USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Туризм у Луцьку: є все, крім грошей?

29 Червня 2011 17:55
На програму розвитку туризму на 2011-2012 роки, прийнятою 20 червня міською радою, необхідно 2 мільйони 417 тисяч гривень, з яких 815 тисяч має дати міський бюджет. Хоч поки що в казні для таких потреб – нулі.

У програмі йдеться, що кількість підприємців, що займаються туризмом у місті зростає і нині їх – 76. Однак рівень місцевого туризму - низький. Хоч кількість туристів в Луцьку з кожним роком зростає.

Зважаючти на і це і була розроблена така програму.
Згідно з даними Головного управління статистики у Волинській області протягом 2009 року місто Луцьк відвідали 66 680 туристів, 9000 з яких – іноземці. У 2010 році кількість туристів зросла – 71 939, 8 530 яких – іноземці.

Аби розвинути туризм – треба нове підприємство

Серед цілей, якими міська рада пропонує втілювати задумане у життя - модернізація комунальних об’єктів туристичної діяльності, в тому числі доріг, дитячої залізниці, фонтанів і парків, покращення умов для туристичного бізнесу, рівня обслуговування громадян туристичними фірмами, впорядкування історико-культурного заповідника у місті Луцьку, створення нових туристичних маршрутів, будівництво оглядових майданчиків, створення мережі інформаційних вказівників, розвиток широкої сітки туристичних маршрутів, а також створення будинку майстрів біля Луцького замку.

Окрім того, програма передбачає створення комунального підприємства «Центр туристичної інформації».

Воно займатиметься інформуванням туристів про об’єкти, які варто відвідати, місця для житла, розваг, харчування та навіть забезпечуватиме інформаційними стендами, довідниками і безкоштовним інтернет-зв’язком. Окрім цього воно займатиметься випуском і реалізацією літератури та сувенірів.

«Відділ розвитку туристу надалі буде здійснювати лише управлінські функції, а усі виконавчі – центр туристичної інформації. Практика провідних міст і кран показує, що наявність такого туристичного центру необхідна для промоції і брендингу міста», - каже депутат і автор програми Наталія Бунда.

Однак, зареєструвати таке підприємство у 2011 році не вдасться, адже за словами Наталії Бунди, статутний капітал його повинен становити 150 тисяч гривень. Однак, таких грошей у бюджеті немає.

Хоч для підприємства вже придивилися приміщення і склали проект його ремонту. Однак що це за споруда – депутат не зізналася.

Туристам пропонують мобільні пости

Поки комунальне підприємство створити не вдасться, згідно з програмою передбачається створення мобільного центру туризму, який працюватиме на конкретних подіях.

«Якщо це буде «Ніч у Луцькому замку», то центр туристичної інформації, як приклад, у формі тентового павільйону, переносний, буде ставитися на Замковій площі, надаватиме консультації, що відбувається в місті, де які об’єкти, роздаватиме ту ж саму літературу», - каже Бунда.
Немає коштів і для фінансування з міської казни загалом. Хоча обсяг видатків за 2011 рік з бюджету повинен становити 275 тисяч гривень.

«Коштів наразі не виділено, але по прийняті програми я сподіваюся, можливо, не в повному обсязі, а частину виділять. Хоча я розумію, що 275 тисяч гривень за шість місяців – це сума, можливо, не підйомна для міського бюджету, зважаючи на проблеми, які є в місті. Але деякі кошти треба передбачити хоча б на випуск друкованої літератури, яка життєво необхідна і випустити відеоролик», - каже Бунда.

Луцьку – лише луцькі екскурсоводи

Окрім цього програмою передбачена регламентація діяльності екскурсоводів. Відповідно до програми передбачена підготовка екскурсоводів, гідів-перекладачів і менеджерів-організаторів, якою будуть займатися три навчальні заклади – Волинський національний університет, Луцький національний технічний університет та Волинський технікум Національного університету харчових технологій.
По закінченню навчання екскурсоводи повинні пройти атестацію в комісії при обласній адміністрації. Депутат каже, що атестації буде безкоштовною. Вести екскурсії в Луцьку матимуть право лише місцеві гіди – так само, як зараз є у Львові, де екскурсії проводять лише галичани.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Оле Лукойє Показати IP 29 Червня 2011 22:05
А як же минулорічні випускники Академії туризму? Чи всі роблять вигляд, що такого проекту не було?І Наталія Бунда про них не знає?
Лена Показати IP 30 Червня 2011 09:14
Бунда - це буде друга Тимошенко. Така розумна, жах
Юрій Моклиця Показати IP 30 Червня 2011 11:26
Цікаво, а хто куди заникав "туристичний збір"? http://www.volynnews.com/news/city/u_lutsku_vvely_turystychnyy_zbir/ http://www.volynnews.com/news/city/vid_turystychnoho_zboru_u_lutskradi_chekayut_chvert_milyona_v_rik/
Богдана Стельмах Показати IP 6 Липня 2011 11:48
Так-так... і скільки ж то екскурсоводів потрібно на Луцьк? Випускників Академії екскурсоводів аж 15. Є ще інші екскурсоводи, при Центрі стратегічного розвитку та міжнародного співробітництва... може, варто закріпити те, що є?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus