USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Ціни зросли на третину: які продукти стали дефіцитом і зникають, а від яких українці відмовились самі

21 Лютого 2023 15:56
Війна вкрала в нас чимало улюблених продуктів – херсонські помідори, кавуни і цибуля, мелітопольська черешня, сіль із Соледара потрапили в окупацію. Нестачу всього одразу відчув наш гаманець, бо невпинно ростуть ціни і на інші, «неокуповані» харчі.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Ціни на продукти зросли на третину, порівнюючи з минулим роком. Відтак українці почали економити, а від дечого зовсім відмовилися. Насамперед від м’яса і риби. Продавці м’яса на столичному ринку розповідають, що продажі впали удвічі, але яловичина і свинина здорожчали зовсім не на багато. Сало навіть подешевшало, каже пані Людмила.

«Стегно – 155, лопатка – 150. Можна сказать, стабільна ціна на ринку, не змінюється. Сало зараз трошки упала ціна. Є 150, є 160, є 180 – дивлячись яке, є й по сто», – показує товар продавчиня.

Риба в Україні майже вся імпортна, тож ціна її зросла на 40%. По-перше, через курс валюти, а по-друге – висока ціна пального. Рибу завозять вже не дешевшим шляхом, через морський порт, а фурами-холодильниками. Від риби покупці відмовляються найчастіше.

На хлібзаводі також розповідають, що цьогорічні виклики суттєво позначилися на собівартості хліба, особливо – вимкнення електрики. «Зробив заміс, почала випікатися якась партія хлібу, і вона зупиняється, і це все брак, і всю цю продукцію потрібно викидати фактично», – розповідає директор хлібзаводу Ярослав Федоренко.

Купівля генераторів, витрати на пальне, ненормована праця та підвищена собівартість інгредієнтів тиснуть на ціну хліба.

«Сорок відсотків, 60 відсотків – це реально, на скільки хліб повинен був зрости. Такого не відбулося. На сьогодні десь 20 відсотків ми не збільшуємо ціну. Ми не чекаємо прибуток, ми чекаємо перемогу», – додає Ярослав.

За минулий рік реальні доходи українців зменшилися на 25 відсотків, пояснюють економісти. Тому споживчий кошик змінився – їмо більше картоплі, хліба й макаронів.

Ціна фруктів на ярмарку не менш куслива за деякі овочі. Капуста й буряк зросли не набагато, картопля – найдешевша з усіх овочів борщового набору. А от яйця на ярмарку можна знайти і дешевше, ніж у магазині – по 60, і навіть по 57 гривень за десяток.

Ціни на яйця підлетіли так стрімко через втрату птахофабрик на півдні та сході країни. Нема курей – нема і яєць, що й зумовило небувалий дефіцит. Зараз ціну тримає паливно-генераторний бум.
Аби тримати стабільну кількість виробництва яєць, великі підприємства вкладають у пальне та генератори. Тому зниження вартості очікувати не варто. До того ж, до ціни продуктів додаються і витрати супермаркетів. «Більшість магазинів вже обладнана генераторами, 72 відсотки. Це дорожче для нашої галузі, дорожче обслуговувати генератори», – каже голова правління асоціації ритейлерів України Андрій Жук.

Український овоч, який вже зникає подекуди в магазинах – це звичайна цибуля. Цінність херсонської цибулі – у зберіганні. Вона менше натягує вологу і тому не так швидко псується. На ринках її візуально мало і вона по 50 гривень за кіло. «35 відсотків цибулі йшло з Херсонщини, вона не прийшла, 15% цибулі йшло з Запорізької області, вона не прийшла», – каже економіст Олег Пендзин.

Тому утворився дефіцит цибулі. Ще два тижні тому в супермаркетах можна було купити цибулю по 36-37 гривень, а зараз її немає. Є біла по 89, шалот по 100. Утім потроху вже надходить цибуля з Польщі і Туреччини, тож ціна має трохи стабілізуватися.

Загальний тренд – ціни знижуватися не будуть. Це зумовлено лише інфляцією, на 2023-й рік вона буде на рівні 30 відсотків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus