USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Помста за Алеппо: Подробиці вбивства посла РФ у Туреччині

20 Грудня 2016 14:14
Посла Росії в Анкарі Андрія Карлова застрелили на відкритті виставки «Росія очима турків» в Анкарі 19 грудня. 22-річний турецький поліцейський Мевлют Мерт Алтинташ зробив у нього одинадцять пострілів, але влучив дев'ять разів.

Бурхан Озбілічі, фотограф видання Associated Press (AP), який був на відкритті й першим опублікував фото стрільця та його жертви, розповів, що там відбулося, пише TJournal.

Він не планував бути на виставці, але випадково зайшов туди, думаючи, що фото з події пригодяться для матеріалів про російсько-турецькі відносини.
Посол виглядав дуже спокійним. Раптово, згадує Озбілічі, пролунали постріли, а в залі почалася паніка. Тіло посла впало в декількох метрах від фотографа. За його словами, Карлов, був убитий зі спини.

"Мені знадобилося кілька секунд, щоб усвідомити подію: людина переді мною померла. Життя зникло у мене на очах. Я відсунувся назад і вліво, поки стрілець - згодом виявилося, що це поліцейський Мерт Алтинташ - наставив пістолет на людей, що сховалися в правій частині приміщення", - розповідає очевидець.
Ще три людини були поранені, вони не є співробітниками посольства. Отримали поранення Лейла Гюндоган, уродженка Албанії, громадянин Туреччини Анастас Зімбінкалі та Аніль Дегер, пише Новое время.

Озбілічі спочатку не міг зрозуміти мотивацію стрілка і припустив, що він чеченський терорист. З усіх його слів фотограф розібрав тільки «Аллаху акбар». За його словами, вбивця був схвильований: він постійно ходив навколо тіла посла і розбив кілька вітрин з фотографіями на стінах.

Згодом з відео стало зрозуміло, що нападник кричав: "Це помста за Алеппо. Ми вмираємо там, ти помреш тут! Не забувайте про Алеппо! Не забувайте про Сирію! Тільки смерть мене зупинить. Всі, хто брали участь в гнобленні, заплатять за це - один за одним", додавши традиційний вигук "Аллах акбар".

Увага! Відео не рекомендоване для перегляду людям зі слабкими нервами!
Озібілічі зізнався, що був дуже наляканий і усвідомлював всю небезпеку ситуації. Але, незважаючи на це, він продовжував фотографувати стрілка з знайденого укриття.
Незважаючи на хвилювання, вбивця, згадує Озбілічі, всеодно тримав себе в руках. Він кричав, щоб ніхто до нього не підходив. Пізніше охоронці наказали всім покинути зал, і фотограф пішов з кімнати. Після цього приїхали машини швидкої допомоги і бронетехніка. Поліцейські почали операцію, в ході якої стрілка вбили.
Повернувшись додому, Озбілічі почав працювати над фотографіями і звернув увагу на ту, що зробив за кілька секунд до пострілу: на ній вбивця Карлова стоїть позаду нього під час промови посла. За словами співробітника AP, він був шокований, адже його спокійно можна було сплутати з охоронцем або навіть приятелем.
Турецька влада розглядають як основну версію причетність Алтинташа до руху гюленістов, прихильників проповідника Фетхуллаха Ґюлена, якого звинувачують в спробі держперевороту в липні 2016 року, пише Медуза. Як розповіли в парламенті, Алтинташ ніколи не був в Сирії і не помічений у зв'язках з сирійськими угрупованнями; при цьому він навчався в одній зі шкіл, створеній рухом Ґюлена, а під час спроби перевороту в Туреччині на два дні пішов у відпустку. Сам Ґюлен, що живе в США, відкинув причетність до вбивства російського посла, назвавши подібні заяви «сміховинними».

Поліція перевіряє родичів і сусідів Алтинташа. Вже затримали його батько, мати і сестра. Поліцейські також взяли під варту сусіда Алтинташа, який також служить в спецназі Анкари. Про їхню участь в замаху на посла нічого не повідомляється. У квартирі Алтинташа провели обшук, вилучивши всю техніку. Російський Слідчий комітет розслідує вбивство посла Андрія Карлова як акт міжнародного тероризму.

Щодо наслідків цього вбивства, то у Кремлі вважають, що метою вбивства російського посла в Туреччині Андрія Карлова було бажання призупинити нормалізацію відносин між двома країнами.

За словами прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, мета вбивства посла Карлова полягає в тому, щоб "вбити клин" між Москвою та Анкарою.

"Це вигідно тим, хто хоче вбити клин між Росією і Туреччиною, хто хоче перешкодити нормалізації відносин Росії і Туреччини, причому як в двосторонньому плані, так і нормалізації тих відносин, які дозволяють активізувати та об'єднати зусилля на шляху сирійського політичного врегулювання. Хто конкретно - розбиратимуться слідчі, ви знаєте, що наша оперативно-слідча група вже прибула до Анкари", - цитує Пєскова РИА Новости.

Тим часом, російський опозиційний політик Костянтин Боровий вважає, що Андрій Карлов став жертвою путінської авантюристичної зовнішньої політики, пише Главком.

«Убитий посол Карлов слідом за російським туристами, підірваними над Синайським півостровом, військовими і медиками, що гинуть у Сирії, став черговою жертвою путінської авантюристичної зовнішньої політики. Він був співучасником цієї політики, тому безневинною жертвою його не назвеш. Але він не був її ініціатором, тобто все-таки став жертвою чужої нерозсудливості», – зазначив він.

На честь загиблого перейменують вулицю в Анкарі. Про це повідомив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу під час зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, передає УНН з посиланням на ТАСС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 20 Грудня 2016 14:23
коментар було видалено
Бандера Показати IP 20 Грудня 2016 16:54
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus