USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Дипломатичний скандал: Туреччина погрожує Нідерландам «жорсткою» відповіддю

12 Березня 2017 12:51
Прем'єр-міністр Туреччини Біна Йилдирим засудив дії влади Нідерландів, що не дозволили міністру у справах сім'ї та соціальної політики Туреччини Фатмі Бетулен Саян Кайе увійти на територію турецького генконсульства в Роттердамі, інформує ТСН.

«Ми рішуче протестуємо проти дій влади Нідерландів. Відповідні заходи Анкари будуть вкрай жорсткими. Тиск на Туреччину і міністра, який володіє дипломатичною недоторканністю, неприпустимі», - передає слова Йилдирима Анадолу.

Прем'єр нагадав, що міністр у справах сім'ї та соціальної політики Туреччини перебувала в Європі для інформування громадян Туреччини в цій країні щодо конституційних поправок, винесених на референдум 16 квітня в Туреччині.

«Фатма Бетулен Саян Кайа провела зустрічі з турками Німеччини, звідки попрямувала в Нідерланди для зустрічі з представниками місцевої турецької громади. Однак шлях їй перегородила поліція», — повідомив прем'єр, назвавши події в Роттердамі «великим дипломатичним скандалом».

За словами Йилдирима, попри дипломатичні зусилля Туреччини, врегулювати питання організації зустрічі турецького міністра з співвітчизниками в Роттердамі так і не вдалося.

«Друзі з країн Європи, які за кожної зручної нагоди люблять розмірковувати на тему демократії та свободи слова, в результаті самі проявили неповагу до прав людини», - сказав прем'єр Туреччини.

Йилдирим закликав турків, які проживають в Нідерландах до спокою. «Члени турецької діаспори не повинні піддаватися на провокації. Кращою відповіддю для подібного роду фашистських методів стане референдум 16 квітня», - сказав він.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, своєю чергою, пояснив, що випровадження Саян Кайе було пов'язане з безпекою в країні.

«Під час контактів з турецькою владою Нідерланди неодноразово давали зрозуміти, що не слід ставити під загрозу громадський порядок і безпеку в нашій країні. Зустріч приватного характеру в турецькому консульстві або посольстві стала неможливою через загрозу масових заворушень», — написав Рютте у своєму Facebook.
Водночас Анадолу повідомляє, що нові протести спалахнули вже власне в Туреччині. Біля посольства Нідерландів в Анкарі проводять акцію на знак протесту проти дій нідерландської влади щодо турецьких міністрів. Громадяни почали сходитися до будівлі дипмісії з турецькими прапорами в руках. Поліція перекрила вулиці, що ведуть до посольства.

Подібні протести проводять і біля будівлі Генконсульства Нідерландів у Стамбулі.

Нагадаємо, нідерландський уряд у суботу, 11 березня, відкликав дозвіл на посадку повітряного судна міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу. Уряд Нідерландів повідомив у своїй заяві, що дозвіл відкликано через «ризики для громадського порядку і безпеки», до яких міг призвести візит міністра закордонних справ Чавушоглу в Роттердам. Він збирався виступити перед турками щодо референдуму 16 квітня стосовно конституційних реформ в Туреччині.

Таким чином, уряд звернув на себе гнів президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Турецький президент пообіцяв у відповідь ввести заходи проти нідерландських дипломатичних рейсів. «Вони не тямлять у політиці або міжнародній дипломатії», - заявив Ердоган, додавши, що «ці нацистські залишки, вони фашисти».

Згодом нідерландські ЗМІ повідомили, що з країни депортують Сайян Кайя. Її оголосили персоною «нон ґрата» й не дозволили пройти до будівлі турецького генконсульства в Роттердамі. Сотні турків у Нідерландах вийшли на вулиці міст. Особливо людний мітинг зібрався під дверима консульства Туреччини в Роттердамі. Саме там, за збігом обставин, до нього спробувала потрапити міністр у справах сім'ї та соцполітики Туреччини, Сайян Кайя, але її не пустили.

На вулицях Роттердама зібралися прихильники президента Туреччини Ердогана. У місті мав відбутися мітинг на його підтримку — на майбутньому референдумі він хоче розширити свої повноваження та подовжити свій термін перебування на посаді. У Європі такі дії Ердогана вважають недемократичними, а тому забороняють подібні мітинги.

Мітингувальників у Роттердамі поліція розганяла водометами та завдяки підрозділам кінної поліції, повідомило агентство AFP. Проти протестувальників також застосовували гумові кийки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Sieger Показати IP 12 Березня 2017 15:30
Налякали їжака голою дупою. :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus