USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Туреччина звинуватила 28 осіб у вбивстві посла Росії Карлова

23 Листопада 2018 17:30
Прокуратура Туреччини звинуватила у вбивстві посла РФ Андрія Карлова 28 осіб, пише турецьке агентство Анадолу.

Слідчі стверджують, що замах на дипломата організувала «терористична течія Фетхуллаха Гюлена» (FETО), чиїх прихильників звинувачують у спробі перевороту 15 липня 2016 року.

В обвинувальному висновку підкреслюється, що замах на дипломата був провокацією з метою поігршити турецько-російські відносини. Підозрюваних звинувачують у порушенні конституційного ладу, причетності до терористичної організації і плануванні вбивства з метою терору.

Згідно з обвинувальним актом, замах на дипломата планували ще за півроку до злочину. Прихильники Гюлена дізналися, що російського посла в Анкарі запросили на дев'ятий традиційний іфтар (прийом) у червні 2016 року для глав іноземних дипмісій у штаб-квартирі правлячої «Партії справедливості та розвитку Туреччини».

Згідно з планом організаторів замаху, Мерт Алтинташ повинен був увійти в будівлю, де проходив іфтар, в якості співробітника служби охорони. Щоб не привертати уваги, Алтинташ скористався значком співробітника служби адміністрації прем'єр-міністра Туреччини. Однак у цей день замах не відбувся, бо Карлов перебував за кордоном і не брав участі в іфтарі.

Посла Росії в Анкарі Андрія Карлова застрелили на відкритті виставки «Росія очима турків» в Анкарі 19 грудня. 22-річний турецький поліцейський Мевлют Мерт Алтинташ зробив у нього одинадцять пострілів, але влучив дев'ять разів.

Хто такий Фетхуллах Гюлен? Турецький письменник і ісламський громадський діяч, колишній імам і проповідник. Засновник громадського руху «Хізмет». Гюлена вважають одним із провідних діячів мусульманського світу. Він також відомий як один з головних критиків турецького президента Реджепа Ердогана.

У ніч з 15 на 16 липня 2016 року в Туреччині відбулася спроба державного перевороту. Частина турецьких військових взяли під свій контроль кілька стратегічно важливих об'єктів в Анкарі, Стамбулі та інших містах. Однак спроба захоплення влади провалилася. Ердоган звинуватив у спробі перевороту рух Гюлена.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus