USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.63 39.85
  • PLN 9.70 9.86

«Титанік» знайшли під час секретної місії ВМС США: про це мовчали понад 20 років

20 Липня 2023 00:49
У 1912 році, майже одразу після того, як затонув «Титанік», було зроблено спроби підняти на поверхню уламки корабля і тіла загиблих. Але на той час технології для водолазів були настільки примітивними, що місія була приречена на провал.

Про це пише SciTechDaily.

Зрештою уламки корабля було знайдено лише 1985 року під час спільної місії тодішнього офіцера ВМС США й океанографа Роберта Балларда та французького океанографа Жана-Луї Мішеля.

Цікаво те, що це занурення не мало жодного стосунку до «Титаніка». Насправді ВМС США шукали два затонулі підводні човни USS Scorpion і USS Thresher. Ніхто не знав про це до 2008 року, коли Баллард нарешті зміг розповісти свою історію.

«Військово-морський флот нарешті може про це розповісти», – заявив Баллард 2008 року в програмі National Geographic.

USS Thresher затонув у квітні 1963 року, а USS Scorpion пішов на дно двома роками пізніше в травні 1965 року. Обидва атомні підводні човни залишаються єдиними, які коли-небудь втрачав ВМФ США.

Військово-морський флот був зацікавлений у тому, щоб відшукати затонулі підводні човни для з’ясування обставин корабельної аварії. Також військові дозволили Балларду зайнятися пошуками «Титаніка», але тільки якщо на це залишиться час після виявлення підводних човнів. Крім того, місії належало з’ясувати, чи був причетний СРСР до потоплення USS Scorpion і USS Thresher.

Читати ще: Через 111 років: серед уламків «Титаніка» знайшли втрачене намисто

«Ми не знайшли слідів пошкодження від ворожої зброї, через які могли б затонути підводні човни», – пояснив тодішній заступник начальника військово-морських операцій з підводних бойових дій Рональд Тунман.

За 12 днів до кінця місії Баллард все ж зміг знайти «Титанік», здогадавшись, що корабель розколовся надвоє і залишив за собою слід з уламків.

«Це припущення врятувало нашу місію, воно виявилося правильним», – додав Баллард.

За його словами, військово-морський флот нервував з приводу того, що громадськість може здогадатися, навіщо насправді фахівці прочісували дно океану.

«ВМФ США не очікував, що я справді зможу знайти «Титанік», тому вони дуже занервували через розголос, коли це все ж таки сталося. Але люди були настільки зосереджені на легенді про «Титанік», що ніколи не ставили зайвих запитань», – підсумував Баллард.

Читати ще: Вперше в історії затонулий Титанік зняли на відео з роздільною здатністю 8К
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus