USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Утеплюємося та економимо: де в Луцьку придбати справді енергоощадне житло*

23 Вересня 2020 10:54
Опалювальний сезон вже близько, отже пора подумати й про те, як ми цього року будемо грітися і, відповідно, платити за спожите тепло. Адже щороку питання економії на тлі здорожчання енергоресурсів постає все гостріше. Про те, як треба утеплюватися і на що треба звертати увагу, якщо ви шукаєте енергоощадне житло, – розмова з начальником виробництва технічного відділу Будівельної компанії ЛДБК Тарасом Пелюхом.

Як треба утеплюватися в нашому регіоні, щоб мешканцям багатоповерхівок було комфортно? Адже зима на півдні України і зима в Луцьку дещо різні речі.

Сьогодні для Волині діють державні будівельні норми, які встановлюють показник теплоопору конструкцій 3,3 м2К/Вт. Для порівняння: до 1991 року цей показник був всього 0,8. Ось цей показник 0,8 – це просто цегляна стіна без жодного утеплювача. Сьогоднішні норми майже в чотири рази вищі. І для того, щоб їх досягти, потрібно утеплювати, наприклад, пінополістирольними плитами мінімум 12 см товщиною.

Але! Дивлячись на світові тенденції, ми прекрасно розуміємо, що норми будуть змінюватися. В Європі вони вже вищі і ми до цього йдемо. В Польщі, до прикладу, уже використовують 20 см утеплювача. Крім того, щороку енергоносії дорожчають, а людям не дуже хочеться платити більше. Тому ми вирішили використовувати у наших будинках ЖК «Caramel Residence» 15 см утеплювача. Здавалось би, всього лише 3 см, але це на 20% збільшило теплоопір конструкцій. Простими словами, у наших будинках на 20% тепліше, ніж в будинках, де укладають 12 см утеплювача (це за умови, що забудовник дотримується будівельних норм і таки кладе тих передбачених державою 12 см, а не менше. Бо були й такі випадки).

Завдяки цьому в новому жовтому будинку ми об’єднали лоджії з кухнями і кімнатами, за рахунок чого вдалося збільшити квадратуру помешкань.

Це зараз енергоощадність, енергозбереження у всіх на слуху. А от раніше будинки взагалі не утеплювалися…

Як я казав – на початку незалежності у нас діяли норми 1954-56 років. Ніхто не вимагав утеплювати будинки, а питання економії енергоносіїв тоді не стояло так нагально, тим паче, що будинки були приєднані до центрального опалення. Тепер же забудовники встановлюють у своїх будинках індивідуальне опалення, а державні норми вимагають ці будинки утеплювати. І це дуже добре для тих, хто купує такі квартири й потім там живе. По-перше, в таких будинках тепліше. По-друге, вам вже не треба витрачати кошти на утеплення. Що зараз відбувається зі вторинним житловим фондом? ОСББ масово беруть кредити на утеплення, замовляють проєкти, шукають підрядників, закуповують матеріали, і за все це платять мешканці. Тобто, ви придбали квартиру в такому будинку і ще щомісяця доплачуєте за те, щоб його вам зробили теплішим. На жаль, такі реалії нашого житлового фонду. А в новобудовах вам про це думати не треба: ваш будинок вже утеплений. А третя перевага житла в новобудовах - це, звісно, можливість економити: в теплому будинку квартиру треба менше опалювати, а отже треба менше витрачати грошей на комунальні послуги.

Розмір оплати за комуналку залежить не лише від утеплення, але й від котла, який у квартирі встановлений, чи не так?

Все правильно. У квартирах з центральним опаленням взагалі немає можливості економити так, як це можна робити в квартирах з індивідуальним опаленням. Але багато чого залежить від котла. Якщо у вас дешевий, неекономний котел, якщо немає можливості регулювати температуру в квартирі, тоді заощаджувати не дуже вдасться. Ми ж не економимо на комфорті наших мешканців і тому встановлюємо в квартирах котли німецької торгової марки Vaillant.

В Луцьку більше ніхто із забудовників з ними не працює, бо це дорогі котли і не всі готові витрачати такі гроші. Але вони того варті, бо вони одні з найкращих у своєму класі. Вони дуже безпечні для мешканців: котел реагує на будь-яку можливу аварійну ситуацію (витік газу, низький тиск тощо) і він відключається, щоб не сталося аварії.

До цього котла можна підключити програматор-терморегулятор, що дозволить суттєво зекономити газ і, відповідно, кошти. Наприклад, коли всі мешканці квартири вдень на роботі, то немає потреби в квартирі утримувати температуру, скажімо, 23 градуси. Можна запрограмувати, щоб, наприклад, з 9 до 17 години в квартирі котел підтримував 16 градусів, а о 17-й починав нагрівати помешкання до 23. Таким чином поки жильців немає вдома, то котел працюватиме на мінімумі, а перед вашим приходом прогріє приміщення.

Якщо ж тут встановлений механічний терморегулятор, а в квартирі ніхто не живе, то тут є режим «сніжинка»: котел буде вмикатися тільки тоді, коли температура опуститься нижче 1-2 градусів і просто підтримуватиме мінімальну температуру, щоб вода в трубах не замерзала і не розмерзалася.

Окремо, мабуть, варто сказати кілька слів про труби опалення. Ми їх купуємо лише у німецького виробника Rehau, вони довговічні і мешканці можуть не хвилюватися за їхню надійність, бо це якість, якій довіряє вся Європа і весь світ.

А чому в ЖК «Caramel Residence» не встановлюють вікна «до підлоги»? Це пов’язане з питанням утеплення?

Так. Я вже казав на початку, що показник теплоопору для стін встановлений на рівні 3,3 м2К/Вт, а для вікон всього лише 0,75 – в п’ять разів менше. Чим більше скла – тим холодніше, а точніше, тим більше місць, через які швидше втратиться тепло. В результаті доведеться більше використовувати газу на те, щоб прогріти таке приміщення і, відповідно, більше платити. Тому вітражні вікна – це гарно, але в таких квартирах жити дорого.

За більш детальною інформацією щодо квартир від ЛДБК звертайтесь у відділ продажу:

Телефони: (066) 089 74 18, (095) 888 94 00, (068) 888 94 00

Адреса: м. Луцьк, вул. Ветеранів, 22

Сайт: https://ldbk.com.ua/

Фейсбук: www.facebook.com/ldbk.com.ua

Інстаграм: www.instagram.com/ldbk.com.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus