USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ціни на житло ростуть, а волинські забудовники нарощують темпи після локдауну

6 Листопада 2020 17:12
Коронакриза вдарила по всіх сферах української економіки, особливо – в період жорсткого локдауну навесні цього року. Пасажирські перевезення, готельно-ресторанний бізнес, авіаперевезення, туризм, розважальна індустрія опинилися на межі виживання. Натомість «на коні» опинилися сервіси доставки продуктів, онлайн-продажі.

Сфера будівництва також опинилася в зоні ризику: будувати наче і не забороняли, але на дистанційну роботу працівників, які задіяні безпосередньо на будівництві, перевести не можна було. Та й те, що громадський транспорт не курсував, ускладнило добирання робітників на роботу. Крім того, згідно з санітарно-епідеміологічними нормами, мала бути дотримана соціальна дистанція між працівниками.

Державна служба статистики опублікувала свіжі дані про темпи будівництва в країні та індекси цін в галузі. Зауважимо, найбільша частка серед видів будівництва – нове будівництво.
Крім того, Держстат опубліковав індекси будівельної продукції до відповідного періоду 2019 року. Роблячи висновки з даних, коронакриза таки вплинула на галузь. При цьому на Волині її істотно відчули.

Так, сумарно в країні у січні-квітні 2020 року виготовили на 8,7% менше будівельної продукції, ніж в аналогічний період 2019 року. І лише у вересні вдалося наздогнати минулорічні темпи.

Але якщо загалом в країні спад і нарощення темпів були більш-менш плавними, то на Волині ситуація була складніша. Так, у січні-лютому в будівельній галузі стався значний стрибок вгору на 10% від попереднього періоду, але у квітні показник значно знизився: за січень-квітень 2020 року вдалося виготовити на 18,2% менше продукції, ніж за аналогічний період в 2019 році. Можна припустити, якби не ріст показників у лютому – в квітні ситуація була б ще печальніша. І хоча в травні у галузі вже стався стрибок угору, але минулорічних показників так і не досягли. Проте, як свідчать статистичні дані, у вересні темпи будівництва вже перевищили минулорічні і навіть на 0,2% перегнали загальнонаціональний показник. Та до цифр, зафіксованих у лютому, галузь ще не повернулася.
Оприлюднив держстат й індекси цін у будівництві. І хоч там є чимало показників (порівняно з попереднім періодом, порівняно з аналогічним періодом минулого року), ми проаналізували те, як змінилися ціна на будівельну продукцію, порівняно з груднем 2019-го.

Загалом з початку року ціни на будівельну продукцію зросли на 7,6%, у житловому будівництві – на 6,4% в середньому по Україні. При цьому ціни на житло в першому півріччі піднімалися плавно – на десяті відсотка, але з липня почалося стрімке подорожчання на 1% і більше.
Це співвідноситься і з ростом обсягів виробленої будівельної продукції, опублікованих держстатом. Оскільки обсяг вимірюється в мільйонах гривень, то його ріст значною мірою зумовлений ростом цін.
Загалом аналіз показує: галузь відновлюється від наслідків жорсткого карантину, але на ринку фіксується підвищення цін на кінець року. Щоправда, це не є аномалією. Минулого року ціни також зростали приблизно в такому ж темпі, оскільки середній індекс росту цін в житловому будівництві у порівнянні до аналогічного періоду попереднього року, згідно з даними Держстату, складає 4-4,6% протягом року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
)) Показати IP 7 Листопада 2020 02:53
Скоро будуть нові податки на нерухомість і будуть інвестори позбавлятися тих квартир як блох на тілі, а забудовники втратять попит. Зе покращення )))
Читач Показати IP 12 Листопада 2020 10:27
Карантин абсолютно не вплинув на будывництво - не зупинялись жодні будови. Для чого писати неправду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus