USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Тиха свята ніч напередодні Різдва: у луцьких католиків – Святвечір

25 Грудня 2018 00:34
У переддень католицького Різдва у Костелі святих Петра і Павла відзначали Святвечір. Ніч з 24 на 25 грудня для усіх християн західного обряду – свята та дещо магічна.

Тож, не дивно, що у стінах луцького костелу зібралось так багато вірян, що і «яблуку нікуди було впасти».

Що й казати, атмосфера у храмі була по-справжньому величною та святковою: запах хвої, що переплітався із ароматом ладану та миру; пуансетія (у народі більш знана, як «квітка-рідзвяник»… Однак, найбільше увагу присутніх привертала святкова шопка з яслами, де мирно спало новонароджене дитятко-Ісус.
«Незабаром наші брати і сестри східного обряду приєднаються до нас і ми на повні груди будемо вітати один одного із народженням Христа», – зазначив єпископ-ординарій Луцької дієцезії Римо-Католицької церкви Віталій Скомаровський.
Під час проповіді він зауважив, що Різдво – це та пора, коли всі повинні повертатися до рідних домівок, як це колись зробили Марія та Йосип.

Також священнослужитель порадив присутнім вірянам пам’ятати, що Ісус Христос приносив мир не силою, а безмежною терпимістю та любов’ю.

Після церковних літургій віряни збираються за сімейним столом. Неодмінним атрибутом вечері є сочиво – зварені пшеничні або ячмінні зерна з медом, а також облатки – прісний хліб з візерунками, що символізує тіло Христа. У Святвечір католики дотримуються посту, що завершується з появою на небі першої зірки. Вважають, що саме тоді можна розпочинати передріздвяну трапезу. За столом одне місце завжди залишають порожнім. Така традиція послуговує згадкою про близьких, які не можуть зустріти Святвечір разом із сім'єю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Чапай В.Б. Показати IP 25 Грудня 2018 10:12
ХРИСТОС НАРОДИВСЯ - Славімо ЙОГО !!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus