів Волині 160 осіб для зустрічі президента у Волинському облмуздрамтеатрі та 2420 осіб на Театральний майдан Луцька для участі в «святково-обрядовому дійстві».

Також днями у Фейсбуці створили сторінку "Постав запитання президенту 11 січня. Волинь", на якій пропонували усім охочим прийти на Театральний майдан міста Луцька, де мав виступати Петро Порошенко і поставити йому актуальні питання, які турбують кожного. Оскільки візит скасували, на Фейсбук-сторінці опублікували топ-12 найпопулярніших запитань волинян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Vovchik Показати IP 13 Січня 2019 13:39
Всі - в патріотичний турецький патріархат! Слава Україні!
скептик Показати IP 13 Січня 2019 14:34
ст.364 Кримінального кодексу України: Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, - карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus