USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Туристичний сезон на Світязі: заробітки і гості з Москви

4 Серпня 2015 08:31
Туристичний сезон на Світязі цьогоріч, кажуть місцеві, неабияк щедрий на туристів. Синьоока Волинь, попри події на сході та інформаційну політику країни-агресора, не лякає мешканців сусідньої федерації. Росіяни приїздять, аби подивитися, як живуть бандерівці, - інформує Gazeta.ua.

— На озеро Світязь приїжджають звідусіль. Цього року були 10 білорусів, четверо німців і 12 поляків. Торік у мене відпочивали італійські пенсіонери. Платили 20 євро за день. Дружині давали по 2 євро чайових за прибирання номера, — каже 53-річний Андрій Положевець із селища Шацьк на Волині. Сім років має туристичний бізнес.

— На власний готель гроші заробили на пончиках і тараньці, — про­довжує. — Вставали з дружиною о четвертій ранку. Я їхав рибу ловити або чорниці збирати, а Свєта ставила тісто на пончики. Готувала з маком, чорницями і сиром. Складала в картонні ящики, їхала велосипедом на пляж торгувати. Коли назбирали 11 тисяч гривень, купив чотири вагон­чики і поставив на подвір'ї. Там селили перших туристів. За чотири роки побудували окремий дім. Тепер маю шість номерів. У двох кімнатах живемо з дружиною. Вагончики з подвір'я не прибираємо. Таке житло популярне серед студентів. Селяться за 75 гривень з людини. Всередині є холодильник і телевізор. Літній душ і туалет — на вулиці. Торік людей було багато. А цього року ажіотаж ще більший. Усі номери заброньовані до кінця серпня. За добу беру 150 гривень. Але туристи вже не ті, що були до кризи. Відмовляються від розваг, економлять на їжі. Половину того, що отримав за півсезону, доведеться віддати на ремонт двох номерів. Буря 18 липня наробила біди. Звалила на подвір'ї два дерева, пошкодило дах і вікно.

Туристам безкоштовно даю казани, шампури, мангали для шашликів і барбекю. Але дрова продаю по 20 гривень. Можна готувати самому. Або замовити в нас обід за 100 гривень. Дружина з тещею варять борщ з пампушками або рибну юшку, гарнір з котлетою чи відбивною. Торгуємо м'ясом, рибою і раками, чорницями і грибами. На вуграх і раках заробляю більше, ніж на оренді. Копченого вугра продаю по 400 гривень за кілограм, раків — по 120. Здаю напрокат човен, чотири велосипеди і два катамарани. Племінник поставив у дворі батут для дітей. Бере 15 гривень за 10 хвилин.

Частину зароблених за сезон грошей Андрій Віталійович вкладає в розвиток готелю.

— Торік замінив у номерах розкладні дивани на ліжка з ортопедичними матрацами. Сусід побудував двоповерхову хату на чотири входи. Кожну частину здає за 1,5 тисячі гривень у день. Поклав дорогий паркет, замовив італійські меблі. На подвір'ї є басейн, щоранку возить туристів на рибалку своїм човном. Але в нього один-два номери постійно пустують. За будинок гроші відіб'є років через шість, а я — за чотири літа. Ті, хто має готель у горах, заробляють весь рік. А в нас туристи бувають з червня по вересень.

— Учора випровадила двох туристів із Москви. Приїжджали подивитися, як живуть бандерівці. Просили не казати іншим, що вони з Росії, — розказує 45-річна Наталія Сергійчук із селища Славське на Львівщині. — За два дні вивчили три українські слова: дякую, будьмо і до побачення. Борщ замовляли навіть на сніданок.

З Наталією говоримо по "скайпу". Поставила ноутбук у кухні та готує їсти. У каструлі кипить червоний борщ, на сковороді смажаться відбивні. Біля раковини чистить картоплю донька Тетяна, 14 років.

— Для нас це - сімейний бізнес. Молодша донька допомагає готувати. Старша прибирає номери та подвір'я, — говорить Наталія. — Чоловік робить ремонти, їздить за туристами на вокзал. Коли діти у вересні йдуть у школу, наймаю помічницю. Сама не встигаю вісім номерів прибрати і їсти наварити. Раніше в горах тільки зимою були заробітки, коли люди на лижі їхали. Літом тиждень-два — під час фестивалів. Після окупації ­Криму, туристи до нас їдуть протягом усього року. В нашому будинку можемо поселити 26 осіб. Влітку беремо 80 гривень з людини. Взимку — у півтора раза дорожче. За дворазове харчування треба доплачувати 100 гривень на добу. Торік у грудні мою садибу шахраї здавали в інтернеті по 100 гривень з людини. Брали 70 відсотків передоплати. Туристи потім дзвонили, казали, що їдуть. А я про них вперше чула. У мене інші в ці номери заселилися. Я передоплати не беру. Взимку 50 гривень заробляю на прокаті пари лиж, 30 беру за санки, 120 — за годину відпочинку в сауні. Влітку здаю напрокат велосипеди по 70 гривень за день.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Луска Показати IP 4 Серпня 2015 08:39
Замовна і хвалькувата стаття.
лучани до Луска Показати IP 4 Серпня 2015 08:48
Радіти потрібно чужим успіхам, а не по-совковому давитися у жовчі.
Луцький до лучани Показати IP 4 Серпня 2015 11:00
Тому так і живемо!:( Сусід сусіду від заздрощів готовий око вибити! Ніколи не буде нормальної нації, це лише міф!:(
Дрон до Луска Показати IP 4 Серпня 2015 09:08
Звичайно , хвалькувата !! Встають о 4 - й ранку , в держави нічого не просять , самі на себе заробляють , а ти тут така сидиш біля клави , і тебе жаба душить ...
Коля з Підмосков'я Показати IP 4 Серпня 2015 08:58
Борщ це все!) а до нас приїжджають хлопці майже зі всієї України і навіть розмовляють українською на вулиці і іх ніхто ні обіжає. Чудова країна ця Московія)))
Вася Показати IP 4 Серпня 2015 09:25
Хвали мене моя губонько!
ДФС Показати IP 4 Серпня 2015 09:36
А податки хто буде за вас платити ? Всіім мешканцям приозерним дати статус підприємців і нехай платять єдиний податок.
Згоден до ДФС Показати IP 4 Серпня 2015 11:42
в Європі певно і на ум не приходить що це все має бути без сплати податків. держава ще і винна - субсидії, допомоги і т.д і т.п.
Песець Показати IP 4 Серпня 2015 10:05
15 грн. за 10 хв. батута і 400 гр. за кілограм вугра - песець, песець , песець ! 150 грн. за добу без зручностей - песець. В Болгарії дешевше, не кажучи вже про Азовське море. Ще, блін, будете казати, що бідні, що криза, що важко і можете дозволити собі платити такі грошища?! Ціни абсолютно неадекватні, як власне і майже на все в нашій державі.
Дмитро Показати IP 4 Серпня 2015 10:07
Вилазить типовий український менталітет - коли жаба починає давити
Ні до Дмитро Показати IP 4 Серпня 2015 11:21
типовий український менталітет - коли дорвався до корита, то жерти і жерти,доки не лусне, і все мало і мало.
1 Показати IP 4 Серпня 2015 10:19
податківці не спіть
123 Показати IP 4 Серпня 2015 16:05
Тут питання не в тому кого жаба давить, а кого більше. Власники баз відпочинку на Світязі, ви поїдьте в Карпати і поселіться в садибі середнього рівня, а потім знайдіть 20, а можливо й більше, відмінностей зі своїм "готелем")) " Всередині є холодильник і телевізор. Літній душ і туалет — на вулиці" -ну повний фарш)))) мовчу уже про бази, де постіль додатково оплачується, а ложки-вилки-тарілки-кружки видаються по зошиту і не більше, ніж 1 на душу!! таке враження, що люди відірвані від реальності. Ну їдуть же відпочивати такі самі звичайні маленьку українці, але бачать в них тільки суми 15 грн, 100 грн, 400 грн, а деяких як 20 євро. Кажеш, "до води 10 хв пішки, а ціна 300 грн за кімнату, може б скинули, а у відповідь - не подобається, їдьте далі, у мене таких як ви черга, на землі просяться спати". Відпочиваючі в першу чергу ваші гості, а потім уже заробіток і залежить він тільки від тих, хто до вас приїде і чи приїде вдруге саме до вас це уже питання!!
Лучанин Показати IP 4 Серпня 2015 17:50
Гляньтеціни на проживання і зрозумієте, що власники так званих "готелів" на Світязі вже зажиріли з такими цінами
уважний Показати IP 4 Серпня 2015 22:51
Стаття переписана і дописана, щодо Світязя - дуже багато мови про гори. Де гори біля Святязя?
Олена Показати IP 6 Серпня 2015 00:34
Ціни -космос.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus