USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Тиск на суд і прослуховування послів. ДБР відкрило нову справу проти Порошенка

29 Липня 2019 23:46
15 липня ДБР відкрило нову кримінальну справу за заявою проти Петра Порошенка. Провадження вже внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Про це «Стране» повідомило джерело в ДБР.

Заявником виступив ексглава Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко, який з 2015 року перебуває за межами України – після порушення проти нього кримінальних справ.

Таким чином проти Порошенка у відомстві вже накопичилося дев’ять кримінальних справ, і по деяких з них вже йдуть розслідування.

У чому цього разу звинувачують експрезидента

Заява Чернушенка

Документ, що надійшов у Держбюро, стосується незаконного втручання Порошенка та його оточення у судовий процес і тиск на суддів.

Кримінальне провадження відкрито за рішенням Печерського суду Києва від 8 липня.

У своїй заяві Чернушенко детально описує, як Петро Порошенко та заступник глави його адміністрації Олексій Філатов особисто вимагали у нього винесення неправосудних рішень щодо невинних.

Подібні вимоги почалися в жовтні 2014 року, коли суддю викликали на Банкову особисто до президента.

Там Порошенко висловив йому своє невдоволення тим, як в Апеляційному суді розглядалася справа ювелірної фірми Graff: він дорікнув судді, що той не зміг «захистити честь родини» президента.

Цей салон пограбували слідчі під час проведення обшуку. Інтерес президента міг полягати в тому, що в ювелірному салоні, за чутками, вкрали ексклюзивний перстень для Марини Порошенко.

Надалі президент перекинув кураторство судді вже на Філатова і передавав всі свої «вказівки» через нього.

Також у заяві Антона Чернушенка згадується агрофірма «Агрейн», на яку в 2014 році наклав арешт Голосіївський суд – а вища інстанція арешт врожаю скасувала.

Це скасування стала другою претензією Порошенко в розмові з суддею. На його думку, президент мав особистий інтерес в арешті агроактивів.

Третім епізодом в заяві стала історія з компанією «Нафтогазвидобування», що належала Рінату Ахметову. Чернушенко заявив, що навесні 2015 року активи цієї фірми були заарештовані Генпрокуратурою і Печерським райсудом на замовлення Петра Порошенка.

Суддя називає це рейдерським захопленням з метою отримання відступних в 130 мільйонів доларів на користь особисто Порошенка.

«З цього приводу Філатов неодноразово викликав мене в АПУ і наполягав на тому, щоб рішення Печерського суду про накладення арешту на майно «Нафтогазвидобування» були залишені Апеляційним судом Києва без змін», – пише Чернушенко в заяві.

Однак апеляція скасувала ці визначення і відмовила у клопотаннях слідчому Генпрокуратури Дмитру Сусу. «Що викликало незадоволення президента України Порошенка П.О.», – пише суддя.

Після чого і почалося переслідування Чернушенко з боку Генпрокуратури та Банкової. В Апеляційному суді провів обшук той самий слідчий Сус, якому напередодні відмовили в арешті «Нафтогазвидобування».

Цікаво, що це відбувалося в той день, коли мало відбутися чергове засідання суду з цього питання.

«Під час обшуку слідчий Сус навіть не приховував того, що він виконував вказівки керівництва ГПУ і доручення президента України», – заявляє Чернушенко. Він також посилається на інформацію нардепа Олександра Онищенка, який розповідав, що фабрикація справи проти Чернушенко була доручена замгенпрокурора Юрію Столярчуку.

Уже в кінці червня 2015 року Столярчук оголосив Чернушенко про підозру у винесенні неправосудних рішень і втручанні в систему авторозподілення справ. Суддя назвав справу сфабрикованою та, не чекаючи неминучої в’язниці, покинув Україну.

Також, за словами заявника, Філатов вимагав у нього залишити в силі вирок генералу Олексію Пукачу, якого звинувачують у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе.

Що ще відомо про справу Чернушенка

Про всі ці справи Антон Чернушенко ще в 2017 році розповідав в інтерв’ю. А також публікував відеоролики з викриттями Порошенка і Філатова.

У цих роликах колишній суддя говорив ще й про те, що керівництво країни веде прослуховування послів західних держав, а також місій ОБСЄ і МВФ в Україні.

«Навіть відносно міжнародних організацій, які співпрацюють з Україною, низки посольств, які знаходяться в Україні, також відбуваються ці заходи. Це можна пояснити тільки політичним замовленням ... Відомо, що є політична воля, щоб отримувати відповідну інформацію, наприклад, від місії МВФ, особливо в моменти, коли в Україні знаходиться відповідна делегація; від представників ОБСЄ, від фонду Аденауера та цілої низки посольств, наприклад, Республіки Білорусь, Німеччини, Франції та інших», – говорив Чернушенко в 2016 році, вже після свого від’їзду за кордон.

Крім того, суддя досить докладно розповідав про свої взаємини з Порошенком і Філатовим.

«Мене викликали неодноразово в Адміністрацію президента і давали конкретні вказівки щодо прийняття рішень. Виклики надходили від Філатова», – говорив суддя-втікач.

За словами Чернушенка, Філатов почав вимагати у нього прийняти рішення про арешт майна підприємства Ріната Ахметова «Нафтогазвидобування». Тоді у Порошенка ще воювали з донецьким олігархом і намагалися «віджати» підприємство (пізніше Ахметов навпаки став підтримувати Порошенка).

Всього, як розповів суддя-втікач, справ, до яких Філатов і АП проявляли інтерес, було п’ять.

«Було всього п’ять справ, які перебували в моєму провадженні. Одного разу мені зателефонували з приймальні Філатова, і сказали, що чекають в гості. Ходив до нього на прийом. Було таке, що Філатов сам дзвонив», – розповів Чернушенко.

За його словами, перший раз Філатов повідомив, що в Апеляційному суді є певні справи і потрібно, щоб він проконтролював, як їх розглядати.

«Їх цікавив конкретний результат: на рахунку компанії («Нафтогазвидобування», – ред.) повинен бути накладений арешт. Я сказав, що можу дати відповідь щодо справ після того, як вивчу їх. Приїхав знову і сказав, що справи розглянуті в районному суді з порушенням закону. ... Я сказав Філатову, що рішення Печерського суду потрібно скасовувати, а в накладенні арешту потрібно відмовити», – говорив Чернушенко.

У відповідь Філатов «висловив жаль, що не можна вчинити так, як він просить». Після цього 19-го червня 2015 в кабінеті голови Апеляційного суду було проведено обшук, а сам суддя залишив країну.

З Філатовим колишнього служителя Феміди познайомив сам президент восени 2014-го року, коли особисто вимагав потрібного йому рішення суду щодо однієї з аграрних фірм, пов’язаних з кумою Порошенка Оксаною Білозір.

Пізніше він перейшов на контакт особисто із заступником глави АП.

«Філатов викликав мене до себе і акцентував, що є справи важливого державного масштабу. Але після того, як я їх вивчав, то бачив, що там лежить не державний, а особистий, корпоративно-бізнесовий інтерес», – згадує Чернушенко.

Ще одне свідчення Чернушенка стосується справи про вбивство Георгія Гонгадзе. У травні 2015 року його викликав Філатов.

«Він довів до мого відома позицію президента про те, що вирок суду першої інстанції бажано залишити таким, як він є. Більше того, він (Філатов – ред.) зазначив, що в цій справі ні в якому разі не потрібно викликати в якості свідків колишнього президента Леоніда Кучму та інших осіб », – заявив суддя.

Сам Філатов тоді назвав звинувачення Чернушенко «маячнею».

«Маячня. Я не знаю, наскільки цей суддя релігійна людина, щоб клястися на Біблії. Але, якби були факти тиску на суд з приводу «Нафтогазвидобування» або іншого підприємства, то суддя повинен був негайно повідомити в правоохоронні органи», – зазначив заступник голови адміністрації президента в інтерв’ю «1 + 1».

Наразі ДБР розслідує декілька справ проти Порошенка. На черговий допит у ДБР його викликали вже на 12 серпня. Натомість експрезидент з родиною покинув Україну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
ототак Показати IP 30 Липня 2019 07:44
Це все поки з серії ла-ла бла-бла. Коли посадки будуть, вже літо минає...
Євгеній Показати IP 30 Липня 2019 08:00
Шановні журналісти, ви б краще писали, що робиться в Луцьку, як зі смородом бориться влада, що для лучан для здоров"я покращилось і ЧОМУ ВОДУ ПО ГРАФІКУ В ЛУЦЬКУ виключають вчасно, А НЕ ВКЛЮЧАЮТЬ ВЧАСНО?!!!!!! ПИшіть актуальне а не Порошенка який вже нащастя не президент
Анонім до Євгеній Показати IP 30 Липня 2019 11:25
ВОР ДОЛЖЕН СИДЕТЬ В ТЮРЬМЕ
Петро до Анонім Показати IP 31 Липня 2019 07:09
Злодій має не "сідєть", а відпрацьовувати скомунізжене з родиною в Жовтих Водах на уранових копальнях. Родина причому? - Тому що користувались спіонереним без каплі сумніву, вчились за ті кошти за кордоном, та і "сімейні вояжі" в Японію, Індонезії, Мальдіви за рахунок платників податків.
123 Показати IP 30 Липня 2019 11:17
На одну посадку перед пенсією вже накопали...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus